Hoe leer je goed voor een boektoets?
Welk profiel je ook volgt en of je nu in de onderbouw of bovenbouw zit, je ontkomt er niet aan: het lezen van boeken. Zeker als je een profiel hebt met extra talen lees je soms een boek waarvan je nauwelijk chocola kunt maken of waarbij het moeilijk is om je ogen open te houden tijdens het lezen. Toch is het wel zo handig voor je cijfer als je tijdens een boektoets of mondeling weet waar het boek over gaat. Iets wat jou gaat lukken met de volgende tips.
1. Stel het lezen niet uit
I can't blame you: ik kon bij het lezen van sommige boeken ook wel honderd dingen bedenken die ik nog liever deed dan dat boek lezen in mijn vrije tijd. Je zal er helaas niet onderuit komen, dus hoe langer je het lezen uitstelt hoe vervelender het wordt. Zet daarom je telefoon op vliegtuigstand, een lange afspeellijst aan (niet elke keer een ander nummer zoeken en aanzetten) en duik in dat boek. Lezen op het laatste moment is net zo zinloos als vlak voor je huis afbrandt pas de brandweer gaan bellen. Een voldoende is dan namelijk al in rook opgegaan.
2. Maak schema's.
In een boek kunnen verschillende tijden, plaatsen, gedachten en acties van personages naast elkaar worden beschreven: iets wat het lezen moeilijker kan maken. Daarom kan het helpen om schema's te maken van personages of hoofdstukken. Voor het boek Romeo & Julia maakte ik zo'n schema met per karakter de belangrijkste eigenschappen, gebeurtenissen en quotes per akte. Je ziet op die manier dus snel wat de betekenis is van een bepaald personage in het verhaal. Daar scoor je zeker punten mee op de toets.
3. Zet de motieven in het boek op een rijtje
Motieven in boeken vind ik persoonlijk af en toe lastig te herkennen, vooral bij literatuur. Toch zijn ze belangrijk voor het verhaal: ze zorgen ervoor dat er samenhang is in het boek. Als de hoofdpersoon bijvoorbeeld heel erg van fotografie houdt en daardoor allerlei mensen op zijn/haar pad komen, is dat een hoofdkenmerk van het boek.
Juist omdat motieven steeds in het boek terugkomen, is het goed voor je begrip van het boek om uit te zoeken wat de motieven precies zijn. Misschien een hobby, een bepaald gevoel, of een kleur die veel terugkomt in het verhaal. Kennis van motieven is kennis van het thema van een boek.
4. Schrijf zelf een korte samenvatting
Online samenvattingen zijn voor veel scholieren een uitkomst (je bent per slot van rekening op Scholieren.com), maar dat betekent niet dat je automatisch een voldoende haalt als je een heel uittreksel uit je hoofd leert. Het doel van een samenvatting is dat je 'm kunt gebruiken als geheugensteuntje, niet als compleet naslagwerk.
Maak daarom zelf een beknopte samenvatting in je hoofd of op papier, alsof je aan een vriend of vriendin uitlegt waar het boek over gaat. Lukt dat, dan weet je dat je het boek goed genoeg begrijpt. Ben je toch dingen vergeten, zorg er dan voor dat je die dingen nog even opfrist. Dit kan ook met behulp van een online quiz over het boek of de 'overhoor jezelf' knop die naast bekende boekverslagen op deze site staat. Als je namelijk zelf weet waar het boek over gaat, weet je dat waarschijnlijk ook nog als het toetsblaadje voor je neus ligt.
Boeken lezen is dus niet iedereen z'n hobby, maar om een boek te begrijpen hoef je niet afgestudeerd te zijn in Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse of Spaanse literatuur. Neem vooral de tijd om iets te lezen en maak het voor jezelf overzichtelijk: dan komt het echt wel goed.
1 seconde geleden