Lezen = ontwikkelen

Lezen = ontwikkelen

Toen ik nog in de brugklas zat smeet ik nog weleens gefrustreerd een boek door mijn slaapkamer. Urenlang had ik mijn best gedaan om me door de moeilijke woorden heen te worstelen, maar hoe meer bladzijdes ik omsloeg, hoe meer weerstand er ontstond. Mijn docent Nederlands noemde het literatuur, ik noemde het prut. Tegenwoordig verslind ik, in tegenstelling tot de meeste jongeren, boeken met het grootste gemak. 

Slechts negentien procent van de 13 tot 19-jarigen leest op dagelijkse basis een krant, tijdschrift of boek. Zeker dat laatste, boeken lezen, is ontzettend belangrijk. Want literatuur is essentieel om jezelf goed te ontwikkelen. 

Schoolprestaties

Het is bewezen dat mensen die regelmatig fictieboeken lezen, hun leesvaardigheid zien stijgen. Wanneer je leest, vergroot je jouw woordenschat en verbeter je je tekstbegrip. Teksten zul je dan sneller begrijpen. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je opdrachten en toetsen beter maakt, waardoor je schoolprestaties stijgen. 

Zelfkennis 

De onderzoeker Norman Holland beschrijft lezen als een proces waarin de lezer centraal staat. In een boek beleef je als lezer de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon. Je kruipt als het ware in zijn of haar huid; maakt zijn ervaringen mee.  Je vormt een antwoord op de tekst waarin duidelijk wordt of je wel of niet zou reageren als het personage in het boek. Dit antwoord is erg belangrijk, want het zegt ook iets over je eigen identiteit, hoe je zelf in elkaar steekt. Zo is het lezen van literatuur een goed middel om tot bredere zelfkennis te komen.

Inleven in anderen 

Daarnaast zijn er ontzettend veel boeken met verschillende personages, ieder met een eigen achtergrond. Zo kan je bijvoorbeeld kennis maken het dagelijkse leven van het koloniale rijk in Hoe Duur Was De Suiker of jezelf herkennen in de zoektocht naar identiteit en liefde van de Joodse kakkersjongen David in Alleen Maar Nette Mensen. Literatuur is een uitstekende toegangspoort om in een nieuwe wereld te stappen, waar je kennismaakt met andere gewoonten, normen en waarden. Je leeft mee met  personages die zich in een totaal andere situatie dan jijzelf bevinden. Hierdoor word je empathisch vermogen gestimuleerd, dankzij het lezen kan je je beter in anderen verplaatsen. 

Wereld

Via literatuur krijg je inzicht in de wereld.  Historische boeken laten je de vroegere maatschappij zien, de moderne boeken de wereld van nu. Met deze kennis in je achterhoofd zul je anders naar de wereld kijken en reageren. Doordat je de vroegere wereld kent, begrijp je de huidige werkelijkheid beter en dat maakt de toekomst veranderbaar.

Lees

Het lezen van literatuur is dus ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat je beter presteert op school, jezelf beter kent, je beter in anderen kan inleven en meer van de wereld begrijpt. Nu is het tijd voor jou om je te ontwikkelen. Ga naar de plaatselijke bibliotheek, zoek geweldige literatuur en kom thuis met een zware stapel boeken. Zoek een comfortabel, rustig plekje op en doe nog maar één ding: lezen. (En heb je daar geen zin in: ik ben alsnog heel trots dat je dit blog hebt gelezen.)

 

Gepubliceerd op 9 maart 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.