Hoe zijn de examens voor docenten?

Hoe zijn de examens voor docenten?

Door Merel

Leraren? Die chillen alleen maar tijdens de eindexamens. Immers: hun werk zit erop, en nu kunnen ze op hun gemakje toekijken wat hun leerlingen en dit jaar weer eens van gaan bakken. Beetje surveilleren, beetje koffie drinken, en dat nakijkwerk? Ach, dat kan morgen ook nog.

Of zou het toch een beetje anders liggen? Scholieren.com voelt docenten aan de tand over de eindexamenperiode. 

Wat blijkt? De meeste docenten vinden het nog spannender dan jij...

"Op de dag van mijn eigen examen ben ik heel erg zenuwachtig", vertelt Ric Leijh. "Waarom? Je hoopt gewoon dat je je leerlingen goed voorbereid hebt in de les, dat de dingen die je samen geoefend hebt ook echt terugkomen in het examen." Als de zitting afgelopen is, maakt Leijh het examen meteen zelf. "Ik ben ook altijd benieuwd om te horen wat mijn leerlingen ervan vonden."

Babbelen met leerlingen

"Ja natuurlijk vind ik het spannend!", roept docente Frans Swannet van den Akker. "Op de dag van je eigen examen ben je in opperste staat van paraatheid. Zou het goed gaan? Zijn de teksten leuk? Passen ze wel alles toe dat ik ze geleerd heb?" Van den Akker maakt het examen meestal zelf ook tijdens de zitting. Ook zij is heel nieuwsgierig naar hoe het haar leerlingen af gaat. "Na afloop vang ik altijd eerst mijn leerlingen op, om te horen hoe het ging. En als er mensen eerder klaar zijn, al gebeurt dat de laatste jaren bij Frans bijna nooit, probeer ik er ook altijd even uit te glippen om even te babbelen."

Bram Kluiters is "altijd zenuwachtig", zegt hij. Maar dit jaar misschien nog wel een beetje extra. "Ik geef aardrijkskunde, en daarvoor hebben we dit jaar een nieuw programma. Dat is voor iedereen erg spannend." Hij is vooral zenuwachtig voor de leerlingen, en hoopt dat ze het goed doen. Ook merkt hij dat de relatie tussen docent en leerling anders wordt tijdens de examens. "Ze worden toch een stukje volwassener."

Gespannen

"Nu gaat het nog wel, maar hoe dichterbij het examen komt, hoe zenuwachtiger ik word," zegt Frank Bosma, docent economie. Hij geeft al acht jaar les aan examenklassen, maar dat gevoel wordt niet echt minder. "Dat is toch elk jaar wel weer zo. Ik heb het zelfs na de grote vakantie, dan vind ik de eerste lessen ook weer spannend."

Vooral tijdens het surveilleren, als de leerlingen aan het werk zijn, is Bosma gespannen. Dan bladert hij de examens door, "om te kijken wat ze dit jaar weer verzonnen hebben." Ook houdt hij in de gaten hoe het de leerlingen vergaat. "Als iemand dan na anderhalf uur zijn werk al inlevert, dan word je daar niet erg vrolijk van." Hij checkt dan ook of leerlingen die het examen vroeg inleveren wel alles gemaakt hebben. "Eén keer heb ik een leerling teruggehaald, die uit wanhoop tien opgaven niet gemaakt had. Uiteindelijk heb ik hem kunnen overhalen het toch af te maken."

Rare dingen

Dan nog een kort rondje met opmerkelijke dingen die deze docenten hebben meegemaakt tijdens een zitting:

Swannet van den Akker: "Een vogel die door de examenzaal vloog. En, járen geleden, een examen dat uitgesteld werd, omdat er een ontzettend zware onweersstorm was geweest waardoor de NS niet kon rijden. Oh en een leerling die na vijf minuten al in huilen uitbarstte..."

Frank Bosma: "Iemand liet eens een scheet, in die compleet stille ruimte."

Tja, geen bruine bonen eten dus, zondagavond.

Gepubliceerd op 6 mei 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.