Deze scholieren zetten zich in voor de maatschappij

Deze scholieren zetten zich in voor de maatschappij

Steeds meer jongeren zetten zich actief in voor de maatschappij door bijvoorbeeld deel te nemen aan een politieke vereniging of vrijwilligerswerk te doen. In 2023 nam 46,4 procent van de jongeren deel aan organisaties voor en vaak ook door jongeren.

Scholieren Thom, Elianne en Mads zetten zich ook in voor de maatschappij en hopen daarmee een verschil te maken.

Tienskip


Thom (18, vwo-6) heeft een brede politieke interesse en is daarom vrijwilliger geworden bij Tienskip. Deze organisatie heeft als doel om de kloof tussen (lokale) politiek en jongeren te verkleinen. Via een vriendin kwam Thom met hen in contact. "Zij is altijd enthousiast over Tienskip en ik wilde graag actief bezig zijn met mijn politieke ideeën." Door het organiseren van projectdagen op scholen, probeert Tienskip scholieren te betrekken bij de politiek. Op zo'n dag verzamelt de organisatie de problemen van de lokale jongeren en in groepjes bespreken de scholieren deze.

Een voorbeeld van zo'n probleem is straatintimidatie. "Samen met een groepsbegeleider wordt er dan gezocht naar oplossingen en aan het eind van de dag wordt er gekozen welk groepje het beste idee heeft. Dat idee wordt uiteindelijk uitgewerkt. Ook andere enthousiaste jongeren mogen door met het uitwerken van hun idee. Zo is er voor het probleem van straatintimidatie samen met de gemeente een campagne opgezet." Thom vervult verschillende functies als vrijwilliger bij Tienskip: "Ik werk mee aan de podcast, ik begeleid groepjes en ik help mee aan het uitwerken en oplossen van de problemen." Hoewel Thom merkt dat sommige jongeren niet altijd enthousiast zijn over de politiek, doet hij zijn best om iedereen te betrekken in het gesprek. Aan het einde van zo'n dag krijgt hij vaak positieve reacties.

"Ik vind het fantastisch leuk om te doen. Doordat ik zoveel bezig ben met de politiek, krijg ik echt het idee dat ik wat kan veranderen in de wereld."

Jeugddijkgraaf

 Elianne (15, vwo-4)  is jeugddijkgraaf bij Wetterskip Fryslân. Dit houdt in dat zij andere jongeren informeert en enthousiast probeert te maken over het belang van waterbeheer in Friesland. Wetterskip Fryslân is een organisatie die zorgt dat het rioolwater schoon, voldoende en veilig gezuiverd wordt.

Vorig jaar deed ze mee aan een onderwijsprogramma over wateronderzoek, waar haar interesse voor de watermanagement ontstond. "Ik vond het super interessant om te horen hoe complex het zuiveren van water is en wilde me graag verder verdiepen in het onderwerp water. De vacature voor jeugddijkgraaf sprak me direct aan."

Water is een onderwerp dat volgens Elianne maar weinig aan bod komt in de politiek. Zij zou dit graag anders zien. "Water is super belangrijk, omdat het overal is. Wij leven onder het waterpeil en ondanks dat de dijken ons droog houden, gaat dit niet vanzelf." De komende twee jaar zet Elianne zich in om scholieren te informeren en te betrekken bij het waterbeheer. Ze gaat gastlessen geven op scholen en actief zijn op social media. "Ik vind het supergaaf dat ik dit kan doen. Door Wetterskip leer ik goed hoe groot en belangrijk het waterschap is."

Elianne kijkt positief naar de komende twee jaren. "De dijkgraaf vertelde tijdens mijn aanstelling dat er altijd een lege stoel bij de vergadertafel stond, als symbool voor de jeugd. Nu mag ik deze stoel vullen."

Communistische jongerenbeweging


Mads (17) is aspirant-lid bij de Communistische Jongerenbeweging (CJB). Deze jongerenpartij is onderdeel van de Nieuwe Communistische Partij. De CJB houdt zich vooral bezig met het onderwijzen en activeren van hun deelnemers. Als aspirant-lid is Mads vooral betrokken bij het onderwijzende deel. De leden leren over het communisme, hoe de maatschappij in elkaar zit en hoe de communistische ideeën uitgevoerd kunnen worden. De partij neemt ook deel aan stakingen en organiseert andere bewegingen.

"Ik heb me aangemeld omdat ik graag actief bezig wil zijn met wat er speelt in de wereld en ik wil graag leren hoe je daarmee omgaat", aldus Mads. Tijdens een vergadering van de CJB bespreken ze onder meer de politiek, het lokale nieuws en reflecteren ze op de afgelopen week. "Discussies kunnen natuurlijk ontstaan, maar over het algemeen komen we samen tot een oplossing."

Door deel te nemen aan deze vergaderingen, leert Mads hoe ingewikkeld de samenleving is. "Toen ik tijdens een van de eerste vergaderingen verhalen hoorde van andere leden, zag ik hoe ongelijk mensen soms behandeld worden." Zo vertelde een van de leden van de CJB dat zijn werkgever de werknemers verplicht te werken, ook al zijn ze ziek. "Ik voel me er bijna schuldig over hoe oneerlijk de maatschappij kan zijn." Mads zelf is vooral bezig met andere mensen te werven voor de CJB. Hij zou graag zien dat meer mensen zich verdiepen in de maatschappij. "Ik heb het gevoel dat wij nog niet genoeg gehoord worden. Door activiteiten en lezingen te organiseren, proberen wij mensen te informeren en kunnen we onze organisatie vergroten. Zo hopen we een verschil te maken in de samenleving."

'Super gezellig'

Ondanks dat Thom, Elianne en Mads nog maar kort deelnemen aan hun organisaties, zijn ze nu al erg positief. "Iedereen is welkom en iedereen is aardig tegenover elkaar. Het is gewoon super gezellig", vindt Mads. Ook vinden ze het alle drie belangrijk dat jongeren invloed kunnen hebben op de maatschappij.

Deze drie scholieren weten hoe oninteressant de politiek kan klinken, maar daardoor weten ze ook wat ze moeten doen om anderen juist enthousiast te maken.  "Het is belangrijk dat jongeren aangespoord worden door andere jongeren", vindt Thom. Ze stuk voor stuk andere jongeren te activeren om mee te beslissen over problemen in de maatschappij, in de hoop dat steeds meer jongeren zich gezien voelen. 

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 10 december 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.