Kunstbendewinnaars Lena en Leon over hun ervaring

Kunstbendewinnaars Lena en Leon over hun ervaring

Door Dina

De voorrondes van Kunstbende naderen met rasse schreden. Tijd om oud-winnaars te vragen over hun passie, ervaring en om hun ongezouten mening. Ben jij benieuwd wat je zou kunnen verwachten van zo'n Kunstbende-traject? Lena (19), landelijk winnaar categorie Taal 2023, en Leon (20), landelijk winnaar Content Creator 2020, vertellen alle juice, ins and outs

Waar komt jullie liefde voor theater en poëzie vandaan?

Lena: "Mijn liefde voor taal gaat heel ver terug. Al zolang ik me kan herinneren, schrijf ik. Eerst waren dat vooral brieven, korte verhaaltjes en dagboeken. Toen ik er later achter kwam dat poëzie méér is dan een ABAB-schema, ging er een wereld voor me open. Ineens had ik een middel waar ik eindeloos mee kon spelen."

Leon: "Het leven is een groot toneelstuk, dus sinds mijn geboorte ben ik al actief aan het acteren. Sinds jongs af aan schrijf ik poëzie en gedichten. De combinatie van verschillende disciplines is het leukste om te doen. Om dan alles samen te zien komen is fenomenaal. Met kunst uit ik mijn gevoelens over de maatschappelijke onderwerpen in de samenleving. Ik maak veel kunst over mezelf, want mezelf ken ik het beste."

Aftermovie van Leons laatste voorstelling: Begrafenisondernemer

Hoe vonden jullie de voorrondes en de finale?

Lena: "Ik gebruikte voor de voorronde een vrij klimaatactivistische tekst, waar ik eigenlijk op dat moment al niet tevreden over was. Toen ik toch de Limburgse voorronde won, heb ik wat gesprekken gevoerd met een coach die ik kreeg toegewezen. Gek genoeg voel ik op het podium zelf bijna nooit spanning. Vroeger met toneel was dat hetzelfde. Van tevoren loop ik alleen maar te ijsberen en na het optreden tril ik van top tot teen, maar op het podium voel ik me vaak juist heel rustig en gefocust. 

Bij de finale was het natuurlijk wel een stuk enger allemaal. Een paar dagen van tevoren besloot ik dat ik de tekst tóch uit mijn hoofd zou doen, gelukkig ging dat allemaal goed. Maar het spannendst was dat ik eigenlijk de griep had en mijn stem de dag van tevoren helemaal weg was. Ik was pas als een van de laatsten aan de beurt en merkte dat ik steeds minder verstaanbaar was. Uit wanhoop heb ik een stuk gember gegeten, haha."

Leon: "Ik was veertien toen ik mij voor het eerst inschreef bij een Kunstbende-voorronde voor de categorie film. Het leek mij heel leuk om mijn film te kunnen vertonen voor een publiek en dan krijg je ook nog feedback van een vakjury. Dat is crazy als je zo jong bent en gewoon af en toe met je camera wat dingen maakt op het internet. 

Het was een ontzettend indrukwekkende dag. Je woont ergens op het platteland in Drenthe en opeens zie je op één dag insane veel creatieve mensen. Sindsdien was ik verkocht en deed ik ieder jaar mee. Ik heb meegedaan in verschillende categorieën: theater, taal, content creator en film. Met content creator won ik de landelijke finale en met theater landelijk de tweede plek."

Wat was jullie favoriete moment van het gehele traject?

Lena: "We gingen met twee grote tourbussen van Limburg naar de Melkweg in Amsterdam, dat was echt fantastisch. De mensen van Kunstbende Limburg liepen met een grote vlag en deelden overal vlaai uit. Iedere keer dat er een Limburger in de prijzen viel, barstte er een bom van gejuich en gejoel. Het was echt de allerbeste ondersteuning die je je kunt voorstellen."

Leon: "Mijn favoriete moment tijdens Kunstbende was toen ik viel tijdens de prijsuitreiking. Iedereen dacht dat het gespeeld was, maar ik viel echt. Dat moment vat mijn hele carrière samen. Vaak als ik serieus iets probeer te vertellen, denkt men dat ik ironisch ben. En als ik grappig probeer te zijn, nemen ze het allemaal weer veel te serieus."


En jullie minst favoriete moment?

Lena: "Optreden en schrijven doe ik graag, maar over het algemeen sta ik liever niet zo in the picture. Ik word daar kei ongemakkelijk van en weet vaak niet zo goed hoe ik moet reageren. Na Kunstbende waren er allerlei mensen die naar me toekwamen voor tips of om me te feliciteren. Ik begreep heel goed dat het erbij hoorde en kon het zeker waarderen, maar het kostte me veel energie. Ik heb echt wel even bij moeten komen van die hele rollercoaster."

Leon: "Ik ben het heel vaak oneens met de feedback van de jury. Absurdisme is lastig te jureren, denk ik. Ik vind het geen goede feedback als je zegt dat er te weinig dialoog in een film zit, terwijl ik bewust daarvoor kies. En soms baal ik dat de jury valt voor het kwetsbare zielige verhaal en niet valt voor de kwaliteit van de act."

Raden jullie het scholieren aan om mee te doen?

Leon: "Ik raad het mensen zeker aan om zich aan te melden, omdat je dit absoluut niet wil missen! Je ontmoet creatieve mensen uit het hele land en bent daardoor nooit meer eenzaam met je kunstenaarshartje."

Lena: "Natuurlijk raad ik iedereen aan om mee te doen. Niet per se met het idee om te winnen, maar vooral om mede-creatievelingen te leren kennen."

Gepubliceerd op 5 maart 2024

REACTIES

Noah

Noah

Wat leuk zeg! Als dichter doet dit me deugd.

4 maanden geleden

Dina

Dina

Slay Noah! Ben benieuwd naar jouw dichtsels

4 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.