Lokpubers sporen jonge drinkers op

Lokpubers sporen jonge drinkers op

Door Merel

Ophef in Utrecht. De gemeente heeft daar minderjarige 'lokpubers' ingezet om te controleren of cafés zich aan de nieuwe alcoholregels houden. Er zijn al fikse boetes uitgedeeld. Caféhouders zijn not amused, de gemeente vindt dat ze niks fout doet. Wat vinden de jongeren zelf? En is dit uitlokken van criminaliteit?

Wie in Utrecht woont, kent Stairway to Heaven, een bekende uitgaansplek voor jongeren. De minimumleeftijd om binnen te komen is 18 jaar, maar het café lijkt zich daar niet altijd aan te houden. Vorige week kreeg het namelijk een boete van €1300 nadat het twee 17-jarige meisjes wijn had geschonken. Meisjes die door de gemeente waren ingehuurd. 

Bedrijfsleider van de Stairway Chrissy Westbroek vindt het geen eerlijke beoordeling van hun beleid. "Die avond hadden we geen groot feest, en dan is er geen portier aan de deur die ID's checkt. Maar we controleren wel iedereen die aan de bar komt als we denken dat ze jonger dan 25 zijn."

Toddlers & Tiaras

Toch gebeurde dat dus niet bij de twee lokpubers. Westbroek: "Het was ontzettend druk, en de meisjes waren expres heel zwaar opgemaakt. Ze leken echt minstens 25. Kijk je wel eens Toddlers & Tiaras? Zoiets was het! Die peuters hebben ook volwassenvrouwengezichten!"

De gemeente Utrecht vindt haar controlemethode helemaal niet oneerlijk. "Wij maken gebruik van 'doelgroepjongeren', zoals we ze zelf liever noemen, omdat dit de meest efficiënte vorm van controle is," zegt persvoorlichter Erik Suik. "Dat doen we al jaren, en zullen we ook blijven doen. We gebruiken ook andere tactieken, maar op deze manier kunnen we meteen constateren of een café zich aan de regels houdt."

Hij ontkent dat de meisjes expres ouder geschminkt waren. "Dat is helemaal niet waar. Ja, ze hadden zich opgemaakt. Maar niet meer dan ze normaal zouden doen als ze uitgaan."

Toch kan hij wel begrijpen dat caféhouders moeite hebben met de 'lokpubers'. "Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om altijd alles te controleren. Het is ons ook niet te doen om horeca-ondernemingen te pakken. Wij handhaven gewoon de wet. "

Ondernemertje pesten?

Blogger Anne (17) woont in Utrecht, en merkt dat er de laatste tijd sowieso vaker naar haar ID gevraagd wordt. "Volgens mij gebeurt dit al veel langer. Daarom vind ik het raar dat er nu ineens zoveel heisa over gemaakt wordt." Een beetje flauw vindt ze het wel. "Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat ze hiermee criminaliteit uitlokken. Helemaal eerlijk is het in ieder geval niet. Misschien kunnen ze voortaan eerst een waarschuwing geven, voor ze meteen zo'n hoge boetes gaan uitdelen."

"Dit is in mijn ogen gewoon een beetje ondernemertje pesten," zegt blogger Hidde (17), ook Utrechter. Het doel van de nieuwe alcoholwet is volgens mij het tegengaan van overmatig drankgebruik en dingen als comazuipen, maar nu lijkt het er meer op alsof de gemeente gewoon bedrijven wil dwarszitten en boetes wil uitdelen."

Westbroek is het daarmee eens. "Prima dat er gecontroleerd wordt!" roept ze zonder aarzelen. "Maar doe het dan eerlijk, en oordeel gewoon op het publiek dat binnen is." Was er dan echt níemand - behalve de lokpubers - onder de 18 in de Stairway die avond? "Nee. Dat weet ik zeker."  

Gepubliceerd op 16 januari 2014

REACTIES

B.

B.

je mag helemaal niet uitlokken in Nederland!

10 jaar geleden

S.

S.

Dit is diep en diep triest. Zonde dat in Nederland van dit misbruik gemaakt wordt.

10 jaar geleden

S.

S.

hoe diep kan je zinken door zo 1300 euro aftroggelt, waar gaat t heen...

10 jaar geleden

C.

C.

Wat een onzin. Het lijkt wel alsof de gemeente geld probeert te vangen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.