Hoe ik toch een passende studie vond
Drie maanden geleden beschreef ik in dit blog mijn zoektocht naar een passende studie en universiteit. Een zoektocht die inmiddels ten einde is, want na lang wikken en wegen heb ik mij voor technische wiskunde aan de Universiteit Twente ingeschreven.
Tijdens deze zoektocht leerde ik vanalles over het maken van een goede studiekeuze waar jij als toekomstig studiekiezer misschien wat aan hebt.
Hoe het verder ging
Aan het eind van het vorige blog twijfelde ik nog tussen wis- en natuurkunde. Een keuze tussen het wat mij betreft interessantste schoolvak en mijn beste vak. M'n lievelingsvak Duits is op dat moment al afgevallen omdat ik hier toch te weinig uitdaging in zie.
Om tot een keuze te komen stel ik mijzelf de volgende vragen: voor welk vak maak ik het liefst mijn huiswerk? Welk vak vond ik in de onderbouw het leukst? Met welk vak ben ik ook in mijn vrije tijd bezig? Het eenduidige antwoord op deze vragen is: wiskunde.
Universiteit kiezen
Wiskunde dus. Toch is het kiezen van de passende studie slechts het halve werk. Er moet namelijk ook nog een universiteit gekozen worden. Dit zal voor velen van jullie redelijk voor de hand liggen aangezien er vaak wel een universiteit dichterbij is dan de andere. Behalve als je zoals ik in the middle of de universitaire nowhere woont. Amsterdam is bijna anderhalf uur reizen, Utrecht anderhalf uur, Nijmegen anderhalf uur, Enschede anderhalf uur en Groningen, je kan het denk ik al wel raden, ja ook anderhalf uur.
Uit academisch perspectief hadden mijn ouders mij niet op een slechtere plek op aarde kunnen zetten. Ik reis deze weken het hele land door, maar overal waar ik kom bevalt het me toch niet helemaal. Tot ik een meeloopdag doe in Enschede en denk: dit is het! Ik ga vervolgens nog naar een open dag en dan weet ik het helemaal zeker, hiervoor ga ik mij inschrijven. Op 11 april is het dan zo ver. Via Studielink schrijf ik mij in en is mijn keuze definitief.
Keuzeproces
Achteraf vraag ik mij natuurlijk af: had het studiekeuzeproces niet makkelijker gekund? Al op de basisschool ben ik altijd met cijfers in de weer en ook op de middelbare school vind ik wiskunde het interessantste vak. Was het dan wel nodig om eerst nog bij meteorologie, Duits en natuurkunde te kijken?
Hoewel dit achteraf misschien niet noodzakelijk was geweest, ben ik in het afgelopen jaar wel ongelofelijk veel over mijzelf te weten gekomen. Zo weet ik nu dat ik liever in een wat kleinere stad wil wonen en dat er geen perfecte keuze bestaat. Hierdoor weet ik nu nog zekerder dat ik de juiste keuze heb gemaakt.
Hobby's
Lees jij dit en moet je ergens in de komende jaren je studiekeuze maken, dan zou ik je willen aanraden om vooral bij zoveel mogelijk plekken en studies te gaan kijken. Bij de keuze voor de universiteit zou ik vooral op je gevoel afgaan. Het is immers wel de plek waar je de komende jaren gaat zijn.
Bij de keuze voor een studie is het goed om te kijken naar wat je nu leuk vindt. Dit kunnen schoolvakken, maar ook je hobby's zijn. Het is echter ook goed om te kijken naar wat je de afgelopen jaren leuk hebt gevonden. Dit kan veel zeggen over de studie die bij je past. Ik wens je heel veel succes met je studiekeuze!
1 seconde geleden