Hoera: de basisbeurs komt terug! (maar wel te laat)
Beste Tweede Kamer,
Het huidige leenstelsel wordt afgeschaft, hoera! Eindelijk. Eerder schreef ik al dat ik de afschaffing van het leenstelsel liever vandaag dan morgen wil zien. Dat is er helaas niet van gekomen. In het studiejaar 2023/2024 zal de basisbeurs pas weer terugkomen. Toch een beetje laat. Nu moet er alsnog een nieuwe generatie studenten gaan lenen.
Het terugkomen van de basisbeurs is natuurlijk goed nieuws. Dat dit pas vanaf schooljaar 2023/2024 in zal gaan, vind ik balen. Als alles goed verloopt, mag ik dit schooljaar mijn diploma in ontvangst nemen. In 2022 zal ik aan een studie kunnen beginnen. Helaas nog net binnen het huidige leenstelsel dus.
Ook vind ik dat de plannen nog te onduidelijk zijn. Zo weten we nog niet hoe hoog de basisbeurs zal zijn of hoe de tegemoetkoming voor de leengeneratie er precies uit zal komen te zien. Dit zorgt voor onzekerheid bij (toekomstige) studenten. Ik denk dat er nog veel vragen leven onder deze groep. Duidelijkheid over de compensatie en hoe de basisbeurs eruit zal gaan zien, is daarom zeer gewenst. Nu weet ik nog helemaal niet wat ik kan verwachten. Zeker omdat ik nog net binnen het leenstelsel zal gaan vallen.
Korting of studievoucher
Gelukkig wordt er ook aan de (oud-)studenten gedacht, die allemaal te maken hebben (gehad) met het leenstelsel. Voor hen ligt er een plan klaar om korting op hun studieschuld te krijgen of een studievoucher te ontvangen. Ik vind dit persoonlijk een beetje karig. Jarenlang studeren met een leenstelsel dat aan alle kanten rammelt, vraagt wel om wat meer dan alleen een korting of studievoucher. Studenten hebben schulden die oplopen tot tienduizenden euro’s. Een korting van zo’n 1000 à 2000 euro gaat dit echt niet zomaar oplossen.
Eén miljard
Verder staat er in de nieuwe plannen dat er één miljard euro zal worden vrijgemaakt om de leengeneratie tegemoet te komen. Eén miljard: klinkt groots, maar dat is het in dit geval niet. Dit is het bedrag dat jullie willen gaan uittrekken voor alle studenten die onder het leenstelsel vallen. Wij (toekomstige) studenten hebben recht op meer compensatie. Die één miljard is daar zeker niet genoeg voor. Zeker als je weet dat er jaarlijks honderdduizenden mensen aan een studie beginnen. Dan is dit toch veel te weinig?
Beste Tweede Kamer, ik hoop dat jullie je plannen nog eens goed doorlezen. En dat jullie kijken naar wat het huidige leenstelsel teweeg heeft gebracht. Velen van jullie hebben kunnen studeren in een tijd waarin zorgen hebben om zo’n leenstelsel helemaal niet nodig was. Ik hoop dat jullie gaan inzien dat wij ook een zorgeloze studententijd verdienen.
Met vriendelijke groet,
Naomi Zillig
1 seconde geleden