Zo wordt kunstmatige intelligentie jouw ideale studiepartner
De impact van kunstmatige intelligentie (AI) op het onderwijs is niet te ontkennen: AI verandert de manier waarop scholieren leren. Van persoonlijke begeleiding tot studietools, AI biedt scholieren nieuwe mogelijkheden om efficiënter te studeren, zich beter voor te bereiden op toetsen en zelfs om hun motivatie op peil te houden.
Maar hoe maak je optimaal gebruik van deze technologie? Juvenal Yosa, AI-specialist en scheikundedocent, legt het uit.
Tip 1: Gebruik AI om je studietijd beter in te delen
AI-assistenten kunnen je helpen je studietijd slim in te delen door persoonlijke studieplannen voor je te maken. Ze ordenen onderwerpen van moeilijk naar makkelijk en geven je een handig overzicht van wat je wanneer kunt doen. Maar hoe werkt dat precies?
1. Kies een AI-tool. populaire opties zijn bijvoorbeeld ChatGPT of Study Bunny. Deze tools zijn eenvoudig te gebruiken via een website of app.
2. Formuleer je vraag. Stel een gerichte vraag, zoals: 'Kun je een studieplanning maken voor geschiedenis? Ik heb twee weken en wil vier keer per week een uur studeren.'
3. Voeg extra details toe. Om de planning nauwkeuriger te maken, kun je aangeven waar je moeite mee hebt. Bijvoorbeeld: 'Plan extra tijd voor de Tweede Wereldoorlog, want dat vind ik lastig.'
4. Check en pas aan. Controleer of de planning klopt met je doelen en agenda. Als iets niet past, kun je dat eenvoudig aanpassen.
"AI kan je goed helpen door je studie overzichtelijk te maken. Het maakt niet alleen een planning voor je, maar geeft ook structuur aan wat anders overweldigend kan zijn. Het werkt het beste als je zelf duidelijk aangeeft wat je nodig hebt", aldus Yosa.
Tip 2: Gebruik de socratische methode om moeilijke concepten te begrijpen
In plaats van directe antwoorden te geven, kunnen AI-assistenten een 'socratische' aanpak aannemen, waarbij ze je begeleiden door vragen te stellen die je naar het antwoord leiden. Dit helpt niet alleen bij het begrijpen van een specifiek concept, maar versterkt ook je probleemoplossende vaardigheden.
1. Stel een gerichte vraag aan AI, bijvoorbeeld: 'Kun je me helpen begrijpen waarom fotosynthese belangrijk is? Stel me vragen zodat ik zelf tot het antwoord kan komen.' In plaats van een lange uitleg, zal AI antwoorden met vragen zoals: 'Waarom denk je dat planten licht nodig hebben?'
2. Ga dieper in op je antwoorden. AI stelt aanvullende vragen gebaseerd op jouw respons, zodat je steeds dichter bij het kernidee komt. Dit proces zorgt ervoor dat je actief nadenkt over het onderwerp, in plaats van het simpelweg te lezen.
3. Praktische voordelen. In plaats van urenlang door boeken te bladeren of het internet door te zoeken, kun je met een AI-assistent direct gericht zoeken. Bijvoorbeeld: 'Wat zijn de stappen van fotosynthese?', gevolgd door 'Waarom zijn deze stappen cruciaal?'
"De kracht van deze aanpak ligt in het feit dat je wordt uitgedaagd om zelf verbanden te leggen. Dit maakt complexe onderwerpen makkelijker te onthouden en begrijpen", voegt de specialist toe.
Een ander voorbeeld van de socratische methode:
Tip 3: Gebruik AI niet als zoekmachine
Een veelgemaakte fout is AI gebruiken als zoekmachine. AI-assistenten zijn getraind om taal te modelleren en kunnen niet altijd exacte feiten of nauwkeurige informatie leveren. Yosa: "AI is fantastisch om ideeën te verhelderen of samen te vatten, maar voor gedetailleerde feiten blijft een zoekmachine zoals Google beter. Een AI-assistent kan soms antwoorden bedenken die misschien goed klinken, maar niet altijd kloppen."
Tip 4: Maak oefenvragen met AI
Tools zoals ChatGPT kunnen een grote hulp zijn bij de voorbereiding op toetsen. "AI kan oefenvragen genereren en je antwoorden beoordelen. Door je fouten inzichtelijk te maken, laat AI je zien waar je nog aan moet werken", aldus Yosa. Met deze aanpak kun je gericht werken aan zwakke punten.
Tip 5: Gebruik AI om studiestress te verminderen
Studeren met AI kan helpen om stress te verminderen door de leerstof op een speelse en overzichtelijke manier aan te bieden. AI kan bijvoorbeeld moeilijke onderwerpen uitleggen met voorbeelden, verhalen of visuele hulpmiddelen, wat het leren gemakkelijker en minder overweldigend maakt.
Je hebt bijvoorbeeld moeite met het onderwerp 'celstructuur'. In plaats van een lange tekst door te nemen, kun je AI vragen om het onderwerp op een eenvoudige manier uit te leggen, met een verhaal of een vergelijking. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Kun je me helpen de cel te begrijpen met een makkelijk voorbeeld?'AI kan dan de cel uitleggen met een simpel verhaal over hoe een cel lijkt op een fabriek, waarin elk onderdeel van de cel een specifieke functie heeft, zoals dat het energie levert of afval verwerkt.
Yosa: "AI-assistenten kunnen onderwerpen in context plaatsen en aanbieden op manieren die aansluiten bij jouw manier van leren. Dit helpt je niet alleen om het sneller te begrijpen, maar voorkomt ook dat je overweldigd raakt door lange teksten of ingewikkelde concepten."
Tip 6: Verbeter concentratie en motivatie met gepersonaliseerde begeleiding
AI kan leerlingen helpen die moeite hebben met concentratie en motivatie door persoonlijke begeleiding en advies te bieden, dat is afgestemd op hun specifieke behoeften. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van tools die studiewerk afwisselen met pauzes, motivatie-updates geven of helpen om een studieplan te maken dat is afgestemd op je eigen tempo en voorkeuren.
Stel je voor dat je vaak afgeleid raakt tijdens het leren. Je kunt een AI-assistent zoals ChatGPT of een andere specifieke studietool vragen om je te helpen met het maken van een gepersonaliseerd studieplan. AI kan bijvoorbeeld zeggen: 'Laten we 25 minuten studeren, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten.' Daarnaast kan AI je gemotiveerd houden door regelmatig positieve feedback te geven. Stel je voor dat je een taak hebt voltooid, zoals een hoofdstuk leren. AI zou kunnen zeggen: 'Goed gedaan! Je hebt al veel geleerd, laten we nu een kleine pauze nemen en daarna verder gaan.' Dit soort positieve stimulatie helpt om je gemotiveerd te houden, zelfs als je minder zin hebt in leren.
"AI kan precies aansluiten bij wat je nodig hebt. Of het nu gaat om een boost van motivatie of het helpen plannen van je studietijd in kleinere, beheersbare taken. Het biedt de juiste ondersteuning om gefocust te blijven, zelfs als de motivatie laag is", verklaart de AI-specialist.
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden