Klimaatverandering: vooral jongeren maken zich zorgen

Klimaatverandering: vooral jongeren maken zich zorgen

Door Fay

'What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!' Op 7 februari 2019, tijdens de eerste klimaatmars in Den Haag, schreeuwden jongeren hun longen uit hun lijf om duidelijk te maken dat klimaatverandering NU aangepakt moet worden. Er volgden nog veel meer demonstraties en ook dit weekend is er weer een demonstratie gepland. Kortom: jongeren maken zich grote zorgen. 

Dit blijkt uit recent onderzoek van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in samenwerking met de universiteit van Oxford. Jongeren onder de achttien jaar vrezen meer voor de gevolgen van klimaatverandering dan volwassenen dat doen. Logisch, vindt Lieve (17): "Wij zijn degenen die er later last van gaan hebben. Als je nu zeventig bent, ben je er over twintig jaar toch niet meer. Maar wij hebben nog een heel leven te gaan. Zoals het er nu uitziet, zal dat niet een hele chille periode worden."

Onbewoonbaar

Ja, een niet zo chille periode kan je het wel noemen. Met het vooruitzicht dat als we nu niets doen, de zeespiegel aan het einde van de eeuw met gemiddeld tachtig centimeter is gestegen. In het ergste geval moeten we dan zelfs afscheid nemen van het westen van Nederland. 

Tegen die tijd ben ik een heel oud omaatje en zal ik hoofdschuddend uit het raam van mijn bejaardentehuis kijken naar dat tafereel. Wat toen ik jong was, voorkomen had moeten worden. Ik zal de wereld achter mij laten, met het idee dat mijn kleinkinderen misschien wel zullen meemaken dat heel Nederland onbewoonbaar wordt. Die hakt er wel in, hè?

Geen optie 

Uitstelgedrag. Veel mensen hebben er een handje van, maar als het om klimaatverandering draait, is dit absoluut geen optie. Liv (17) sluit zich hierbij aan: "Het is nu of nooit. Wij zijn nu verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de klimaatproblemen verminderen en niet een bedreiging worden voor onze wereld. Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig weet onze generatie dat opgeven geen optie is en dat we de challenge moeten aangaan. In die zin ben ik er dus best optimistisch over."

Lieve (17) ziet de toekomst wat minder zonnig in: "Het gaat met de dag slechter. Dieren sterven uit, bossen branden af, nauwelijks ijs meer, winters beginnen op zomers te lijken. En toch hebben sommige mensen het niet door. Pas als het goed mis is - en dus te laat - denken ze: oh ja, kut, dit hadden we ff eerder kunnen bedenken. Maar ja, too fucking late. Doei wereld." 

Emmertje 

In het geval van klimaatverandering is voorkomen de enige optie. Als je huis eenmaal onder water staat, heeft het geen zin om het met een emmertje te staan leegscheppen. Dus zolang er niets gebeurt, zullen wij blijven schreeuwen. Totdat daar boven in Het Torentje een belletje gaat rinkelen.

Komende zaterdag 6 november start om 13.00 uur de Klimaatmars in Amsterdam. Wil je erbij zijn? Klik dan voor meer informatie hier.

Lees ook
Vliegschaamte: wat moet ik daar nou mee?

Gepubliceerd op 4 november 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.