Jeffrey werd op zijn zestiende misbruikt en schreef er een boek over

Jeffrey werd op zijn zestiende misbruikt en schreef er een boek over

Jeffrey Dral (30) is pas zestien als hij misbruikt wordt door een kunstschaatscoach en diens partner. Jarenlang worstelt hij met twijfels en schuldgevoelens, tot hij uiteindelijk de moed verzamelt om zijn verhaal te delen. Deze ingrijpende ervaring schrijft hij van zich af in zijn recent verschenen boek Liegen zul je.

Op zijn zestiende is Jeffrey Dral een opkomend talent in de kunstschaatswereld. Hij besteedt maar liefst dertien uur per week aan training naast zijn huiswerk. School is wel een uitdaging. Als homoseksuele jongen is hij regelmatig het doelwit van pesterijen: "Ik kreeg van alles naar mijn hoofd gesmeten, soms ook letterlijk."

Als hij tijdens het schaatsen in aanraking komt met een nieuwe, vriendelijke trainer, lijkt dat een fijne manier om meer te weten te komen over zijn geaardheid. "Ik kreeg een berichtje van hem met de vraag: val jij op jongens? Hij vertelde later in een gesprekje dat hij en zijn vriend me konden helpen met hoe ik uit de kast kon komen en hoe dat je leven positief kon beïnvloeden. Achteraf gezien was het gek dat hij dat als man in de dertig aan me vroeg, terwijl we elkaar niet supergoed kenden. Maar op het moment zelf voelde het fijn dat het gevraagd werd."

Logeerpartijtje

De trainer nodigt hem uit om een nachtje te komen logeren bij hem en zijn partner. hij kan zo leren photoshoppen, iets wat nodig is voor zijn opleiding. "Ik ging daarheen met toestemming van mijn ouders en ik zou blijven slapen in het logeerbed." Maar het liep anders. "Ik viel in hun bed in slaap en werd wakker door een aanraking. Ik bevroor in het moment en begreep niet wat het betekende. Ik was daar voor vriendschap, niet voor seks, dus het overviel me. Het was het begin van een hele rare tijd waarin ik niet goed begreep hoe ik me voelde, terwijl mijn grenzen voortdurend werden overschreden."

Toch blijft Jeffrey met de trainer omgaan, want het stel blijft benadrukken dat hun gedrag uit liefde voortkomt. De situatie loopt uit tot meer dan een jaar lang misbruik. "Het begon met één aanraking en uiteindelijk is alles wat er mogelijk is, gebeurd." Hoewel Jeffrey zich er de gehele periode niet bewust van is dat er misbruik plaatsvond, heeft hij wel door dat het een rare situatie is. "Ik heb heel vaak gezegd dat ik niet wilde en dat ik te jong was en zij te oud, maar iedere keer werd me verteld dat ik me aanstelde of dat ik ongelijk had. Ze beweerden dat dit is wat mensen doen die van elkaar houden."

Verstrengeld met dagelijks leven

Het stel praat hun gedrag op allerlei manieren goed. "Er is een periode geweest waarin ik dacht dat ik verliefd op hen was door de dingen die ze zeiden en deden." Dat het stel ook bevriend raakt met Jeffreys ouders, maakt het nog extra verwarrend. "Ze belden met hen, kwamen op de koffie en waren zelfs gasten op het trouwfeest van mijn ouders."

De mannen maken het nog moeilijker voor Jeffrey om afstand van hem te nemen als ze achter zijn rug om regelen dat hij bij hen stage gaat lopen voor zijn mbo-opleiding vormgeving. "Het voelde alsof ze mijn leven hadden overgenomen. Ze kenden mijn familie, kwamen op mijn school en ook op de schaatsbaan kon ik niet om ze heen. Ik verloor daardoor het plezier in schaatsen." Het stel dwingt Jeffrey te beloven de seksuele kant van hun 'vriendschap' nooit aan iemand te vertellen. "Ik moest alle berichtjes die ik ontving en stuurde verwijderen. Er werd me duidelijk gemaakt dat als ik er ooit over zou praten, mensen mij raar zouden vinden en dat ze van me zouden walgen. Ik voelde me daardoor heel bang om te praten. Ik zat vast in de leugen die me werd opgelegd en het heeft jaren geduurd voordat ik eindelijk begreep wat er tijdens dat jaar met hen écht speelde. "

Einde misbruik

Tijdens het jaar met het stel krijgen twijfels bij Jeffrey de overhand. "Ik merkte dat ze mijn gevoelens wegwimpelden en ik voelde me niet gehoord. Daardoor gedroeg ik me tegendraads; ik liet merken dat ik niet wilde afspreken en tijdens mijn stage weigerde ik bepaalde klusjes te doen. Ik kan me voorstellen dat ze toen dachten: als we nog langer shit gaan uithalen met deze jongen, dan gaat het mis en hangen we."

De ‘vriendschap’ eindigt als het stel bij zijn ouders aankaart dat het niet goed loopt op de stage. "Ze hebben in een gesprek met mijn ouders erbij verteld wat ik allemaal fout had gedaan in hun ogen. Vanaf dat moment is de vriendschap beëindigd. Dat was voor mijn ouders ook heel gek, omdat zij het stel daardoor ook minder zagen."

Voor Jeffrey breekt vervolgens een periode van reflectie aan. "Omdat ze bij zoveel aspecten van mijn leven betrokken waren, bleven er overal waar ik ging triggers aanwezig. Er ging geen dag voorbij dat ik niet aan die rare tijd dacht. En aan hen. Dat zorgde ervoor dat ik telkens weer ging twijfelen over wat hun gedrag betekende en of dit fout was. Hadden ze kwaad bedoeld of kwam het daadwerkelijk uit liefde voort?" Toch blijft Jeffrey over zijn ervaring zwijgen. "Het voelde alsof het allemaal mijn eigen schuld was. Het zwijgen deed pijn, maar tegelijkertijd leek het toen de enige manier om te kunnen leven."

Verhaal vertellen

Pas als Jeffrey op zijn achttiende interviews met vrouwen leest die zijn verkracht, daalt bij hem het besef in dat hij actie moet ondernemen. "Ondanks dat mijn ervaring anders was, herkende ik me in veel van hun uitspraken. Met name door de uitspraken over de gekke beweegredenen van bekenden die hen hadden verkracht, dacht ik: oh shit. Het werd me duidelijk dat mijn geheim me in de weg zat om gelukkig te zijn. Ik wilde voor mezelf kiezen." Op aanraden van zijn toenmalige vriend doet hij zijn verhaal bij zijn ouders. "Ik wist dat het mijn ouders pijn zou doen en dat deed het ook. Mama begon meteen te janken en papa ontplofte. Het was waar ik al die jaren bang voor was geweest: dat ik mijn ouders pijn zou doen."

Toch is Jeffrey blij dat hij de stap heeft genomen. "Een uur later zaten we bij het politiebureau, omdat mijn ouders zeiden: deze gasten moeten gestraft worden." Bij de politie doet hij zijn verhaal nog een keer. "Dat was in eerste instantie heel lastig, maar ook heel fijn. Ze namen me meteen serieus en maakten mij en mijn ouders duidelijk dat het niet onze schuld was." Ondanks onderzoek van de politie, blijkt na een jaar dat er onvoldoende bewijs is om het stel te vervolgen. "Dat is jammer, maar het is fijn om te weten dat er nu een melding achter hun naam staat."

Jeffrey gaat vervolgens in therapie en krijgt daar de opdracht om een brief te schrijven aan de daders. Dit is uiteindelijk het begin van een schrijfproces van zeven jaar, waarin zijn boek Liegen zul je ontstaat. "Tijdens het schrijven van de brief kwam er zoveel los, dat ik niet meer gestopt ben met schrijven. Het voelde alsof mijn hoofd elke keer leger en lichter werd."

'Liegen zul je'

Het publiceren van zijn verhaal brengt Jeffrey én zijn lezers veel. "Ik hoor dat mensen zich kunnen herkennen in mijn verhaal. Lezers hebben me bijvoorbeeld laten weten dat ze in therapie zijn gegaan na het lezen van mijn boek, omdat ze opeens duidelijk begrepen dat wat hen was overkomen óók niet in orde was. Ook herken ik mezelf nu weer in gevoelens van anderen. Het is een fijne wisselwerking: daardoor voelen we allemaal dat we niet alleen zijn."

Jeffrey hoopt dat jongeren door zijn boek eerder de signalen van misbruik herkennen, juist ook misbruik door mensen die dicht bij ze staan. Hij wil dan ook meegeven: "Als je twijfelt over iets, neem die twijfels serieus en zorg voor jezelf. Ik heb lang geprobeerd mijn gevoelens te onderdrukken. Daardoor heeft het veel tijd gekost om er uiteindelijk weer uit te komen en me beter te voelen." Hij moedigt jongeren aan om hulp te zoeken en iemand in vertrouwen te nemen. "Ik wil anderen meegeven dat de reacties van mensen om mij heen heel fijn waren. Ik weet zeker dat er in ieders leven mensen zijn die er voor je zullen zijn en die het beste met je voor hebben."

Benieuwd? Koop Jeffery's (audio)boek hier.

Gepubliceerd op 7 maart 2025
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.