Leraar en boekverslagenschrijver

Leraar en boekverslagenschrijver

Door Kim

De meeste leraren gruwelen van plagiaatpatser Scholieren.com, maar oud-leraar Nederlands Cees van der Pol is juist groot voorstander van een online boekverslag.

Sterker nog: hij heeft er zelf de afgelopen vijf jaar al 600(!) voor onze site geschreven. “Als scholier las ik vroeger de boeken zelf wel, maar gebruikte ik daarnaast toch ook gewoon uittreksels?” Kijk, da’s nog eens een chille docent.

Geen zin

“De meeste scholieren hebben vaak helemaal geen zin om verplicht boeken te lezen. Juist door het vak Nederlands en een enthousiaste docent moeten ze die interesse daar wel in krijgen. Best lastig, maar wat is er dan mis mee als een hulpmiddel zoals een uittrekseldatabase ze alvast een beetje de goede kant op stuurt?”, vindt Kees. “Als jongeren op die manier sneller met literatuur in aanraking komen, pakken ze op een gegeven moment wel uit zichzelf een boek op.”

Toch klinkt het een beetje dubbel: iemand die zijn leerlingen vraagt boekverslagen te schrijven, maar ze zelf ook kant-en-klaar op internet plaatst. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat leerlingen een uittreksel linea recta van internet halen en inleveren, maar dat gebeurt meestal ook niet. De enkeling die dat wel doet, valt dan ook direct door de mand bij zijn leraar”.

Voor al die andere scholieren is het juist een handig hulpmiddel bij het lezen, vindt Kees. “Ik hoor vaak dat leerlingen het boek beter begrijpen als er een goed verslag op internet staat. En sowieso zit er meestal zoveel tijd tussen het lezen van een boek en de datum van een mondeling, dat een goede samenvatting onmisbaar is. Als je mij vraagt hoe een boek verloopt dat ik drie weken geleden gelezen heb, heb ik daar toch ook geen helder idee meer van?”

Ouderwetsche leeslijsten

En zo heeft Kees wel meer moderne ideeën over het vak Nederlands. “Dat mag op veel scholen vaak best wat vernieuwd worden. De leeslijsten zijn vaak hartstikke oud en de thema’s zijn vaak helemaal niet boeiend voor scholieren van nu. De laatste jaren zijn er heel veel goede nieuwe boeken uitgekomen, die veel leuker zijn dan bijvoorbeeld een ouderwetse pil als ‘De Avonden’ van Gerard Reve. Zo’n boek is hartstikke mooi, maar helemaal niet meer interessant voor de gemiddelde jongere.

"Een boek als Joe Speedboot van Tommy Wieringa uit 2005 is dan een stuk leuker. En prima dat Max Havelaar dit jaar `hertaald` is. Dat boek is nu een stuk leesbaarder geworden,” raadt Kees aan.

Ook het kijken van een boekverfilming vindt Kees geen slecht idee. “Dat kan een hele goede manier kan zijn om het al gelezen boek te verwerken en te vergelijken. Op mijn school is dat zelfs een leesproject.” En internet? “Leraren willen meestal absoluut niet dat hun leerlingen het internet als hulpmiddel gebruiken, maar ik kocht vroeger ook altijd alle uittrekselboekjes. Bovendien kun je op internet ook recensies uit kwaliteitskranten raadplegen.”

Foute verslagen

Tja, maar die uittrekselboekjes van vroeger waren altijd betrouwbaar, terwijl een online boekverslag van een medescholier wel eens een flinke fout kan bevatten. Oppassen, vindt Kees. “Je moet wel even uitkijken met zo’n verslag en zelf blijven nadenken. En ook ík maak wel eens een fout in een naam of datum als ik haast heb. Soms mailt een scholier me daar dan over, die denkt dat ik hem er bewust in wil laten tuinen. Dat is absoluut niet de bedoeling, anders moet je snel uit het onderwijs, vind ik. Juist een leraar Nederlands moet zijn leerlingen stimuleren leuke boeken en mooie gedichten te lezen. En de smaak van een tiener verschilt echt van die van een vijftigplusser”.

Kijk, daar heb je iets aan. Vertel dat maar aan je eigen docent Nederlands. En blijven surfen naar Scholieren.com, want die literatuurinteresse komt vanzelf wel. Toch?

Gepubliceerd op 17 oktober 2010
ADVERTENTIE
Een studie en baan vol mogelijkheden!

Als je voor een studie of baan in het onderwijs kiest, dan kies je voor zingeving, ontwikkelkansen en afwisseling. Want iedere dag is anders, je leert altijd wat nieuws en gaat goed verdienen. Ontdek of het onderwijs iets voor jou is!

Meer informatie!

REACTIES

L.

L.

Dankjewel, Cees van der Pol!

14 jaar geleden

L.

L.

Wat een held! :)

14 jaar geleden

E.

E.

Echt? Is een film vergelijken met een boek een project bij ons op school? Dat is ook even tof! (Daar heb ik meestal wel wat over te zeggen namelijk...)

14 jaar geleden

M.

M.

Van onze leraar mogen we de samenvattingen meteen van het internet afhalen, als ze maar goed zijn en je het snapt. (:

14 jaar geleden

K.

K.

ZWARE BAAS !

12 jaar geleden

J.

J.

Ik zit al meer dan 10 jaar bij een leesclub en heb al heel vaak dankbaar gebruik gemaakt van de boekverslagen van Cees van der Pol. Ik heb grote bewondering voor zijn (in mijn ogen) perfecte verslagen en raad ze dan ook van harte aan bij middelbare scholieren! Hartelijk dank, Joke Jansen

12 jaar geleden

E.

E.

Bedankt Cees!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.