Juna (20) is aseksueel: 'Ik heb geen interesse in seks'

Juna (20) is aseksueel: 'Ik heb geen interesse in seks'

Door Lena

Gierende hormonen, vlinders in je buik en blozende wangen. Voor veel mensen zijn de tienerjaren dé tijd om de wereld van seksualiteit en verliefdheid te ontdekken. Maar wat als je helemaal geen seksuele aantrekkingskracht voelt? Dan zou het zomaar kunnen dat je aseksueel bent. "Het was een opluchting om erachter te komen dat ik niet de enige ben", vertelt Juna.

De twintigjarige Juna komt uit Ede en zit in het laatste jaar van de opleiding mediavormgeving. "Op mijn middelbare school had ik een groep vrienden die queer was. Een tijdje identificeerde ik me als biseksueel, omdat ik geen voorkeur had voor gender. Maar eigenlijk had ik helemaal geen seksuele gevoelens. Toen ik het een keertje ging googelen, kwam ik erachter dat er een term voor bestaat: aseksualiteit. Ik dacht: wauw, ik ben dus niet de enige."

Aseksualiteit komt voor bij ruim één procent van de bevolking, maar waarschijnlijk ligt dit percentage hoger. Sommige mensen voelen nooit seksuele aantrekkingskracht, anderen slechts heel af en toe of alleen in specifieke omstandigheden. Het is een aangeboren geaardheid, net zoals bijvoorbeeld hetero-, bi- en homoseksualiteit. Daarom valt het ook niet te verwarren met seks 'vies' vinden of hier wegens andere overtuigen niets mee te maken willen hebben. De politieke of maatschappelijke houding tegenover seks staat totaal los van aseksualiteit.

"Het is een breed spectrum", vertelt Juna. "Sommige mensen ervaren slechts heel af en toe seksuele gevoelens, anderen helemaal niet." Ook verschilt de behoefte aan een relatie van persoon tot persoon. "Ik ben zelf ook aromantisch, wat betekent dat ik geen romantische gevoelens ervaar. Een partner of relatie zie ik niet zitten."

Geloof

"Nu vind ik het eigenlijk helemaal niet zo'n big deal meer, maar toen ik erachter kwam was dat wel anders. Ik ben eerst bij een paar vrienden uit de kast gekomen als aseksueel. Later besloot ik het ook aan mijn ouders te vertellen." Juna groeit op in een christelijk gezin. "Ik had het thuis eigenlijk nooit over queerzaken. Ik was een beetje bang voor hun reactie." Daarom besluit Juna het in een brief uit te leggen. "Deze brief legde ik vlak voordat ik ging slapen op het bed van mijn ouders, zo kon ik de confrontatie voorkomen. Maar toen ze naar mijn kamer kwamen, was hun reactie eigenlijk heel lief."

Juna is zelf ook gelovig. "Ik heb het geloof in combinatie met mijn seksuele oriëntatie best lastig gevonden. Een tijdje ben ik zelf een beetje het geloof kwijtgeraakt. Na veel bidden heb ik het weer teruggevonden." Het was zeker geen makkelijke weg. "Ik ben daarom ook erg blij dat ik weer een goede relatie met mijn geloof heb kunnen opbouwen."

Laatbloeier

"Toen ik vrijwilliger werd bij de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA), leerde ik voor het eerst mensen kennen die er ook zo over denken." NOA is een organisatie die zich inzet voor de aseksuele gemeenschap in Nederland. En dat is nodig, want er is nog weinig erkenning voor. "Mensen zeggen vaak dat ik 'slechts' een laatbloeier ben. Zo van: wacht maar, het komt nog wel." Maar aseksualiteit is echt iets anders, vertelt Juna. "Het toekomstbeeld van huisje-boompje-beestje is zo ontzettend hetero, mensen vergeten vaak dat je geen partner of seks nodig hebt om gelukkig te worden. Ik wil gewoon in een huisje in een bos wonen en lekker creatief bezig zijn, dat is toch ook prima?"

De vrijwilligers bij NOA verspreiden informatie door bijvoorbeeld lezingen en informatiekraampjes. "Vorig jaar ben ik meegegaan naar de pride in Ede. Het is fijn om mensen te ontmoeten die elkaar begrijpen. Zeker met Valentijn word je er toch mee geconfronteerd dat je een beetje buiten de boot valt. De hele wereld draait dan ineens om hartjes, liefde en relaties. Weten dat je niet de enige bent die hier helemaal niets voor voelt, is echt heel waardevol."

Advies

Aan jongeren die zich herkennen in aseksualiteit, wil Juna adviseren om zich niet te veel aan te trekken van de reacties. "Ik las laatst Loveless, een boek van Alice Oseman. Hierin komt een meisje erachter dat ze aseksueel is. In paniek gaat ze naar een vriend toe. Die zegt: "Je moet nu gewoon zijn, je hoeft niets te doen." Dat vind ik denk ik het beste advies."

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 23 februari 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.