Hoe houd je een docent... Te vriend?
Na zes weken heerlijk vakantie te hebben gehad, gaan we alweer enige tijd naar school. Joehoe. In een muf lokaal zitten, luisteren naar een monotone docentenstem en vergeten je aantekeningen uit te werken: we zijn er weer.
Mijn ervaring na zes jaar is dat je het makkelijker volhoudt als je docent aan jouw kant staat. Maar in hemelsnaam, hoe houd je een docent… Te vriend?
Eerste week, eerste les
Bij de meeste scholen is de eerste les van het jaar nog geen echte 'les'. In plaats daarvan vertelt een docent over zijn nieuwste lesmethode die hij deze vakantie bedacht heeft, neemt hij de studiewijzer door en hamert hij erop dat het initiatief om de stof te begrijpen toch echt bij jezelf ligt. En oh ja, dan worden de arme scholiertjes ook nog even overrompeld met welke toetsen, praktische opdrachten en SE's nog allemaal komen. Alsof we het nog niet zwaar genoeg hebben.
Te midden van zo’n eerste les zal een docent ook terloops vragen hoe jullie vakantie was. Stiekem best schattig, maar voor een kringgesprek hadden ze beter basisschooldocent kunnen worden. De respons vanuit een klas op zulke vragen blijft vaak minimaal. Dit is precies hun zwakke plek en dé kans waarop jij je slag moet slaan! Hoe?
Het meesterplan
Vraag hoe zijn vakantie was en bam. Je bent binnen. Allereerst zal je docent waarschijnlijk verbaasd opkijken. 'Heeft er daadwerkelijk iemand geantwoord?' En direct daarna vraagt hij: "Vraag je nou daadwerkelijk hoe míjn vakantie was?" Nu gaat je docent opeens ratelen, pas dus goed op. Ga niet van de spanning ineens lachen omdat je dit awkward vindt, want dit zijn cruciale momenten. Als je te serieus overkomt, dan denkt je klas dat je een nerdy slijmbal bent die over een paar weken gaat zeggen dat "u vergeten bent het huiswerk op te geven". Maar als je te nonchalant overkomt, dan denkt je docent dat het je niets boeit. En misschien boeit het je daadwerkelijk niets, maar je moet wél die schijn opwekken. Dit kun je nog eens extra versterken door vragen te stellen, en bij voorkeur open vragen. Dus niet 'was die wandeling leuk?' of 'was die Friese zeebaarssalade lekker?' Maar waaróm dan iets zo was. Op dat moment zal ‘ie uitgebreider gaan antwoorden en dat vinden docenten erg leuk. Als je dit spelletje zo speelt dat je docent doorpraat en je klas je niet als een slijmbal ziet, dan heb je gewonnen.
Eindspel
Je klasgenoten hebben namelijk vijf minuutjes langer met elkaar mogen kletsen en je docent vindt jou opeens een goeie gast. Dit moet je natuurlijk wel vast blijven houden. Je moet dus niet de les erna al te laat komen maar 'gewoon een prima leerling' blijven. Als dit lukt, ben je voor de rest van het jaar binnen. Zo is althans mijn ervaring. Docenten zien je als vrolijk persoon en je kan dus iets meer maken (huiswerk vergeten of vragen of je een uurtje mag skippen omdat je de stof al snapt).
Al die voordelen, alleen omdat je ook eens vroeg hoe zíjn of haar vakantie was.
1 seconde geleden