Larissa (18) gaf een maand hockeytraining in Amerika

Larissa (18) gaf een maand hockeytraining in Amerika

Door Lieke

Afgelopen zomer wordt de droom van de achttienjarige Larissa Derks werkelijkheid: ze mag 3,5 week keeperstraining geven aan jongeren in Amerika. Met het vwo-diploma op zak verzorgt ze een aantal hockeykampen met de Amerikaanse organisatie Thomson Hockey.

Met een glundering in haar ogen blikt ze terug op het avontuur.

De weg naar Amerika

Al langer droomt Larissa ervan om naar Amerika te gaan, en afgelopen zomer doet de kans zich voor deze droom te verwezenlijken. Door het last-minute uitvallen van een trainer voor de hockeykampen komt er een plekje open. Aan Larissa de vraag of zij deze plek wil opvullen. "Oh mijn god, ja!", is haar eerste reactie. Ook haar ouders zien het wel zitten: "Doen dan!", zegt Larissa’s vader als hij hoort dat de vlucht en het hotel erbij zitten. Voor ze het weet zit ze in het vliegtuig boven de Atlantische Oceaan.

Samen met een aantal anderen vliegt ze in juli naar New York. "Het was erg stressen", vertelt ze over de vliegreis. Door vertraging van de eerste vlucht mist de groep de overstap in Londen. "Na veertig uur reizen kwamen we eindelijk aan op een ander vliegveld dan gepland." Ze rolt haar ogen. "Zonder koffers." Eenmaal in New York aangekomen gaan ze allereerst op zoek naar sportkleding. Als dat geregeld is, kan Larissa doen waarvoor ze gekomen is: een leuk hockeykamp verzorgen voor jongeren op high schools en universiteiten.

Hockeytrainster in hart en nieren

Aan de ervaring ontbreekt het niet. Larissa zette eerder samen met een groepje vrienden keeperstraining op bij haar eigen club in Nijmegen. "Keepers krijgen weinig persoonlijke aandacht," legt ze uit, "bij de jeugd wordt er vooral nog doorgewisseld." Daarnaast hielp ze mee bij het geven van keeperstraining bij coaches waar ze zelf van heeft geleerd.

Larissa heeft dus al flink wat kennis op zak als ze in Amerika aankomt. Op verschillende locaties verzorgt ze hockeytraining aan keepers op high schools. Dit doet ze met oefeningen die ze zelf bedenkt, via een schema dat ze zelf heeft opgesteld. "De vibes op een high school zijn heel anders dan in Nederland, maar de sport daar is wel heel goed geregeld," vertelt ze, "De faciliteiten op de scholen zijn super." Aan de andere kant merkt ze op: "Keepers in Amerika krijgen weinig aandacht, ze staan er vaak maar een beetje bij."

Het trainen van keepers is de grootste prioriteit van Larissa, maar als er op het kamp in Chicago geen keeper is, gaat ze zelf in de goal staan. Dit wekt de interesse van een jonge speelster: "Er kwam na de training een meisje naar me toe dat het wel interessant vond, dat keeper zijn." De rest van het kamp leert Larissa deze kersverse keeper de fijne kneepjes van het vak. "Op het volgende kamp had ze zich ingeschreven als keeper. Super leuk om te zien dat ik echt invloed heb gehad", vertelt ze trots.

Ups en downs

Soms is het ook lastig. In Chicago zit Larissa alleen op een hotelkamer. "Normaal gesproken zou ik iets met vrienden gaan doen, maar dat kon nu niet. Toen miste ik thuis echt wel." Nog iets waar ze blij is vanaf te zijn, zijn de dorms op het kamp in Wisconsin: "Laat dat studeren in Amerika maar zitten!" lacht ze. "Er was een gedeelde badkamer, dus weinig privacy." 

Hoewel het soms even tegenzit, hebben de mooie momenten duidelijk de overhand. Over het moment dat haar het meeste is bijgebleven, vertelt Larissa: "In Upstate New York stonden ze aan het einde van de dag in de rij om hun hockeystick gesigneerd te krijgen", vertelt ze glunderend. "Ik voelde me een celebrity!" Ook het verblijf in een AirBnB in New Jersey is een herinnering om nooit meer te vergeten: "We zaten echt in de middle of nowhere." Ook vertelt ze dat er beren in de omgeving zaten: "Iedere avond moesten we alle ramen en deuren goed dicht maken."

Nu ze weer thuis zit, krijgt Larissa nog steeds veel positieve feedback: "Ik zie op Instagram berichten voorbij komen dat een van de teams een wedstrijd heeft gespeeld waarbij de keeper erg belangrijk was. Daar stond dan bij 'Bedankt Larissa'." Als de kans zich nog eens voordoet, is er in Larissa’s ogen maar één optie: "Dan zit ik zo weer in het vliegtuig!"

Gepubliceerd op 13 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.