Hoe word je boswachter?
De hele dag lekker de natuur in, vogels spotten en naar bomen kijken; dat is het beeld dat mensen vaak bij het beroep boswachter hebben. Maar klopt dat eigenlijk wel? Wat moet je kunnen om boswachter te worden en zijn er wel boswachtsters? Allemaal vragen die Scholieren.com-redacteur Jasper voorlegt aan Rick Jansen, bekend van het SBS-programma Boswachter Gezocht.
Toen Rick een kleine jongen was, hield hij al van de natuur. ''Ik was altijd graag buiten. Eerst wilde ik in het leger omdat je dan ook veel buiten bent, maar daar werd ik helaas afgekeurd. Toen ben ik Tuin- en Landschapsinrichting gaan studeren om daarna de hovenierswereld in te gaan. Ik geef nu les op een mbo-college, bij de hoveniersopleiding."
Op dit moment is Rick dus (nog) geen boswachter, maar daar droomt hij wel van. “Het boswachtersbestaan lijkt me nog leuker dan de hovenierswereld, omdat tuinen vrij beperkt en ingericht zijn, terwijl de natuur veel grootser is. En met mijn deelname aan Boswachter Gezocht ben ik weer een stapje dichterbij.”
Dé boswachter bestaat niet
Door zijn opleiding en deelname aan het programma, weet Rick superveel over de boswachterij. En wie denkt dat een boswachter de hele dag door de bossen sjouwt op zoek naar paddenstoelen en vogeltjes, zit er flink naast. Sowieso, dé boswachter bestaat eigenlijk niet, legt Rick uit.
"Er is een boswachter gespecialiseerd in ecologie. Hij maakt plannen zodat het ecosysteem (alles aan organismen) in evenwicht blijft. Dan is er een boswachter die ervoor zorgt dat die plannen worden uitgevoerd: de boswachter-beheer. En dan is er ook nog een boswachter van communicatie en beleving, die vooral de communicatie doet met de pers en recreanten, zoals wandelaars en mountainbikers. En al deze boswachters kunnen natuurlijk ook vrouwen zijn."
Bovendien hoef je niet per se van bossen en bomen te houden als je boswachter wilt worden. ''Bij alle soorten natuur zijn boswachters nodig. Denk aan de kustgebieden of andere gebieden met veel water, zoals de regio's met meren. Misschien dat er over vijf jaar zelfs een stadsboswachter is omdat er veel vogels en zelfs vossen voor voedsel naar de stad trekken.''
Hoe word ik boswachter?
Omdat er zoveel verschillende soorten boswachters zijn, kun je op verschillende manieren het vak inrollen. ''Een geschikte opleiding voor de de boswachterij is bijvoorbeeld de hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer. Hierin zitten veel specialisatiemogelijkheden. Deze opleiding kun je bijvoorbeeld volgen bij Van Hall Larenstein in Velp.''
Hoe het werk er na je studie uitziet, is dus afhankelijk van welke soort boswachter je wilt worden, maar een aantal dingen geldt voor alle boswachters. “Reken erop dat je ook vrij veel binnen zult zitten, omdat er best wel wat regelwerk bij komt kijken. Bij de communicatie-kant hoort bijvoorbeeld ook dat je veel gesprekken, soms conflicten, hebt over hoe je moet omgaan met de natuur. Niet altijd leuk dus. Wat veel goed maakt, is dat je het echt voor de natuur doet.''
Bang voor wolven
En kun je eigenlijk ook boswachter worden als je bang bent voor wolven, die de laatste tijd weer in Nederland gesignaleerd worden? "We hoeven niet bang voor ze te zijn, de boze wolf komt alleen voor in sprookjes. Het is juist goed dat de wolf weer terugkomt. Nu worden reeën bijvoorbeeld vaak afgeschoten, zodat de populatie niet te groot wordt. Met een wolvenpopulatie is dat niet nodig, want dan lost de natuur het zelf op. Die wolven moeten dan wel genoeg ruimte krijgen, zodat ze van de Veluwe naar bijvoorbeeld Drenthe kunnen, of naar de Oostvaardersplassen.”
Durf jij het nog steeds aan om boswachter te worden? Kom dan eens kijken bij de opleiding Bos- en Natuurbeheer van Van Hall Larenstein in Velp. De open dag is op zaterdag 24 februari.
1 seconde geleden