Iza studeert PPE: 'Je kan er nog bijna alles mee worden'

Iza studeert PPE: 'Je kan er nog bijna alles mee worden'

Wie is er verantwoordelijkheid voor klimaatverandering? Hoe zorg je ervoor dat de economie niet gaat lijden onder klimaatrestricties? En hoe moet de politiek reageren op een stijgende zeespiegel? Deze maatschappelijke vraagstukken komen aan bod in de studie Philosophy, Politics and Economics (PPE). Ik vraag tweedejaars student Iza meer over deze brede studie. 

Op de vraag wat Isa het leukste vindt aan haar studie antwoordt ze direct: "Dat ik niet tot één discipline word opgeleid. Zo ben ik bezig geweest met een paper over de klimaattop in Glasgow, heb ik geleerd hoe je de maximale winst van een bedrijf kunt te berekenen en gebruik ik statistiek om verbanden te analyseren. Je krijgt dus een hele brede kennis. Ik denk dat er maar weinig studies zijn waarbij je dat allemaal leert."

Het studiekeuzeproces

Iza zit nu in haar tweede jaar van PPE en ze weet nog precies hoe haar studiekeuzeproces verliep: "In eerste instantie wist ik niet goed wat ik wilde doen. Nadat ik alle ‘standaardstudies’, zoals rechten en politicologie had bekeken, kwam ik PPE tegen. Tijdens het praatje op de open dag legden ze uit dat je problemen in de wereld vanuit verschillende perspectieven gaat bestuderen, waardoor je je op meerdere vlakken ontwikkelt. Deze studie was een overlap van dingen die ik interessant vond. De onderwerpen zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid spraken me ook erg aan. Ik keek mijn moeder aan en ik wist: dit is het. Toen heb ik me aangemeld."

Ik merk dat Iza helemaal op haar plek zit als ik verder vraag: "Wat ik zo leuk vind aan de VU is dat het één grote campus is, dus je hebt daar mensen ziet van alle studies in plaats van alleen van dezelfde faculteit. Daarnaast zijn de faciliteiten van PPE heel chill. De hele vierde verdieping van de VU is voor onze studie. Ook hebben we een actieve studievereniging die veel activiteiten leuke organiseert!" 

De drie disciplines

Twee keer per jaar krijgen de studenten het vak PPE in practice, waarbij alle drie de disciplines bij elkaar komen. "Vorig jaar stond het helemaal in het teken van klimaatverandering", aldus Iza. "We bestudeerden hoe je het beste beleid maakt zonder de economie te veel te schaden en we keken ook naar de ethische kant: welke maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen de overheid en bedrijven?"

In het tweede jaar van de opleiding kies je twee disciplines die je het meest interessant vindt. In Iza’s geval zijn dat economie en politiek. Daarnaast neemt ze deel aan het honours programma, waarbij ze vakken volgt bij andere studies. Iza vertelt enthousiast: "Ik heb retorica gevolgd en ik ga me de komende tijd focussen op economievakken. Ik vind het heel leuk dat ik me ook buiten mijn studie kan ontwikkelen."

Internationals

Bij PPE bestaat ongeveer voor de helft uit internationale studenten. "Daardoor, is er veel diversiteit qua achtergronden. Dat zorgt altijd voor veel gespreksstof. Het is bijvoorbeeld interessant om te zien wat de visie van de internationale studenten is als er iets gebeurt in de Nederlandse politiek." Het internationale karakter is niet alleen interessant in de collegezaal, maar ook nuttig voor later: "Ik vind het een voordeel dat alles in het Engels is, want ik wil later misschien onderzoek doen en in de academische wereld gaan werken. Dat is een internationale omgeving."

Iets voor jou?

Iza wil later graag een onderzoeksmaster doen en in de academische wereld werken, maar doordat PPE zo breed is zijn er zijn tal van carrièremogelijkheden. "Zolang het niet iets in de technische hoek is, kan je nog bijna alles worden," zegt Iza. Zo is het mogelijk om aan de slag te gaan bij de overheid, internationale bedrijven of non-profitorganisaties. "PPE is iets voor jou als je geïnteresseerd bent in maatschappelijke issues, dus als je het boeiend vindt wat er op het nieuws gebeurt en als je het interessant vindt hoe landen met elkaar samenwerken. Je moet wel iets extra’s willen doen, want je hebt dubbele contacturen en je betaalt dubbel collegegeld. Daar krijg je wel kwalitatief goed onderwijs, een hele brede opleiding en een unieke visie op de wereld voor terug."

Is de bachelor PPE iets voor jou? 

Ontdek het tijdens een proefstudeerdag en ervaar je hoe het echt is om Philosophy, Politics & Economics (PPE) te studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Gepubliceerd op 1 februari 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.