Lotte (14) wereldberoemd dankzij fotofilmpje

Lotte (14) wereldberoemd dankzij fotofilmpje

Door 7Days

De vader van Lotte (14) filmt haar élke week, sinds haar geboorte. Van die beelden maakte hij een kort filmpje waarin je haar ziet opgroeien. Toen ze twaalf was, zette hij het online. Het werd een dikke hit. Nu ze veertien is, deed hij hetzelfde. Het werd meer dan tien miljoen keer bekeken! ‘Heel bizar’, vindt Lotte. Door 7Days / Govrien Oldenburger

"Toen ik jonger was, besefte ik niet wat hij precies deed", vertelt Lotte. Het zat gewoon in haar ritme om wekelijks gefilmd te worden. Ze dacht er niet bij na en vond het niet zo speciaal. Tot haar vader het filmpje twee jaar geleden online zette. Het werd enorm vaak bekeken. Media doken er bovenop. "Ineens besefte ik dat het heel uniek is", zegt ze. "En dat het mooi is dat hij dit heeft doorgezet."

Bekijk het filmpje van Lotte:

Niet alleen Lotte, ook haar broertje Vince (11) staat elke week voor de camera. Ook zíjn filmpjes staan online. Hoe worden ze gemaakt? "We doen het niet op een vaste dag of tijdstip. Soms ontbijten we en zegt mijn vader ineens "Oh, we moeten nog even filmen!" Soms heb ik al gedoucht, soms nog niet." Dan plant hij zijn statief in de woonkamer en begint hij te filmen. Een opdracht krijgen Lotte en Vince niet. Het is pure improvisatie. "Soms vertel ik iets over mijn sport of dat ik iets leuks heb meegemaakt op school. Maar soms heb ik geen zin of weet ik niet wat ik moet zeggen." Ook best, dan zegt ze maar niets.

Bizar

Wat wél altijd hetzelfde is, is de achtergrond: een babydekentje. Dat hangt haar vader op aan de kast of muur. Toen ze klein was, lag ze op dat dekentje in de autostoel. Daarna besloot haar vader dat het de vaste achtergrond moest worden. Nu ze ouder wordt, denkt ze meer na over wat ze vertelt. "Het wordt toch iets ongemakkelijker. Vroeger vertelde ik iets stoms, deed raar of lacherig. Nu vertel ik meer standaard dingen."

Wat ze precies zegt, zie je niet in het korte filmpje. Maar er is ook een lange versie van veertig minuten. Die staat niet op YouTube, maar is al wel vertoond in musea. "Bizar", vindt ze het succes van het filmpje. "Maar ook wel gaaf. Ik ben bijna beroemd. Maar ik doe niks bijzonders of zo!"

Lotte en Vince hebben met hun vader afgesproken dat ze er in ieder geval mee doorgaan tot ze het huis uit gaan. "Maar eigenlijk lijkt het me leuk om er altijd mee door te gaan", zegt ze. "Dan heb je uiteindelijk een film van je leven!"

Bekijk het filmpje van Vince:
Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 29 april 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.