Hoe krijg je als jongere wél politieke invloed?

Hoe krijg je als jongere wél politieke invloed?

Door Lena

15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap, de eerste verkiezing waarbij ik daadwerkelijk mag stemmen. Toch hoef je niet meerderjarig te zijn om je stem te laten horen. Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij om als jongere tóch politieke invloed te krijgen. 

Uit onderzoek onderzoek blijkt dat slechts 22 procent van de bevolking vertrouwen heeft in de landelijke politiek. Hoewel dit cijfer bij jongeren over het algemeen iets hoger ligt, merk ik bij mezelf en mijn leeftijdsgenoten dat het vertrouwen niet bepaald fantastisch is. De crises vliegen ons om de oren en we hebben vaak het idee dat we er maar weinig aan kunnen doen.

En dat terwijl problemen als klimaat, jeugdzorg, corona en inflatie ons wel degelijk aangaan. Het is hoog tijd dat de generatie van de toekomst een stuk vertrouwen terugkrijgt, en ik denk dat het hiervoor cruciaal is dat óók minderjarige jongeren inzien dat ze wel degelijk een stem hebben en - nog belangrijker - dat hun stem wordt gehoord. 

1. Politieke jongerenorganisaties

Eén van de belangrijkste manieren om je stem te laten horen, is door je aan te sluiten bij een politieke jongerenorganisatie (PJO). Bijna iedere politieke partij (oké, 50PLUS niet) heeft wel zo'n PJO. Deze organisaties zijn bedoeld voor jongeren vanaf veertien jaar die zich verwant voelen aan een partij en zich bezig willen houden met diens idealen. Ikzelf ben nu zo'n anderhalf jaar lid van de PJO van Partij voor de Dieren en heb het tot nu toe als zeer positief ervaren. Het is een manier om gelijkgestemden te ontmoeten en je leert er vaardigheden die ook later in je leven waardevol zijn, zoals samenwerken, discussiëren en je mening durven uiten. 

2. Jongerenraden

Veel gemeenten hebben tegenwoordig naast een gemeenteraad óók een jongerenraad, bedoeld om jongeren mee te laten denken over onderwerpen die ze direct of indirect aangaan. Denk hierbij aan lokale sportclubs of uitgaansgelegenheden, maar ook aan zaken als jeugdhulp, woongelegenheid en onderwijs. Heb je een kapotte knie omdat het voetbalveldje niet van gras maar van steen is, of vind je dat de lokale scholen meer aandacht moeten besteden aan studiekeuze? Dit is je kans!

3. NJR

De NJR (Nationale Jeugdraad) probeert jongeren te betrekken bij allerlei maatschappelijke onderwerpen. Je kunt via de NJR op verschillende manieren invloed uitoefenen op de landelijke politiek, door bijvoorbeeld je mening te geven in het jongerenpanel, je aan te sluiten bij de werkgroep van een jongerenvertegenwoordiger of deel te nemen aan een jeugddebat.

4. Demonstreren

Ben je het ergens niet mee eens? Dan kun je naar een demonstratie gaan. Het is niet alleen prettig om omringd te zijn door mensen die jouw mening delen, maar het heeft – en dit wordt weleens onderschat – ook invloed. Door te demonstreren dwing je je medemens maar óók de (landelijke) politiek om over een probleem na te denken. Er vonden bijvoorbeeld veel demonstraties plaats die pleitten voor het invoeren van het vrouwenkiesrecht (en voilà, ik mag de 15e een rood potloodje vasthouden) en leraren hebben door stakingen hogere lonen gekregen. Maar er zijn ook kleinere demonstraties, bijvoorbeeld tegen het sluiten van een bioscoop of de bescherming van een natuurgebied. Voor ieder wat wils, dus. 

5. Massamedia

Massamedia is een begrip dat je vast wel in je maatschappijleerboek hebt zien staan. Sociale media spelen anno 2023 een belangrijke rol in het uiten van opinies, en hoewel de eindeloze twitterdiscussies over wat die ene BN’er nou weer aan heeft niet zullen zorgen voor een tweedekamerdebat, doen veel andere onderwerpen dat wel. Denk bijvoorbeeld aan #metoo en de bekende uitzending van #BOOS over The Voice. Schroom dus niet om jezelf via sociale media te informeren en je mening te delen, maar zorg er wel altijd voor dat je niemand kwetst. En controleer altijd je bronnen, want het risico op gekleurde of foutieve informatie ligt op de loer.

6. Ga het gesprek aan!

Iedereen is vrij om zelf te kiezen waarop 'ie wil stemmen, maar je kunt natuurlijk altijd in gesprek gaan met stemmers. Vraag je ouders of buren eens welk hokje ze aankruisen en waarom ze die keuze maken, en spreek ook jouw politieke voorkeur uit. Welke onderwerpen vinden zij belangrijk, en komen die overeen met jouw mening?

Ik heb gemerkt dat dit voor hele waardevolle gesprekken kan zorgen, waarin ik de mening van de ander beter kon begrijpen maar ook mijn eigen mening beter leerde formuleren. Opvattingen waar ik me eerst niets bij kon voorstellen, kregen enige logica waardoor ik milder ben geworden. Juist deze gesprekken, die me dwongen om buiten mijn (stem)hokje te denken, zorgen ervoor dat ik de 15e toch met enig vertrouwen dat befaamde potlood zal gebruiken. 

Gepubliceerd op 14 maart 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.