Lieve (19) is eenzaam: 'Het kan iedereen overkomen'

Lieve (19) is eenzaam: 'Het kan iedereen overkomen'

Door Lena

Eenzaamheid, dat is toch alleen iets voor ouderen in een verzorgingstehuis? Hoewel dat een veronderstelling is die veel mensen hebben, klopt 'ie niet. Uit onderzoek van de GGD en het RIVM blijkt dat bijna twee derde van de jongeren zich eenzaam voelt. Iets waar meer over moet worden gepraat, aldus de negentienjarige ervaringsdeskundige Lieve.

Lieves basisschooltijd is heel fijn, maar als ze naar middelbare school gaat, loopt dat zorgeloze tijdperk ten einde. Haar beste vriendin van de basisschool laat haar vallen en het pesten begint. "Veel jongeren zijn eenzaam geworden door de lockdowns tijdens corona, maar dat is bij mij niet het geval. Toen ik twaalf was, begon het pesten. Ik wilde niet meer naar school en was de helft van de tijd afwezig."

Na twee jaar verandert ze van school. "Toen dacht ik: dit is mijn kans om nieuwe vrienden te maken. Ik zag het als een schone lei. Het leek heel goed te gaan, ik was deel van een groepje van vier vrienden. Tot ik een angststoornis ontwikkelde en ze me buitensloten. De eenzaamheid was terug."

Therapie

Angststoornissen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige mensen zijn heel bang voor iets specifieks, bijvoorbeeld om ziek te worden of om niet zomaar weg te kunnen uit een ruimte. Bij Lieve uitte het zich in angst voor naar school gaan. "Het was een gevolg van het pesten. Ik was zenuwachtig voor de kleinste dingen, ik werd er misselijk van. Alleen al een toets kon ervoor zorgen dat de angst opspeelde. Op een gegeven moment ontwikkelde er zich angst voor de angst: ik was bang om zenuwachtig en misselijk te worden. Ik durfde niet meer naar school en ging in therapie.

De therapie hielp goed. Ik heb daar handvatten aangereikt gekregen om met de angst om te gaan. Zo leerde ik bijvoorbeeld meditatie-oefeningen waarbij ik me heel erg moest focussen op leuke dingen. Op een gegeven moment konden ze me niet meer verder helpen en moest ik stoppen met de therapie. Ik vond het lastig dat ik het nu ineens zelf moest doen, maar gelukkig lukte dat wel."

Join Us

"Hoewel de angststoornis zo goed als weg is, was mijn eenzaamheid dat niet. Samen met de bijwerkingen van het gebruik van de pil zorgde dit ervoor dat ik depressief werd. Op een gegeven moment dacht ik: het hoeft van mij allemaal niet meer. Dat was het punt dat mijn moeder opperde om bij Join Us te gaan."

Join Us is een organisatie die eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar maakt. Ze organiseren activiteiten om jongeren bij elkaar te brengen. "Bij de organisatie bij mij in de buurt wordt er elke twee weken iets georganiseerd, bijvoorbeeld een film- of spelletjesavond. Ik vond het fijn om erachter te komen dat ik niet de enige eenzame jongere ben, alhoewel het ook wel een gekke situatie is. Je komt er immers met een reden, je hebt een gemeenschappelijke deler die eigenlijk helemaal niet fijn is."

Sociale verbinding

Lieve benadrukt dat eenzaamheid iets is wat iedereen kan overkomen. "Het heeft niets te maken met leeftijd. Wel denk ik dat je een groter risico loopt als je gepest wordt, of als je moeite hebt met het maken van vrienden. Daarnaast vermoed ik dat het gebruik van social media er ook aan bijdraagt. Iedereen zit de hele dag maar te scrollen, waardoor je veel minder in contact staat met de buitenwereld. Ik zag dan wel eens foto's voorbijkomen van klasgenoten die het leuk hadden met elkaar, dat confronteerde me nog eens extra met mijn eenzaamheid. Hoewel ik zelf ook schuldig ben aan een telefoonverslaving, denk ik weleens dat ik in de verkeerde tijd ben geboren, haha."

Inmiddels heeft Lieve haar vmbo-examen afgerond. Ze is druk bezig met onderzoeken wat ze nou écht leuk vindt om te doen. Het gevoel van eenzaamheid blijft. "Vroeger wist ik niet zo goed wat het verschil was tussen eenzaamheid en gewoon weinig mensen om je heen hebben, nu weet ik dat wel. Ik heb een hele goede band met mijn ouders en ik ken een paar leuke mensen via Join Us, maar ik heb nog altijd behoefte aan meer sociale verbinding. Het zou gewoon fijn zijn om op zijn minst één goede vriend of vriendin te hebben met wie ik lekker kan kletsen en leuke dingen mee kan doen. Dat mis ik echt."

Foto door Luc van Moorsel 

Hulp nodig of hart luchten? Chat of bel met de Alles Oké? Supportlijn

Soms is het fijn om een anoniem luisterend oor te hebben. De Alles Oké? Supportlijn staat daarom voor je klaar. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Alles is bespreekbaar. 

Gepubliceerd op 21 november 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.