Kamerleden zakken voor de rekentoets
Niet alleen scholieren worstelen in grote getale met de rekentoets, ook voor Kamerleden zijn de opgaven soms abracadabra. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) legde vanmiddag de rekentoets voor aan zes Kamerleden die over het onderwijs gaan. En hou je vast: alle zes deelnemers zakten voor hun toets!
"De Kamerleden gingen onvoorbereid de toets in, net als de scholieren die geen rekenonderwijs krijgen", laat LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman weten. "De toets is moeilijk te halen zonder goede voorbereiding, geen wonder dat ze zakken!"
De scholierenkoepel liet Tweede Kamerleden op Het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer een zestal rekentoetsopgaven maken. Maar die bleken dus nogal lastig op te lossen voor de politici. Daarom ontvingen zij na afloop een certificaat met daarop 'Gezakt'. Ook deelde het LAKS een petitietekst uit, met daarin: "Helaas! Net als veel scholieren in Nederland bent u gezakt voor de rekentoets. Hoogstwaarschijnlijk heeft u (de laatste tijd) geen rekenonderwijs gevolgd en dus niet de tijd en mogelijkheid gehad om u optimaal voor te bereiden op deze toets."
Rekenniveau
Het LAKS voert al langere tijd actie tegen de rekentoets. Het doel van die rekentoets is om het rekenniveau van scholieren te verhogen. Daar zijn ze natuurlijk niet op tegen, maar de manier waarop moet anders.
"Het allerliefst zien wij dat rekenen niet verbeterd wordt door een losse toets, maar door rekenen onder te brengen bij wiskunde. Nu is het rekenonderwijs simpelweg nog niet op orde, maar het wordt wel ontzettend belangrijk om de toets te halen", vindt Annelotte van het LAKS. "We willen niet dat scholieren de dupe worden van slecht rekenonderwijs."
Vanaf het schooljaar 2015 - 2016 moeten alle scholieren de rekentoets halen om hun diploma te kunnen behalen. Veel Onderwijsorganisaties zijn een groot tegenstander van de toets, maar desondanks is een meerderheid in de Tweede Kamer er juist voorstander van, bleek vorige maand.
1 seconde geleden
Daniëlle
Daniëlle
Deze foto haalt hele slechte herinneringen naar boven.
9 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk dat het rekenniveau omhoog gaat, maar moet dat in de wiskunde les gebeuren, nee wiskunde heeft niets te maken met rekenen. Maar voor de rekentoets heb je zoveel wiskundige vaardigheden, dat ik het geen rekenen meer kan noemen. Rekenen is zonder REKENMACHINE!!!
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Terwijl de kamerleden de sommen aan het maken waren werden ze wel afgeleid met interviews e.d. Dat schiet niet echt op. De komende jaren mag er nog een 4,5 gehaald worden op de toets. Dus dhr. Van Meenen was met 3 van de 6 goed de komende jaren nog wel geslaagd. De vragen in de rekentoets moeten wel duidelijker gesteld worden. Bij de 5e vraag uit de toets die de kamerleden maakten (geselecteerd uit een voorbeeldtoets) zou wel expliciet vermeld mogen worden dat er niet naar beneden afgerond mag worden en dat je prima 0,.... huizen kunt hebben. Dat slaat natuurlijk nergens op, intuïtief ga je ervan uit dat de inhoud van de luchtballon overeen moet komen met een bepaald aantal hele huizen en niet met halve of 42 komma zoveel huizen.
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Wat nobel dat de kamerleden ons niet hun lot gunnen. Respect!
9 jaar geleden
Antwoorden