Hoe geneest een wondje?
Iedereen heeft wel eens een wondje gehad. Of het nou kwam doordat je beschikt over de fijne motoriek van een olifant of een jeukende muggenbult waar je niet van af kon blijven, de genezing verliep ongeveer hetzelfde: je kreeg waarschijnlijk een korstje dat langzamerhand verdween. Best vreemd dat dit bij bijna iedereen hetzelfde werkt, toch? Hoe zit dat nou precies? Ik zocht het uit.
Door Youtech/Sanne van Beem
Het feit dat het genezingsproces voor bijna elk wondje identiek is, heeft te maken met de manier waarop bloed stolt. Elk weefsel is uitgerust met een eigen stollingsmechanisme. Bloedvaten zijn bijvoorbeeld omgeven door collageen, een stof die zich ook in je huid bevindt. In het bloed bevinden zich stollingsfactoren, die gemaakt worden in de lever. Zodra het bloedvat beschadigd wordt, komen deze stollingsfactoren in aanraking met het collageen. Hierdoor worden de stollingsfactoren geactiveerd. Daarnaast blijven er bloedplaatjes kleven aan de beschadiging, waardoor er een propje ontstaat. Deze bloedplaatjes vallen daarna uiteen, waardoor er enzymen vrijkomen.
Dradennetwerk
Snap je het nog? Om het allemaal nog wat technischer te maken: deze enzymen gaan reacties aan met de geactiveerde stollingsfactoren, waardoor uiteindelijk een stof wordt geproduceerd die een soort netwerk van draden over de beschadiging heen vormt: fibrine. Aan dit dradennetwerk blijven allemaal bloedplaatjes kleven waardoor de wond uiteindelijk afgesloten wordt. Dit kun je een beetje vergelijken met een hek waar klimop tegenaan groeit: eerst is er alleen een soort rooster waar een paar blaadjes aanzitten, maar op een gegeven moment zitten er zoveel blaadjes aan dat je er niet meer doorheen kunt kijken.
Korstje
De laatste stap: het netwerk van draden met bloedplaatjes eraan trekt zich samen, zodat het vocht uit de wond wordt geperst. Dit vocht wordt bloedserum genoemd. Als dit vervolgens opdroogt, zit er een korstje op de wond. Door dit korstje krijgt het lichaam de tijd om de schade te herstellen. Als het wondje is genezen, zal het netwerk van draden met behulp van enzymen worden afgebroken, waardoor hij eraf valt.
Snap je? Zo niet, check dan dit filmpje, of deze video.
Sanne van Beem
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden