Hoe wij arme landen nog armer maken
Wij zijn een deel van de oorzaak dat migranten op zoek gaan naar een beter leven.
Sommige landen zijn arm, anderen rijk, dat weten we allang. Oorzaken van armoede die vaak worden genoemd zijn de politieke situatie van arme landen, corruptie of een koloniaal verleden, maar wat vaak vergeten wordt is dat wij als westerlingen ook een negatief effect hebben op ontwikkelingslanden.
Wij, Europeanen, hebben zonder dat we het doorhebben veel invloed op armere gebieden door bijvoorbeeld de dingen die we kopen en de verre reizen die we maken. Een voorbeeld: de koffie uit Brazilië willen we voor de laagste prijs hebben, waardoor de lonen van de boeren in het zuidoosten van Brazilië dalen. Niet alleen koffie, maar ook goedkope (niet FairTrade) chocolade zorgt voor uitbuiting van cacaoboeren. Wij willen onze kleding en andere spullen zo goedkoop mogelijk, waardoor de mensen die deze spullen produceren worden uitgebuit.
Online shoppen
Veel van deze goedkope spullen kopen we ook nog eens online. Ons online shoppen zorgt voor enorm veel CO²-uitstoot. Veel mensen, en ik zeg je eerlijk, daar maak ik me soms ook schuldig aan, kopen kleding van online winkels en sturen dan de helft terug: dat is tweemaal slecht voor het klimaat. Ook onze vliegvakanties, die verantwoordelijk zijn voor veel CO²-uitstoot, doen een duit in het zakje. Natuurrampen als droogtes en overstromingen zijn resultaten van klimaatverandering en het zijn juist de derdewereldlanden die hier vaker door getroffen worden.
Onze vakanties
Over vakanties gesproken: we willen onze vakanties zo goedkoop mogelijk. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in populaire regio's zoals West-Afrika, Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azië. Appartementen worden verhuurd aan toeristen die meer neerleggen dan de lokale bevolking en eten wordt voor een hogere prijs verkocht dan dat zij kunnen betalen. Hoewel dit in Texel of Amsterdam ook gebeurt, is het in minder rijke gebieden relatief destructiever.
Verder willen Nederlanders de goedkoopste hotels in Kameroen of op de Kaapverdische eilanden voor hun wintervakantie. En dat is gevaarlijk, want daardoor moeten die hotels onderling concurreren en daalt de prijs. Hoe goedkoper de hotelkamers, hoe lager de lonen van de schoonmakers, bewakers en koks.
De ongelijkheid in de wereld is dus niet volledig te verklaren door de corrupte regimes van derde wereldlanden, of door een koloniaal verleden, maar ook wij dragen hier aan bij. Het is goed om je bewust te zijn van de impact die ons gedrag heeft op de rest van de wereld.
1 seconde geleden