Jordy richtte na de middelbare school zijn eigen visvijver op

Jordy richtte na de middelbare school zijn eigen visvijver op

Door Klaas

Waar veel middelbare scholieren na het behalen van hun diploma ervoor kiezen om door te studeren, een wereldreis te maken of uitslaapkampioen te worden, geldt dat niet voor Jordy (18). Hij koos ervoor om zijn eigen visvijver op te richten, Fish Fun Vrouwenpolder. Hoewel dus enigszins onconventioneel, het starten van zijn eigen bedrijf is voor hem een droom die uitkomt.

Jordy vertelt me hoe dit initiatief tot stand kwam: "In de afgelopen twee jaar heb ik hard nagedacht over wat ik nou eigenlijk wilde doen na het afronden van mijn examens. Ik kwam er niet uit; elke vervolgstudie die ik overwoog, was het eigenlijk net niet. Uiteindelijk besloot ik om een tussenjaar te nemen. Nadat ik dit had verteld aan mijn ouders, kwam mijn vader twee dagen later met de vraag: wat zou je ervan vinden om je eigen visvijver te beheren? Ik viste altijd al heel graag met mijn vader op betaalwateren, dus ik kon hier natuurlijk onmogelijk nee tegen zeggen."

Niet zonder slag of stoot

Na weken gespendeerd te hebben aan het opstellen van een businessplan, wordt het tijd om dat te realiseren. Het oprichten van de visvijver is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, vertelt Jordy: "Ik begon met dit bedrijf op mijn zeventiende en kwam dus al gelijk in de grotemensenwereld terecht. Veel volwassenen accepteerden me toch niet helemaal vanwege mijn leeftijd en probeerden over me heen te lopen. Ik moest dus soms echt wel wat harder zijn, maar tegelijkertijd ook vriendelijk blijven. Dat is in het begin wel lastig geweest, daar heb ik echt aan moeten wennen."

Ook het regelen van de financiën was volgens Jordy nog best een klus: "Je kosten mogen gewoon echt niet te hoog worden, waar je des te meer mee zit vanwege mijn leeftijd. Als achttienjarige zit je nog krapper bij kas dan een gemiddeld startend ondernemer. Bijvoorbeeld bij het installeren van alarminstallaties, de aanschaf van allerlei vissoorten en het bouwen van een huisje, heb ik mijzelf vaak de vraag gesteld hoe ver ik wilde gaan met investeren. Uiteindelijk heb ik echt ieder dubbeltje om moeten draaien."

Een groot succes

Hoewel het hard werken was en nog steeds is, is Fish Fun Vrouwenpolder in korte tijd al uitgegroeid tot een visvijver van aardig formaat: "Er kunnen veertig personen bij ons terecht, en we kunnen nog uitbreiden naar de vijftig. Ook hebben we allerlei soorten vissen, zoals snoeken, karpers, steuren en meervallen." Een typische dag bij de visvijver bestaat volgens Jordy niet. Waarom? Iedere dag komen er andere mensen en iedereen is anders. Juist dát vindt hij erg leuk: "Laatst kwam er een groep sportvissers die de ene vis na de andere ving, en de volgende dag heb je dan weer een groep Duitsers die nog nooit had gevist. De kinderen dachten zelfs dat de vissen uit de vriezer kwamen. Die variatie in mensen vind ik erg leuk."

Maar waar Jordy nog het meeste plezier uithaalt, is iets wat hij zelf totaal niet had verwacht: "Kinderen waren nooit echt mijn ding. Maar toch, wanneer er nu kinderen komen die nog nooit hebben gevist en ik de glimlach zie die op hun gezicht komt te staan als ze hun eerste vis vangen, geeft me dat een onbeschrijfelijk gevoel. Het is heel bijzonder dat je op zo'n manier een kind een glimlach kan geven."

De toekomst

Jordy heeft met zijn visvijver in korte tijd al veel voor elkaar gekregen, maar dat betekent niet dat 't hem aan plannen voor de toekomst ontbreekt: "We hebben nu een visbestand van een aantal soorten vissen, maar dat wil ik wel gaan uitbreiden. Hoe meer soorten vissen, hoe meer mensen je ook aantrekt. Verder wil ik dat nog meer mensen ons leren kennen en bij ons komen vissen, omdat we nog maar heel recent zijn geopend. Mijn hoofddoel is om Fish Fun Vrouwenpolder echt tot een begrip te maken van Zeeland. Het lijkt me ontzettend leuk als mensen voor mijn visvijver naar Zeeland komen, net zoals ik vroeger met mijn vader naar bepaalde, speciale visvijvers afreisde. Ook heb ik de stiekeme wens, ik weet niet op welke termijn, om een eigen restaurant te beginnen. Dat is een beetje mijn tweede passie, de horeca."

En of Jordy überhaupt nog overweegt om ooit terug de studiebanken in te duiken? Dat kijkt 'ie nog even aan: "Ik weet echt nog niet precies welk opleiding ik zou doen. In ieder geval geen voltijdopleidingen waarbij ik jaren naar school moet. Kleine cursussen en opleidingen die van toepassing zijn op mijn bedrijf of gewoon op het leven, trekken me meer. Als ik het doe moet het in ieder geval zowel stimulerend zijn voor mijn onderneming als voor mijn eigen leven."

Gepubliceerd op 13 augustus 2024
ADVERTENTIE
Gaan jouw ouders uit elkaar of zijn ze gescheiden?

En wil jij jouw ervaringen delen? De Universiteit Utrecht onderzoekt hoe jongeren het ervaren als ouders uit elkaar gaan en er allerlei afspraken en beslissingen gemaakt moeten worden. Lees meer over het onderzoek en meld je aan. Als je deelneemt ontvang je een vergoeding!

Meld je aan

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.