Lucas (17) deed mee aan de MDT-missie: 'Stap uit je comfortzone'

Lucas (17) deed mee aan de MDT-missie: 'Stap uit je comfortzone'

Door Jill

Altijd al willen weten hoe het is om bij Defensie te werken? Met de Maatschappelijke Diensttijd Missie (MDT Missie) kun je het ontdekken en tegelijkertijd jezelf inzetten voor een maatschappelijk project. Lucas (17) volgde de MDT Missie in oktober 2023 en vertelt over zijn ervaring!

Wat is de MDT Missie? 


MDT Missie is een MDT project van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie. Je zet jezelf 80 uur in tijdens een traject dat bestaat uit vier onderdelen: de Digitale Start, het Impact Bivak, de Sociale Missie (vrijwilligerswerk) en de Reünie. 

De ideale combi

"Via twee vrienden die graag bij Defensie willen werken kwam ik in aanraking met MDT Missie. Toen zij aan me vroegen of ik mee wilde was ik gelijk enthousiast, omdat ik al geïnteresseerd was in Defensie en ik nog niet precies wist wat ik wilde gaan doen na het behalen van mijn vwo-diploma. Voorafgaand aan het traject deed ik al vrijwilligerswerk en toen ik hoorde dat je ook nog gaat sporten én Defensie beter leert kennen, was ik helemaal om. Die combi sprak mij erg aan!"

"Hoe leuk ik de maatschappelijke kant ook vind, was dat voor mij niet de drijfveer om me aan te melden. Ik had vooral interesse in Defensie en het leek me leuk om zo’n traject met een grote groep jongeren aan te gaan. Doordat je jezelf aanmeldt weet je zeker dat de mensen waar je mee in een team komt er echt zin in hebben; dat zorgt voor een hele leuke sfeer. Zelf had ik niet verwacht dat er zoveel diverse mensen aan mee zouden doen. De verhouding tussen jongens en meiden was 50/50, de leeftijden waren wisselend en er waren mensen van alle opleidingsniveaus en uit heel Nederland."

Vrijwilligerswerk

Een verplicht onderdeel van de MDT missie is het doen van vrijwilligerswerk. Lucas ging aan de slag in een buurthuis voor jongeren. "Iedereen gaf een andere invulling aan de Sociale Missie. De ene hielp mee in de gehandicaptenzorg en de ander gaf blokfluitles aan kleuters. En hielp dus mee in het buurthuis." 

Team Tissue

"De activiteiten tijdens het Militaire Impact Bivak wil ik niet te veel spoilen, mar wat ik wel kan vertellen is dat ze je zowel fysiek als mentaal uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Wij doorliepen het Bivak samen met een militair. Een hele aardige man, maar tijdens het Bivak zat hij echt in zijn militaire rol. Als er commando’s werden gegeven moést je die direct opvolgen."

Het zijn drie intensieve dagen voor de deelnemers, met een vol programma. Zo begin je de dag en eindigt iedere dag met een coaching sessie, waarbij je samen met je groep reflecteert op de activiteiten. "Het is mooi om te zien dat iedereen zo open en eerlijk met elkaar is. Hierdoor leer je elkaar in een korte tijd goed kennen. Zelf ben ik ook genoeg nieuwe dingen over mezelf te weten gekomen, bijvoorbeeld dat ik mezelf sneller kwetsbaar mag durven opstellen. Er werden zoveel emotionele momenten gedeeld dat we onszelf hebben omgedoopt tot 'Team Tissue'" vertelt Lucas. 

Uit je comfortzone

Inmiddels zit de MDT Missie voor Lucas erop. Hij kijkt er met een goed gevoel op terug: "Je wordt uit je comfortzone getrokken en doet dingen die je niet had verwacht. Tijdens het Militaire Impact Bivak heb je geen mobiel, maar dat levert juist mooie momenten op. Zelf heb ik nog contact met meer dan de helft van de mensen uit mijn groep; dit zijn allemaal mensen die ik nooit had gesproken als ik ze op straat was tegengekomen. Als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen, nieuwe mensen te ontmoeten én 40 uur in de Sociale Missie te stoppen, dan zou ik het zeker aanraden. Aanmelden is gratis en je doet zoveel nieuwe, positieve ervaringen op!"

Meer over de MDT Missie 

  • MDT Missie is een MDT project van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie. Je zet jezelf 80 uur in tijdens een traject dat bestaat uit vier onderdelen: de Digitale Start, het Impact Bivak, de Sociale Missie en de Reünie.
  • Het is voor iedereen tussen de 17 en 30 jaar.
  • Meedoen is gratis!
  • Je leert je fysieke en mentale grenzen te verleggen.
  • Je ontvang na afloop een Europass (Europees erkend certificat)
    Meer informatie

Gepubliceerd op 2 september 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.