Krantenwijk als bijbaan? Nee bedankt!

Krantenwijk als bijbaan? Nee bedankt!

Door Chard

Folders invouwen, enorme tassen rondom je bagagedrager en met een graad of min 10 de straat op om aan het einde van de maand niet meer dan een habbekrats op je rekening te zien verschijnen. Het is, kort samengevat, wat het leed van de gemiddelde krantenbezorger inhoudt. Zelf heb ik dit bijbaantje ook ooit gehad en ik kan alleen maar zeggen: ga in Godsnaam iets anders doen.

Jaren terug lag er een oproep om krantbezorger te worden in de brievenbus. Ik kon me goed herinneren dat er een jongen met zijn duim omhoog en een grote lach op stond, samen met de belofte van een goed salaris. Aangezien mijn ouders me dreigden te korten op mijn zakgeld als ik geen bijbaantje nam, besloot ik het maar te doen. 

Arm

Eenmaal begonnen aan de krantenwijk, bleek het een behoorlijke klus; erger dan ik me had voorgesteld. Tussen de sneeuwvlokken en ijsspegels door, was het aan mij de taak om iedere brievenbus te voorzien van een lullig foldertje. En dat binnen een paar uur. 

Soms, wanneer ik niet genoeg folders had, besloot ik om een adres over te slaan met als gevolg dat ik een klachtmelding of twee kreeg. Een absoluut dieptepunt bereikte ik met de kerstdagen. Dat zijn namelijk de dagen waarin je als postbode veel geld kan verdienen door aan te bellen en degene achter de voordeur prettige kerstdagen toe te wensen.

Een beetje bedelen is het wel, maar goed. Ik ben ook maar een arme scholier. Al met al heb ik die middag welgeteld 25 euro verdiend, zo'n 100 euro minder dan een collega met een wijk van ongeveer dezelfde grootte. Lekker dan.

Au revoir

Een week of zes heb ik het volgehouden: elke dinsdagmiddag folders invouwen en bezorgen eiste zijn tol. Ik kreeg last van mijn rug en bovendien stond het salaris me ook niet aan. Het was zo in ieder geval zo weinig dat er van sparen weinig terechtkwam. 

Al met al waren het genoeg redenen om mijn baantje au revoir te zeggen. Ik ging er vanuit dat ik direct bevrijd zou worden van de ellende. Helaas bleek in het contract te staan dat dat geintje nog drie weken na ontslag door moest gaan. Ik weigerde en heel mijn dorp kreeg voor een week of drie geen folders meer.. 

Kort gezegd: als je echt geld wilt verdienen, ga dan vooral niet kranten rondbrengen. Er zijn veel betere alternatieven te bedenken. Denk maar eens aan: vakkenvullen bij supermarkten of oppassen. Maar wat pas echt een topbaan is, is werken voor scholieren.com!

Gepubliceerd op 29 maart 2021
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

REACTIES

E.

E.

k** net tegen mijn zus gezegd dat ik haar krantenwijk wel over wil nemen.

4 jaar geleden

E.

E.

Er is een verschil tussen een krantenwijk of een folderwijk waar jij het over hebt. Als je een krantenwijk rekent ben je een uurtje bezig 's ochtends en verdiensten liggen netto op ruim 9 euro. Hier moeten de meesten van 15/16 een paar uurtjes voor vakkenvullen. Een folderwijk (1 a 2x per week) levert inderdaad minder op. Zeker als je het insteken enz er bij rekent.

4 jaar geleden

K.

K.

ik ga stuk dacht je dat werk leuk was ofzo

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.