Linda (27) werkt in de zorg: ‘Hier kun je het verschil maken’
Studiekeuzetip nummer één: kijk (nog) niet naar welk werk je wil gaan doen, maar zoek uit wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Ben jij bijvoorbeeld een geboren team captain of ben je erg sociaal? Check dan eens wat voor studie daarbij past. Linda de Valk (27), ook wel bekend als de zingende wijkverpleegkundige, vertelt hoe zij haar talent inzet in de zorg!
Zingende wijkverpleegkundige?
Oké, eerst even terug naar het begin. Linda’s interesse voor de zorg werd op haar 12e gewekt toen haar oma een hersenbloeding kreeg. Het lange ziekbed van haar oma maakte veel indruk op Linda. Toen wist ze het: ik wil later ook mensen gaan helpen. Nu werkt Linda al bijna 5 jaar als wijkverpleegkundige in Utrecht, waar ze ook wel bekend staat als de zingende wijkverpleegkundige. Als het uitkomt en als cliënten het leuk vinden, dan neemt Linda graag haar gitaar mee om samen met deze mensen liedjes te zingen. Ze vindt het erg fijn dat ze haar 2 passies zo kan combineren. Want hoe bijzonder en gaaf is het nou om samen met deze mensen muziek te (her)beleven?
Het maken van een studiekeuze
Voor Linda wijkverpleegkundige werd, wist ze niet zo goed wat ze wilde gaan studeren. Als vwo’er bezocht ze meerdere open dagen van verschillende opleidingen. Nadat ze werd uitgeloot voor geneeskunde, besloot ze zich in te schrijven voor hbo-verpleegkunde. Haar vriendin studeerde dit toch al, dus waarom niet? Achteraf vond Linda het niet zo’n slimme zet om zomaar de studiekeuze van iemand anders te volgen, maar ze is erg blij dat dit wel de juiste keuze bleek. Linda heeft nog wel een tip voor alle studiekiezers: "Ik raad iedereen aan om zeker één open dag van een zorgstudie te bezoeken. Het is een gemiste kans om niet te checken of dit iets voor jou zou kunnen zijn!"
Studeren en werken in de zorg
Tijdens haar studie maakte Linda kennis met alle kanten van het vak. Haar lessen waren 50% theorie en 50% praktijk. "Die afwisseling is superleuk! De ene les gaat over basishandelingen zoals wassen en het andere moment leer je hoe je het best kan communiceren in bepaalde situaties." En ook de stages waren erg divers. Linda heeft een hele waslijst aan instellingen waar ze stage liep: van een gesloten afdeling bij dementerende ouderen tot een neurologie-afdeling in het ziekenhuis. Door zoveel mogelijk verschillende stages te volgen krijg je volgens haar een erg goed beeld van wat bij je past. "Er is niks leukers dan leren in de praktijk! Je leert het vak van alle kanten kennen en daagt jezelf echt uit. Je kunt echt al meer dan je denkt."
Dankzij de vele stages was de stap naar het werkleven erg klein. Wat ze als wijkverpleegkundige doet? Linda gaat bij mensen thuis langs om zorg te bieden, in plaats van dat dit bij een instelling gedaan wordt. Denk aan wassen, aankleden, medicatie toedienen en wondzorg. Maar ook aan moeilijkere handelingen zoals een katheter inbrengen of insuline toedienen. "En dat ik mijn talent voor muziek kan combineren met mijn passie voor de zorg maakt mijn werkdagen extra bijzonder."
Linda’s missie
Wat Linda het allerbelangrijkst vindt om over te brengen aan anderen? "Dat je met zorg en welzijn écht het verschil kan maken in het leven van een ander. Ook al ga je niet in de zorg werken: een zorgstudie als basis is superhandig! Want op de middelbare school leer je niet hoe je moet communiceren met verschillende soorten mensen, hoe je moet reageren in noodsituaties of hoe je een ander verzorgt. Dit komt altijd wel van pas", vertelt Linda.
Kom zorgen dan!
Op komzorgendan.nl vind je allerlei informatie over zorgstudies om jou te helpen bij het maken van je studiekeuze. Lees bijvoorbeeld meer ervaringsverhalen van jonge mensen in de zorg. Match ook jouw talent met de zorg en kom zorgen dan!
1 seconde geleden