Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Zo wordt kerst op andere plekken in de wereld gevierd

Zo wordt kerst op andere plekken in de wereld gevierd

Door Kiara

Kerstmis wordt overal ter wereld anders gevierd. Waar het bij de één draait om cadeautjes uitpakken, focust de ander zich vooral op het samenzijn met familie. Die wereldwijde verschillen maken de feestdagen uniek. Karla, Guljeen en Chiara delen hoe het er bij hen aan toegaat.

Karla, 15 jaar, uit Colombia

Voor Karla is Kerstmis een tijd van gezelligheid en familie. In haar land begint de kerstperiode op 7 december met Día de las Velitas (Dag van de Kaarsjes), waarbij kaarsen en lantaarns worden aangestoken ter ere van de Maagd Maria. Vanaf 16 december starten de Novenas de Aguinaldos: negen dagen van gebed, kerstliederen en samenzijn met geliefden. "Het is dan traditie om iedere avond samen te komen, te bidden en kerstliederen te zingen", vertelt Karla. Het is een tijd van reflectie, dankbaarheid en het versterken van de band met familie en vrienden.

"De huizen en straten zijn dan prachtig versierd met lichtjes en kerststallen", gaat Karla enthousiast verder. In steden als Medellín trekken de beroemde kerstverlichtingen bezoekers uit het hele land. Thuis wordt de kerstboom opgezet in november, een traditie waar iedereen aan meedoet. "Het opzetten van de kerstboom is altijd een moment van gezelligheid", zegt Karla.

Colombiaanse kerstrecepten spelen een belangrijke rol tijdens de feestdagen. "Dan delen we gerechten zoals natilla, een romige pudding, en buñuelos, gefrituurde kaasballetjes. Heerlijk!"

In veel Colombiaanse gezinnen is het kindje Jezus de figuur die symbool staat voor de geschenken, vooral in religieuze huishoudens, in plaats van de kerstman. Karla vertelt dat de kerstsfeer daarnaast niet alleen thuis, maar ook op andere plekken voelbaar is. "In Colombia is het overal gezellig, van de versierde straten tot de pleinen waar mensen samenkomen om kerst te vieren", zegt ze. Steden zijn altijd in feeststemming met kerstmarkten, vuurwerk en andere activiteiten die de sfeer compleet maken.

Guljeen, 16 jaar, uit Syrië en Koerdistan

Guljeen heeft als moslima een unieke kijk op feestdagen zoals Kerstmis. Ze legt uit: "Hoewel Kerstmis geen religieuze feestdag is voor de meeste moslims, vieren mijn familie en ik het als een moment van samenzijn. Het draait niet om religie, maar om gezelligheid, samen eten, cadeautjes uitwisselen en muziek luisteren."

In plaats van cadeaus te geven op 25 december, is Guljeen tijdens oud en nieuw bezig met de kersttradities. "Mijn ouders doen dit al sinds ze jong waren", vertelt ze. "Het is onze traditie om het jaar af te sluiten met een uitgebreide maaltijd en cadeautjes." Guljeen legt uit dat in haar omgeving, ondanks de verschillen in geloof, er altijd ruimte is voor wederzijds respect en gezamenlijke vieringen.  "We versieren de straten als een symbool van respect voor christelijke gemeenschappen, maar mensen die religieuzer zijn, vieren Kerstmis vaak niet", benadrukt ze.

Sinds haar verhuizing naar Nederland viert Guljeen kerst nog steeds op dezelfde manier als in Syrië, waar op de feestdag minder nadruk ligt. "In Syrië is kerst geen grote feestdag voor de meeste mensen, maar hier in Nederland merk ik dat er meer aandacht is voor zowel kerst als Sinterklaas, wat ik heel gezellig vind."

Chiara, 14 jaar, uit Italië

Voor Chiara, geboren in een klein dorp in het Italiaanse Puglia, is Kerstmis een feest dat sterk verbonden is met traditie en familie. "In mijn regio draait Kerstmis om samenkomen, bidden en genieten van typisch Pugliese gebruiken", vertelt ze. De feestelijkheden beginnen op 8 december, wanneer de 'onbevlekte ontvangenis' wordt gevierd. Dit is een feestdag waarop katholieken herdenken dat Maria, de moeder van Jezus, voor haar zwangerschap door God werd beschermd tegen zonden. Op deze dag beginnen families hun kerstboom te versieren en zetten ze hun kerststal op.

"Onze kerken spelen een centrale rol tijdens de kerstperiode, vooral door de middernachtmis en de traditionele levende kerststallen. Deze stallen zijn een soort openluchtvoorstellingen waarin acteurs het kerstverhaal uitbeelden en waar bezoekers het gevoel krijgen alsof ze een stap terugzetten in de tijd, het voelt heel realistisch", legt ze uit. "Puglia staat hier bekend om."

Eten is een belangrijk onderdeel van de feestdagen in Italië. Typische gerechten zoals pettole (gefrituurde deegballetjes) en cartellate (zoete deegwaren met honing) staan dan op tafel. Daarnaast geniet Chiara's familie van visgerechten, pasta's en lokale wijnen. Naast de middernachtmis, waar de mensen in haar dorp samenkomen om te bidden en om tijd met elkaar door te brengen, zijn er ook kerstvuren en optredens van zampognari: muzikanten met traditionele doedelzakken. Voor Chiara blijft Kerstmis een tijd van samenzijn."Het is een moment om even afstand te nemen van het drukke leven en te genieten van wat echt telt."

Gepubliceerd op 20 december 2024
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.