'Iedereen moet bijdragen aan goed onderwijs'

'Iedereen moet bijdragen aan goed onderwijs'

Beste Hizir,

Enkele dagen geleden las ik jouw blog over “het zitten in de klas als een zombie”. In dat stuk stelde je een aantal tekortkomingen/problemen rondom het onderwijs aan de orde. Je schrijft daarin onder andere dat het onderwijs eigenlijk maar saai is, weinig inspirerend en vooral gericht op cijfers. Ik deel je mening een beetje, maar wil wel het een en ander nuanceren. Om er maar even een vergelijking bij te halen: mijn kapper heeft mij laatst niet zo goed geknipt, maar dat wil toch niet zeggen dat alle kappers er niet zoveel van kunnen?

Geen Tesla

Ik sta nu een jaar of acht voor de klas als docent economie.  Volgens mij heeft elke docent als doel om zijn of haar leerlingen iets bij te brengen. Onderwijs is volgens mij een keuze, omdat je een innerlijke drive hebt om de komende generaties verder te helpen in hun ontwikkeling. Voor die mooie Tesla voor de deur hoef je het niet te doen.

Om terug te komen op het blog dat jij schreef: ik zie het onderwijs als een samenwerking tussen drie partijen.

1. De samenleving (denk aan ouders, politiek en andere externe instanties)

2. De docent

3. De leerling

De docent
Je zoomt in jouw stuk iets teveel in op een van deze drie partijen: de docent. Dat bij de docenten een hoop winst te boeken is, is zeker waar! Ik mis in het onderwijs ook te weinig de drang om het beste eruit te halen. Foppe de Haan noemt onderwijs topsport, en zo is het! En daarbij staat ontwikkeling en presteren centraal. Docenten mogen van mij in het algemeen ook iets meer bezig zijn met continu beter worden. 

De leerling
Maar er is ook nog de rol van de leerling. Wees eens eerlijk... Zou je wel je huiswerk maken als je het in filmvariant mocht doen? En geldt dat ook voor de rest van de klas? Is school niet gewoon sowieso iets dat als 'niet leuk' ervaren wordt? De grap is: vaak hoor je kinderen op de middelbare school zuchten en klagen, maar na een paar jaar werken of studeren verlangen ze weer naar de middelbare school (want 'zo slecht was het toch ook weer niet'). Ik denk dat het een hoop scheelt als leerlingen zich iets minder bezighouden spijbelen, klieren en ander kattenkwaad. Dat scheelt ook weer tijd, die wij docenten inhoudelijk kunnen invullen met dingen als coachen en ontwikkelen.

De samenleving
Volgens mij zit hier ook een groot probleem, namelijk op het gebied van regelgeving en een aantal andere taken die 'moeten'. Let wel: ik pleit hiermee niet voor het afschaffen van de regels. Maar ik pleit wel voor een kritische blik op deze regels. Welke zijn echt vereist en bij welke kunnen we achteraf concluderen dat de uitwerking ervan niet bevorderlijk is geweest? 

In de politiek zijn de mensen vooral bezig met korte termijn-beslissingen, want dat levert stemmen op. Maar hele concrete punten staan er niet in. Het blijven de lege begrippen, die vaak niet zoveel dingen opleveren op de lange termijn. Ik denk dat we veel meer kunnen bereiken met een instelling die niet onder een minister valt; een onafhankelijke partij met experts uit het onderwijsveld aan het hoofd.

Iedereen is verantwoordelijk

Ik kan hier nog heel lang over door schrijven, maar mijn punt is: iedereen is verantwoordelijk. Docenten moeten inderdaad bezig zijn met kritisch kijken naar het niveau dat ze leveren. Maar laten we niet alleen op docenten inzoomen. Leerlingen en politici kunnen ook hun steentje bijdragen. Iedere pijler heeft z'n invloed en is dus medeverantwoordelijk.

Met zeer vriendelijke groet,

 

Stefan Wingen
Docent economie/ M&O

Gepubliceerd op 4 februari 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.