Liever Engelse dan Nederlandse boeken, waarom?

Liever Engelse dan Nederlandse boeken, waarom?

Door Lieke

Het idee dat jongeren aan hun mobieltjes vastgeplakt zitten en niet meer lezen, klopt niet helemaal. Integendeel, jongeren gaan juist steeds meer lezen, maar dan wel graag in het Engels. De verkoop van anderstalige boeken, waaronder Engelstalige, is in Nederland "sinds 2017 met bijna vijftig procent gestegen."

Dat zegt Eveline Aendekerk, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPN), in een artikel van Nieuwsuur. Maar waarom lezen jongeren liever in het Engels? In dit blog vertel ik over mijn eigen redenen, en die van twee BookTokkers: Cat An en Aliza.

Gevarieerd aanbod

Het is natuurlijk geen verrassing dat er veel meer mensen met Engels als moedertaal zijn dan mensen met Nederlands als eerste taal. Dit zorgt er dan ook voor dat er meer boeken oorspronkelijk in het Engels geschreven zijn. Het grotere aanbod Engelse boeken komt dus niet uit de lucht vallen, wel heeft dit invloed op de variatie aan onderwerpen.

Juist omdat er zo veel in het Engels wordt geschreven, worden er ook meer thema’s aangekaart. Engelse auteurs durven meer te experimenteren, denk bijvoorbeeld aan de onder jongeren populaire genres fantasy en science fiction. 

Chinese historische fictie

Cat An, BookTokker bij Scholieren.com, denkt hier ook zo over en zegt: "Er is veel meer variatie en echt duidelijk voor ieder wat wils bij Engelse boeken, terwijl ik bij Nederlandse boeken heel vaak dezelfde of soortgelijke thema’s, tropes en clichés terugzie." Cat An is zelfs geïnteresseerd in Chinese historische fictie geraakt dankzij het lezen van Engelse boeken in dit genre. 

Naast het grote aanbod aan oorspronkelijk Engelstalige boeken, is er nog een groter aanbod aan boeken vertaald naar het Engels. Heel veel boeken worden vertaald naar het Engels, zodat ze op deze manier een groter publiek kunnen bereiken. Zo is er echt over ieder onderwerp wel een boek in het Engels te vinden. 

@scholieren #booktoknl #voorjou #boektok #fyp ♬ original sound - ellie

Authenticiteit

Aliza, ook BookTokker bij Scholieren.com, heeft nog een reden om liever Engelse boeken te lezen. "Nu zou ik natuurlijk de vertaalde versie van die Engelse boeken kunnen lezen, dat heb ik ook een tijdje gedaan, maar ik vind het toch een fijner idee om ze te lezen in de oorspronkelijke taal waarin ze geschreven zijn."

Cat An kan zich hierin vinden: "Uiteraard zijn er veel Nederlandse vertalingen van Engelse boeken, maar ik vind het zelf minder authentiek aanvoelen." Hier voegt ze nog aan toe dat ze dan zeker weet dat het verhaal dat zij volgt "honderd procent is zoals de schrijver het bedoelt."

Goedkoper

Een andere reden om meer Engelse dan Nederlandse boeken te lezen, is simpelweg de prijs. Engelstalige boeken zijn bijna altijd goedkoper dan de Nederlandse versie. Een Nederlandse paperback, een boek met een 'zachte kaft', kost al snel twintig euro. De Engelse variant heb je vaak al voor de helft van die prijs. Dit heeft te maken met de oplage. Omdat er een groter publiek is voor Engelse boeken, worden er daarvan ook meer gedrukt. Deze boeken kunnen dus voor een lagere prijs worden verkocht om de productiekosten te compenseren.

Voor mij was dit een goede reden om meer Engelse boeken te gaan lezen. Vaak wil ik toch graag nieuwere boeken lezen die ik nog niet bij de bibliotheek kan lenen, waardoor ik mijn boeken moet kopen en lezen een dure hobby werd. Toen ik comfortabeler werd met de Engelse taal, stapte ik over op Engelse boeken. Zo heb ik door de jaren heen aardig wat geld bespaard.

@scholieren Pareltje van @kluun #boektok #fyp #booktoknl #voorjou ♬ As It Was speed challenge - 🪴Josephine🍄

BookTok

Een van de voornaamste redenen dat ik denk dat jongeren steeds meer Engelse boeken lezen, is BookTok, een onderdeel van de bekende app TikTok. Op BookTok zie je jongeren enthousiast vertellen over de boeken die zij lezen. De meest bekende BookTokkers zijn Engels, omdat zij in die taal het grootste publiek bereiken. Hierdoor komen ook Nederlandse jongeren in aanraking met boeken die door deze BookTokkers gepromoot worden.

Ook zijn er op BookTok jongeren die op een originele manier hun favoriete boek promoten. Denk bijvoorbeeld aan een video vanuit het perspectief van een van de personages in een boek. Zo is het voor de kijker niet meteen duidelijk dat het over een boek gaat, maar worden zij toch meteen het verhaal ingezogen.

Leestips

Daarnaast zie je veel BookTokkers leestips geven. Dit gebeurt ook op het TikTok-account van Scholieren.com Ze laten dan een erg populair boek zien en geven dan een lijstje met boeken die hetzelfde thema hebben. Op die manier blijf je als lezer constant nieuwsgierig.

Er zijn dus verschillende redenen waarom Engelse boeken steeds populairder worden onder jongeren. En hoewel het zonde is dat het Nederlandstalige boek achterblijft, moeten we deze ontwikkeling vooral in positief daglicht zetten: jongeren hebben weer meer plezier in het lezen van een boek!

@scholieren #booktoknl #fyp #boektok #voorjou ♬ 오리지널 사운드 - 설홍 - seolong 설홍

Wil je meer BookToks zien? Volg dan het account van Scholieren.com via deze link.

Lees ook
Acht luisterboeken voor de zomer

Gepubliceerd op 11 juli 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.