"Justine, waarom ga je in discussie met onze leraar?"
Niets is frustrerender op school dan leerlingen met de instelling 'de leraar is de baas, dus je accepteert wat hij zegt'. Of erger nog: 'in discussie gaan is zinloos'.
Steeds als ik mijn mond opentrek, doen mijn klasgenoten dat ook: "Waarom ga je weer in discussie, Justine? Da's toch zinloos?"
En dan vraag ik me af: waar is het fout gegaan? Op welk punt hebben wij, de leerlingen, bedacht dat het handiger is om je mond te houden in plaats van een goede face-to-face discussie te houden? Sinds wanneer hebben we assertiviteit ingeleverd voor de zwijgplicht?
Het gebeurt tegenwoordig zó vaak dat ik brutaal wordt genoemd in de klas. Dat leraren dat doen vindik best logisch, maar dat mede-leerlingen me zelfs zo noemen... dat wekt verbazing op.
"Leer maar gewoon"
Bijvoorbeeld bij een proefwerk, als me niet duidelijk is of de docent mijn punt omhoog of omlaag af zal ronden. Ik wil met hem in discussie gaan, maar hoor meteen: "Leer nou maar gewoon goed, dan maakt het toch niets uit". Of zelfs "Als jij gewoon je huiswerk maakt, dan komt het allemaal goed met je." En nee, het is niet de leraar die dat zegt. Voordat die überhaupt de kans krijgt, hoor ik het al van mijn klasgenoten...
Moet ik én de leraar overtuigen van mijn standpunt, én vijfentwintig eigen klasgenoten? Dan wordt er wel erg veel last op je gelegd. Zwijgen mag geen optie zijn. Dit voelt alsof je tegen je moeder zegt "Nee hoor, ík heb echt niet uit de snoeppot gesnoept" en je broertje keihard roept: "Heeft ze wél gedaan!"
Slijmmethodes
En waarom komt dat eigenlijk vandaan, die drang om je leraar te gaan verdedigen? Natuurlijk: als vindt dat je docent in die kwestie een keer gelijk heeft, moet je dat vooral zeggen. Maar waarom springen sommige leerlingen (vaak dezelfde) automatisch al in de verdediging als je aan hun leraar komt? Is dat een manier om te slijmen bij je docent, of zo?
Misschien kijken sommige leerlingen op tegen machtige volwassenen. Natuurlijk, vriendelijk zijn tegen docenten is een must, maar laten we het niet overdrijven. Ik zeg: wees een voorstander van discussie en laat daar ruimte voor open. Overleg is gezond, meningsverschillen ook.
En jij? Zwijg jij als je leraar de grens over gaat, ga je in discussie, of kom je voor je leraar op?
1 seconde geleden
D.
D.
Ik ben het type dat niet in discussie gaat, of in ieder geval amper. Alleen als het (ècht) onterecht is zul je mij in discussie zien gaan. Ik vind het zelf ook gewoon vrij irritant als iemand vijf tot tien minuten lang een discussie voert met de docent. Het is bijna altijd simpelweg onnodig en nutteloos. Ik denk dat je klasgenoten misschien ook een beetje hetzelfde vinden.
Maar wel een leuk stukje. :)
Op schooljaar 2011/12!
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ik heb dit in de derde (zit inmiddels in de 5e) gehad. Ook continue in discussie gaan met een leraar omdat ik het er niet mee eens was. Mijn klasgenoten zagen me op een gegeven moment aankomen, wat de leraar vond was me niet helemaal duidelijk. Ik snap dus volkomen wat je bedoelt. Waar ik ben achtergekomen is dat het erg leuk is om in discussie te gaan, maar dat het (meestal) weinig of niets uithaalt.
Maar succes, hoop dat er gauw wat verandert, want idd waar is het misgegaan?
En idd dah, superleuk stukje!
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
IEDEREEN TEGEN DE LERAAAAAAAR! ;)
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Gewoon naar je leraar luisteren ik heb gemerkt van vrienden die niet bevriend zijn met hun leraren lager dan daarvoor heen leraren hebben jouw cijfers in de hand en kunnen je matsen of fucking streng nakijken wil je dat niet doe rustig stel vragen ik ben echt bevriend met leraren zo kun je ook makkelijk je schoolcarri?re doorlopen of niet dan ?
13 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ik denk niet zozeer dat je klasgenoten de leraar verdedigen, maar jouw 'gezeur' een beetje zat zijn? Mensen die elke keer, om zelfs de kleinste details in discussie gaan met jan en alleman krijgen dat ook van mij te horen. Niet dat je nu het beleid van de leraar stipt moet gaan volgen, zeker niet, kritiek is goed. Just choose your battles.
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik zou de leraar niet verdedigen, maar ik denk dat het wel slimmer is om niet te ver te gaan in je discussie. Leraren voelen zich heel erg geintimideerd als jij ze probeert voor schut te zetten voor de hele groep (waarschijnlijk onbewust). Dat hebben meeste van je klasgenoten door, maar jij blijkbaar dus niet. Het zou slimmer zijn om rustig aan zo'n medeleerling te vragen waarom ze zo reageren. Wel op een rustige manier, want anders gaan ze alleen nog maar meer op je neerkijken. En weetje meissie, uiteindelijk wanneer jij je beter gedraagd en jij dient een klacht in wegens een leraar zullen andere leraren er sneller wat mee doen dan wanneer jij het meisje bent dat altijd er maar tegenin gaat. Hoe unfair het ook is, uiteindelijk trek je toch aan het kortste eind. Probeer er met je mentor over te praten of met iemand die er wat mee kan. Maar kijk desnoods je leraren aan met een gezicht van; dikke vinger voor je!! Dat zegt ook meer dan genoeg:). Succes ermee.. xx Sunny
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Natuurlijk hoef je niet altijd in discussie te gaan, maar het is ook heus niet zo dat de leraar altijd gelijk heeft!!! Gelukkig (of niet) heb ik een klas die precies weet wat hun rechten zijn, dus als een leraar iets fout doet wordt deze daar meestal direct op gewezen door een stel leerlingen die alles beter denken te weten. Persoonlijk kan ik dus absoluut niet tegen onrechtvaardigheid en mocht zoiets dus wel gebeuren dan ben ik dus echt wel de eerste die er wat van zegt! Zal me daar gek zijn en alles zomaar voor lief nemen. Je kent vast wel de situatie dat iedereen zit te praten en dat jij even net dat ene ding wil zeggen tegen je buurman/vrouw en ja, natuurlijk laat de leraar nou net daar wat van willen zeggen! 'Zeg kun jij niet eens je mond houden' is iets wat je vaak naar je hoofd geslingerd krijgt, En ja, natuurlijk zeg je dan 'maar meneer/mevrouw ZIJ praten de HELE TIJD en ik zeg maar een ding en dan....' Dan zegt de leraar natuurlijk 'uh geen discussie!' of 'maar daar zeg ik toch ook wat van/ dat is niet zo' Nou dat moeten ze me dus niet flikken want dan kunnen ze op een fikse discussie rekenen en dan kun je er ook gelijk op rekenen dat ik niet ophoudt totdat ik gelijk heb gekregen! Medeleerlingen zien me wel eens aankomen met zulke discussies, maar ja, ze vergeten dan dat ik hun ook zou helpen met dat soort dingen. En heus, als het onterecht is ga ik dus echt niet een discussie aan.
Vandaag nog ging er weer eens een telefoon tijdens de les Nederlands. Tja, dan ben je er natuurlijk gloeiend bij en moet je eigenlijk wel je mooie smartphone inleveren, ware het niet dat die lerares zelf ook altijd gebeld wordt in de les, dus kon ze de telefoon eigenlijk niet innemen! Ha, discussie gewonnen (met de hele klas).
Kom eens in opstand, je hoeft niet alles zomaar aan te nemen, maar maak het niet te bond en houdt je fatsoen een beetje, dan komt alles goed...
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Heeee Justine!
Ik ben ook altijd degene die tegen een leraar in gaat xd
en soms krijg ik dan ook zuchtende medeleerlingen....
maarjaaa, als ik er iets van vind wil ik ook dat een leraar daar naar luistert....
maar ik hou mezelf altijd rustig.. dan gaan leerlingen eerder denken, 'ze wil gewoon weten wat er te bereiken valt'
ik moet wel zeggen dat ik meer leerlingen in de klas heb die wel eens in discussie gaan en dus niet ge enige ben ;p
maar, vooral rustig blijven, en scheit hebben aan je medeleerlingen (A)
En succes!
xxxx
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik denk dat de meeste klasgenoten vooral iets hebben van: niet alweer. Discussie haalt vaak niets uit, de leraar neemt zijn gelijk toch wel, en het in discussie gaan zorgt vaak voor een oponthoud in de les, iets wat door veel leerlingen in vooral de hogere klassen als storend ervaren wordt. De algemene conclusie luid dus vaak: niet discussieren, dat werkt toch niet, en is alleen maar irritant.
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
@Sarah en alle overige reacties die qua inhoud lijken op "het is irritant en je haalt er niks mee uit", ik behaal juist altijd (ookal is 't een beetje) m'n doel door te discussieren en laten zien dat ik 't er absoluut niet mee eens ben, juist omdat ik doorzet. Mensen die vooraf al de instelling hebben "Er gebeurt toch niks" halen inderdaad ook niks uit!
13 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
Het heeft met meeloperigheid te maken; dat is waarom je de hele groep op je krijgt. Jij bent een echte democraat, iemand die voor gelijkheid is. Jij vind dat je met iemand in discussie mag gaan die ouder is. De anderen leven in een heel ander tijdperk; zei vinden dat ze ondergeschikt zijn aan een volwassene, dit zeggen ze natuurlijk niet. Ook hebben veel mensen geen lef om met iemand te discussi?ren, bang om te falen. En als zo'n iemand faalt, dan faalt het ook ten aanzien van de groep. en populariteit is alles... voor de meelopers die eigenlijk van binnen heel zwak zijn. (uitgaande van de situatie bij jou in de klas). Dit is mijn visie, en misschien heb jij, of iemand anders wel een heel andere, maar dat maakt helemaal niets uit. Gelukkig dat ik eindelijk iemand tegen ben gekomen die ongeveer zo denkt als ik!
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Dit maak ik zelf ook heel vaak mee. Maar zelfs als ik dieper op de stof in wil gaan om meer te weten te komen, word ik bestookt met verwijten dat ik altijd alles beter wil weten. Het ergste van alles is nog dat dit het eerste examenjaar van de MAVO is waarin het examenonderdeel "debat" is geschrapt. Zelf denk ik dat dit een van de domste dingen is wat men kon doen. Ik durf met zekerheid te zeggen dat ongeveer 30-40% van de middelbare school leerlingen geen fatsoenlijke discussie kunnen voeren zonder terug te vallen op peuter-argumenten als 'daarom', 'gewoon omdat het zo is' of de ergste 'dat stond op Facebook/Twitter etc. Discussie voeren is niet alleen de ander proberen te overtuigen dat je gelijk hebt, maar het is ook openstaan voor andermans standpunt, nieuwe dingen leren, de wereld met een ander oog bekijken. Bij een discussie kan je eigenlijk nooit verliezen want je vertrekt altijd met meer kennis.
Discussies zijn dus van groot belang voor de strijd tegen het gemakzuchtig denken van de gemiddelde jongere.
8 jaar geleden
Antwoorden