LAKS en Scholieren.com: nog steeds veel ophokuren

LAKS en Scholieren.com: nog steeds veel ophokuren

Door Simon

Middelbare scholieren zitten dit jaar gemiddeld ruim twee volle lesweken opgehokt op school zonder les of actieve begeleiding. Dat blijkt uit een steekproef van Scholieren.com en het LAKS.

“Scholieren krijgen niet de lessen die ze verdienen, maar zinloze uren die funest zijn voor de motivatie. Het is onbegrijpelijk dat scholen hun kerntaak nog steeds verwaarlozen: lesgeven”, zegt LAKS-voorzitter Steven de Jong.

We legden online ruim 2700 scholieren een vragenlijst voor, de uitkomst is dat de gemiddelde scholier ruim 70 lesuren per jaar opgehokt wordt. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: "les" van de conciërge of je les Nederlands door je docent Frans die functioneert als oppas.

Scholen worden door de overheid verplicht iedere leerling 1000 klokuren les te geven, maar die urennorm wordt dus voor een deel ingevuld met ophokuren. Een vmbo-leerling reageerde op de vragenlijst: “Ik snap best dat iedereen wil dat je een aantal lessen per jaar maakt, maar dan moeten het wel léssen zijn!”

Minder dan een derde van de scholieren geeft aan deze ophokuren, die vaak worden gepresenteerd als 'zelfwerktijd' of 'keuzewerktijd', nuttig te besteden. Een andere leerling: “Ik wil wel, maar kan niet werken tijdens een zelfstudie-uur. Het is altijd onrustig en soms is er zelfs geen plek op school om te werken!”

Het LAKS pleit voor beter toezicht op de invulling van de lessen, dus om niet alleen kortzichtig te kijken naar het aantal uren, maar ook naar wat er in die uren gebeurt. “De Inspectie weet nu wel te melden dat scholen steeds beter de urennorm halen, maar er is veel te weinig bekend over de invulling van die lessen. Dat moet anders, liever geen les dan een demotiverend en zinloos uur op school.”

UPDATE 11 februari 2011: PVV-kamerlid Beertema en SP-kamerlid Smits hebben vandaag kamervragen gesteld aan de minister n.a.v. ons onderzoek. We wachten de antwoorden van de minister van Onderwijs af.

Het officiele persbericht vind je op www.scholieren.com/persberichten. De belangrijkste resultaten van de steekproef zijn verwerkt in een apart opgestelde factsheet. Deze factsheet is hier te lezen.
Een uitgebreide toelichting bij de cijfers en het complete onderzoeksverslag is hier te lezen.

Gepubliceerd op 9 februari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

L.

L.

Awesome! NOS ga ik zeker kijken

13 jaar geleden

S.

S.

@luuk: het zit de hele dag al in het journaal en op 3fm en zag ook al berichten op o.a. rtlnieuws.nl. goeie shit!

13 jaar geleden

H.

H.

zeker weten waar!! en goed dat het nu eindelijk in het nieuws komt, meestal zie je daar alleen dingen over studenten aan de universiteiten enzo maar nu eindelijk eens een keer iemand die opkomt voor het VMBO

13 jaar geleden

M.

M.

@het laks is fantastisch (wat idd zo is)
Niet alleen het VMBO heeft hier last van hoor ik zit op het VWo en ik had eerst 4 'b-s uren'(a la 75 minuten) in de week.
Mara gelukkig hebben ze mijn rooster omgegooid en heb ik er nu nog maar één.
Dus ene rgote tip: Ga nara de roostermaker en vraag op je ingeroosterde tussenuren niet op gevuld kunnen worden.
Hier volgt een voorbeeld:
JIj hebt op dinsdag het eerste uur geschiedenis.
Jouw vriendin( die in een paralel klas zit) heeft op woensdag het derde uur geschiedenis. Jij hebt dan tussenuur.
Vaak valt dan te regeln met de roostermaakster en docenten dat jij in de tussenuur geschiedenis krijgt en dinsdag het eerste uur vrij hebt--> Uitslapen!
XoX

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb dit hele jaar nog helemaal geen ophokuur gehad :). Als een leraar ziek is of afwezig heb je gewoon een tussenuur.

13 jaar geleden

V.

V.

Toch snap ik niet zo goed dat dit nu ineens zo geproblematiseerd wordt, want dit was toch juist het oorspronkelijke idee van de tweede fase: van leerlingen zelfstandigheid eisen en hen op school ook zelfstandig laten werken, huiswerk laten maken? Zelf heb ik op een Daltonschool gezeten en daar is het juist het hele concept dat je daltonuren hebt en dus geen les krijgt, maar zelf aan de slag gaat. Ik zie weinig verschil met de 'ophokuren', al zie ik er ook wel de nadelen van in: lastig te concentreren als je medeleerlingen aan het kletsen zijn, geen vragen kunnen stellen omdat je huiswerk voor een vak aan het maken ben dat de toezichthoudende docent niet geeft. Maar het verbaast me dat het nu ineens als slecht wordt gezien om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan, terwijl het eerst juist goed was als scholen Z-, kwt- of daltonuren hadden.

13 jaar geleden

W.

W.

pfft dan valt het bij ons op school super de luxe mee! k heb standaard 6 uur vrij allemaal vacature uren en ophokken doen ze alleen bij de onderbouw en dan is het nog niet veel: hooguit 3-5 uur per MAAND! De bovenbouw heeft dan weer kwu maar dat is super gezellig! en de roostermakers zijn zo vriendelijk om alle vrije uren aan het begin en aan het einde van de dag in te plannen UBER REALEXED!!!

13 jaar geleden

A.

A.

Bij mij op school geven ze in de eerste en tweede geen tussenuren, maar nu ik in de derde zit zijn er nóg voor de meeste uitvaluren invallers. Ik begrijp niet waarom ze er niet gewoon tussenuren van maken.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.