Journalist worden? Meld je nu aan voor onze unieke opleiding

Journalist worden? Meld je nu aan voor onze unieke opleiding

Door Roos

Verwonder jij je over wat er allemaal gebeurt in de wereld? Van je eigen leven thuis en op school tot in ons land en daarbuiten? Ben je nieuwsgierig en onderzoekend en heb je al eens nagedacht over een studie journalistiek, communicatie, Nederlands of een carrière als journalist? Dan moet je nu verder lezen.

Komend schooljaar lanceren wij een nieuw, uniek opleidingstraject voor jongeren met de ambitie om journalist te worden. We beginnen met de basics; we leren je hoe je een interview afneemt, je mening verwerkt in een opiniestuk en hoe je een reportage maakt. In de tussentijd helpen we je om je eigen stijl en stem te ontwikkelen. Je wordt begeleid door een ervaren journaliste, die je feedback geeft en je klankbord is. Eens in de twee maanden krijg je bovendien een workshop van journalisten uit het werkveld, samen met de redactieleden van Studenten.com.  

Scholieren.com betekende de kickstart van mijn carrière. Zonder hen had ik als freelance journalist nooit gestaan waar ik nu sta.

- Jorieke van Noorloos, freelance journalist voor o.a. LINDA., NRC, Financieele Dagblad

Scholieren.com heeft jarenlang ervaring met het opleiden en begeleiden van jong schrijftalent. Veel oud-redactieleden hebben inmiddels hele toffe banen in de media en journalistiek. Tot vorig jaar werkten we altijd in groter groepsverband, met een redactie van zo'n 10/15 scholieren. Maar tijden veranderen en we willen Scholieren.com een nieuwe impuls geven. Op de homepage lees je straks verhalen die precies laten zien hoe jongeren in het leven staan en waar jullie mee bezig zijn. Hiervoor willen we liever met een kleine groep ambitieuze jongeren aan de slag, die we intensief gaan begeleiden bij hun ontwikkeling als schrijver of journalist. 

Wat houdt het opleidingstraject in?

  • Je werkt een schooljaar lang elke maand aan één onderwerp, dat je zelf kiest
  • Je wordt begeleid door een ervaren journalist die je tussentijds feedback geeft
  • Aan het einde van de maand lever je je stuk in en wordt het gepubliceerd op Scholieren.com. Dit is een harde deadline
  • Eens per twee maanden kom je naar ons kantoor in Utrecht om met je 3 of 4 mede-cursisten te brainstormen
  • Samen met de redacteuren van Studenten.com volg je een gastles van journalisten uit het werkveld
  • Aan het einde van het schooljaar evalueren we je opleidingstraject en bespreken we de vervolgmogelijkheden.

Het opleidingstraject is voor jou helemaal gratis. Sterker nog: voor elk gepubliceerd artikel krijg jij betaald! 💶 En alle werkervaring die je opdoet, staat uitstekend op jouw cv.

Ervaringen van oud-redactieleden en werkgevers

In de afgelopen jaren hebben we veel 'bloggers' afgeleverd die carrière in de journalistiek hebben gemaakt. Bovendien vinden ook werkgevers werkervaring bij Scholieren.com zeer interessant. Lees maar. 

Scholieren.com was voor mij de journalistieke speeltuin waar alles begon toen ik tiener (zo jong!) was. Vol met dromen, maar met nog weinig zelfkennis en vertrouwen. En nu ben ik de freelance journalist die ik wilde worden en kijk ik met heel veel plezier terug naar die speeltuin waar alles kon, en ik zo veel leerde.

- Lisanne van Sadelhoff, freelance journalist voor RTL Nieuws, NRC en auteur van 'Je bent jong en je rouwt' wat en 'We zullen doorgaan'

Wanneer moet je je aanmelden voor dit opleidingstraject?

  • Je zit op de middelbare school
  • Het lijkt je heel leuk om later wat te doen in de journalistiek. Je hebt er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om journalistiek, Nederlands of communicatie te studeren
  • Je bent nieuwsgierig, enthousiast, gemotiveerd
  • Het is niet verplicht om al veel schrijfervaring te hebben, we vinden motivatie en originele ideeën belangrijker

In m’n jaren bij Scholieren.com heb ik ontzettend veel kunnen maken, uitproberen en leren. Het was de plek waar ik ontdekte de journalistiek in te willen, en ik heb nog elke dag veel aan de ervaring die ik er heb opgedaan. Oh, en het is er ook nog eens erg gezellig!

- Mirthe Westrik, freelancer bij o.a. BNR Nieuwsradio, DPG Media, De Speld en De Avondshow met Arjen Lubach

Zonder Scholieren.com was ik nooit op dit punt van mijn loopbaan beland. Ik heb er veel geleerd over dit vak, maar het heeft ook veel deuren voor me geopend. Je doet werkervaring op en bouwt aan een netwerk, wat leuk maar vooral broodnodig is 'ertussen te komen' in de journalistiek. Bij Scholieren.com kregen we ooit een gastles van persbureau ANP, waarna ik daar mocht stagelopen en er dáárna kon blijven werken op de binnenlandredactie. Inmiddels neem ik zelf graag oud-Scholieren.commers aan omdat ik weet: die snappen het vak. En hebben humor.

- Kim Einder, chef nieuws & interactie bij NU.nl

Gepubliceerd op 26 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.