Hoe zit het eigenlijk met de dienstplicht?

Hoe zit het eigenlijk met de dienstplicht?

Door Wayne

Het nieuwe decennium was amper begonnen en meteen brak de hel los. De liquidatie van een Iraanse generaal door de Verenigde Staten zorgde voor spanning op het wereldtoneel. Jongeren deelden massaal memes over het uitbreken van de Derde Wereldoorlog via TikTok en Instagram. Maar als het echt zover komt: moeten wij, jong bloed, dan ineens op de frontlinie staan? 

In Nederland is iedereen tussen de 17 en 45 jaar dienstplichtig, maar dat betekent niet dat je ook meteen het leger in moet. Hoe zit dat precies? 

Dienstplichtig, maar geen opkomstplicht

Wanneer je 17 jaar wordt, krijg je van het Ministerie van Defensie een brief op de mat. Daarin staat dat je bent ingeschreven voor de dienstplicht. Met andere woorden: je kan worden opgeroepen om te dienen in het leger.

Alleen sinds 1997 is de opkomstplicht afgeschaft. De opkomstplicht houdt in dat je je daadwerkelijk moet melden bij het leger om te dienen. De plicht werd toen afgeschaft omdat er geen grote kans was dat er een oorlog zou gaan uitbreken. De Koude Oorlog was immers al een aantal jaren voorbij. De regering kan wel beslissen om de opkomstplicht weer in te voeren, maar dat lijkt nu niet aan de orde. 

Ook meisjes zijn dienstplichtig

Wel zijn sinds kort meisjes vanaf 17 jaar ook dienstplichtig voor het leger. Deze wet is dit jaar ingegaan. De regering acht meisjes wijs en sterk genoeg om te kunnen dienen in het leger. 

Kortom, het ziet er niet naar uit dat wij binnenkort de wapens moeten oppakken. Maar zijn scholieren überhaupt bereid om te vechten voor volk en vaderland? Check de video van Lars en Koen! 

Gepubliceerd op 19 januari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.