Leerlingen gepest via geheimen-app Secret
De app Secret, waarmee je anoniem geheimen kunt delen met andere gebruikers, wordt door veel scholieren gebruikt om klasgenoten te pesten. Dat blijkt uit een brief die verschillende middelbare scholen naar leerlingen en hun ouders hebben gestuurd.
Zo kregen scholieren van het Maerlant Lyceum en het Dalton uit Den Haag een mail over Secret, een app die op dit moment erg populair is onder jongeren. In de mail stond dat er op meerdere scholen leerlingen worden gepest met behulp van de app, en daardoor met een onveilig gevoel naar school gaan. De ouders van de leerlingen werd gevraagd om met hun kind in gesprek te gaan hierover.
Klasgenoten zwart maken
Secret is van oorsprong bedoeld om anoniem geheimen te kunnen plaatsen. Daar kunnen gebruikers vervolgens anoniem op reageren. Als je een account hebt, kun je berichten en foto's met commentaar posten, zonder dat je medegebruikers kunnen zien dat jij het geplaatst hebt. Ook als je reageert op een post blijf je anoniem. Om die reden plaatsen sommigen daadwerkelijk een geheim, maar zien ook veel pesters hun kans schoon om klasgenoten zwart te maken.
Meisjes in bikini
Die signalen kreeg ook rector Hans Luyendijk van Dalton Den Haag. Net als het Maerlant Lyceum besloot hij daarom een email te sturen naar leerlingen en hun ouders met daarin informatie over het pesten. "Een dag nadat ik de email verstuurd had, stapte er een mentor op mij af. Hij vertelde dat er een leerling naar hem toegekomen was om te vertellen dat zij via de app gepest werd", vertelt de rector aan Scholieren.com. "Tijdens het overleg heb ik verhalen gehoord over foto's van meisjes in bikini en beledigende teksten over leerlingen die gepost waren. Zoiets beschadigt leerlingen veel meer dan de meesten denken", zegt Luyendijk.
Een scholier van Dalton Den Haag, die niet met haar naam op de site wil, hoopt dat er snel iets aan het pesten via Secret gedaan wordt. Ook zij wordt gepest via de app. "Ze zetten op Secret dat ik lelijk ben en mensen liken dat nog ook. Sommige leraren zitten erop om toezicht te houden en zeggen tegen de pesters dat ze moeten stoppen, maar het helpt niet."
Aangifte
De scholen geven in de email aan dat leerlingen aangifte moeten doen wanneer zij gepest worden via de app. De politie kan het ip-adres van de pester natrekken en in overleg met de school maatregelen treffen.
Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 1 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!
1 seconde geleden
J.
J.
IP-adres checken in secret, ik dacht het niet.
10 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Dat is zo gedaan hoor Jaapie
10 jaar geleden