Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Ik maakte met UNICEF plannen voor de regering

Ik maakte met UNICEF plannen voor de regering

Vorige week, op een winderige woensdagmiddag, stond ik danspasjes na te doen in het hoofdkantoor van UNICEF in Den Haag. Nu vraag je je misschien af: wat doet een 17-jarige zonder danstalent in het hoofdkantoor van UNICEF?

Ik deed mee aan het project #MijnNieuweWereld van UNICEF. Via de groepsapp van de Scholieren.com-redactie was ik uitgenodigd om samen met vijf andere scholieren te komen brainstormen over het thema onderwijs. UNICEF had in de voorafgaande weken honderden ideeën verzameld van jongeren, waar wij in de focusgroep concrete(re) plannen van mochten maken. Naast onderwijs werd er door andere groepen gepraat over klimaat en discriminatie. Alle definitieve voorstellen worden 10 september overhandigd aan minister Hugo de Jonge, die in Nederland verantwoordelijk is voor kinderrechten.

Overeenkomsten en verschillen

De drie onderwerpen die het vaakst genoemd werden in de inzendingen, waren les in coronatijd, onderwijs op maat en mentale gezondheid op school. Na een aantal coronaproof introductie-activiteiten, kon het uitwisselen van ervaringen, spuien van ideeën en debatteren beginnen.

Het viel direct op dat bijna iedereen dezelfde problemen ervaarde in het onderwijs. Alle zes deelnemers kwamen bijvoorbeeld tot de conclusie dat er op onze scholen te weinig aandacht is voor mentaal welzijn. Maar er viel ook genoeg te bediscussiëren. Hoewel we het erover eens waren dat het onderwijs persoonlijker en flexibeler moet, zagen we de invulling daarvan allemaal net iets anders. Zo vulden we elkaar mooi aan.

Écht gehoord worden

Bij de nabespreking onder het genot van pizza kwamen we tot de conclusie dat het ontzettend goed voelde om eindelijk écht gehoord te worden. De plannen die we hadden bedacht komen, na een peiling onder 300 scholieren, daadwerkelijk bij de kamerleden en ministeries terecht. Dat is wel even wat anders dan in de plaatselijke leerlingenraad strijden voor een extra snoepautomaat in de kantine!

Oh, en mocht je je nog afvragen waarom ik aan het dansen was; we onderbraken het serieuze gepraat regelmatig met een energizer, een energiegevende activiteit, zoals - je raadt het al - elkaar nadansen!

Gepubliceerd op 4 september 2020
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.