Hoe overleef ik... Nog een jaar middelbare school?

Hoe overleef ik... Nog een jaar middelbare school?

Door Els

Ugh. De vakantie komt langzaamaan tot een einde en we moeten weer naar school. Als je net zoals ik bent en er nog echt geen zin in hebt, zijn hier vijf tips voor hoe je het jaar - maar vooral die eerste weken - toch goed doorkomt.

1.  Verdiep je in schoolspullen

Het is nooit verkeerd om goed voorbereid te zijn. Maak een lijstje van spullen die je nodig hebt en ga langs de Hema, dan komt het allemaal goed. Bovendien is het ook nog leuk om te doen, ook al ben ik misschien een shopaholic… Ik kan er enorm van genieten om al mijn boeken mooi te kaften en ze te laten matchen met mijn schriften, of te bedenken welke kleur schrift nou bij welk vak past. Conclusie: je goed voorbereiden kan ook vermakelijk zijn, en wiskunde is blauw.

2.  Kom in het schoolritme

Deze tip is misschien wat minder leuk, maar zeker wel handig: probeer een week van tevoren al langzaam in je ritme te komen. Elke dag een kwartiertje eerder opstaan werkt voor mij perfect. Ook is het handig om een haalbare ochtend-/avondroutine op te stellen, zodat je helemaal klaar bent om te beginnen zodra je op school aankomt. Goed slapen helpt echt voor een productievere, maar vooral een vrolijkere dag.

3.  Plan leuke dingen om school heen

Het leven draait natuurlijk niet alleen om school. App die ene vriend/vriendin om te chillen en blijf spontane dingen doen. Die eerste weken op school hoef je je minder zorgen te maken om toetsen, genoeg tijd voor leuke dingen dus! Voor velen kan het een beetje deprimerend zijn om weer naar school te moeten, dus probeer niet in dat gevoel te belanden en spreek af met vrienden!

4.  Geniet nog even na

Houd het vakantiegevoel vast. Het is nog zomer, dus geniet ervan! Ga buiten zitten in pauzes, zon lekker in tussenuren, maak een wandelingetje na school, want het is (hopelijk) nog goed weer. Nog een tip: je kan ook na school nog gaan zwemmen, het water blijft namelijk tot september (soms zelfs oktober!) nog warm. Het is enorm belangrijk om uitgerust en vrolijk het schooljaar in te gaan, dus stort je niet gelijk in het zware ritme. Blijf genieten!

5.  Fake it until you make it

Als allerlaatste tip: doe gewoon alsof. Schooldag tot half vijf? Geweldig. Huiswerk? Zin in! Toetsweek? Genieten. Vrolijkheid werkt aanstekelijk en met een positieve instelling kom je zo de dag door. Maar helaas is ook een negatieve houding aanstekelijk. Het is makkelijk om de hele dag grumpy te zijn en je te ergeren aan alle kleine probleempjes op school. Nou hoef je het echt niet allemaal leuk te vinden, maar als je doet alsof en ietsje minder zeurt, voelt het al veel gemakkelijker. Probeer het maar eens.

Gepubliceerd op 20 augustus 2024
ADVERTENTIE
Gaan jouw ouders uit elkaar of zijn ze gescheiden?

En wil jij jouw ervaringen delen? De Universiteit Utrecht onderzoekt hoe jongeren het ervaren als ouders uit elkaar gaan en er allerlei afspraken en beslissingen gemaakt moeten worden. Lees meer over het onderzoek en meld je aan. Als je deelneemt ontvang je een vergoeding!

Meld je aan

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.