Hoe de Binas jou écht kan helpen bij je proefwerk
De Binas zit altijd in die zware boekentas die iedere dag op de fiets mee naar school moet. Tijdens scheikunde, biologie en natuurkunde houden de docenten er maar niet over op. Maar wat moet je nu echt met die Binas?
In dit blog laat ik je zien hoe de Binas je goed bij een proefwerk zou kunnen gebruiken. Veel stof hoef je namelijk niet uit je hoofd te knallen, het staat al in het boek dat naast je proefwerkblaadje ligt!
Voorbereiding
Een goed begin is het halve werk, zo gaat het gezegde. Hier geldt dat ook: weet ruim vóór het proefwerk welke tabellen handig zijn, zodat je niet onnodig hoeft te bladeren. Dat kost waardevolle tijd!
Het is fijn om voor het proefwerk te weten welke tabellen handig kunnen zijn, en hoe je deze moet gebruiken. Om hier achter te komen, kun je in het theorieboek kijken. Daar staan veel tabellen in die noodzakelijk zijn om de opdrachten te kunnen maken. Daarnaast kun je je docent voor het desbetreffende vak vragen welke tabellen van pas kunnen komen tijdens het proefwerk. Dan krijg je vaak tips die niet in het boek staan, een handige aanvulling dus.
Als laatste kun je zelf eens kijken welke tabellen gaan over het onderwerp van het proefwerk. Dit is echt een laatste stap, want je zult geen tabellen meer vinden die je per se nodig hebt voor de opdrachten. Wel kunnen deze handig zijn bij het maken of controleren van opdrachten. Probeer tijdens het maken van huiswerkopgaven of een oefentoets de Binas ook al zo veel mogelijk te gebruiken. Zo leer je snel omgaan met de Binas, dat helpt je tijdens een proefwerk.
De voorbereidingen zijn klaar, en je zit aan een tafeltje. Klaar om te beginnen met je proefwerk. Hoe nu verder?
De inhoud
Bij scheikunde, bijvoorbeeld, weet je voor het proefwerk vrij specifiek hoe je de benodigde tabellen moet gebruiken. Dit geldt ook voor natuurkunde. Als je weet welke tabel je nodig hebt bij het beantwoorden van de vraag, zoek je deze tabel op en gebruik je die zoals je dat geleerd hebt.
Weet je even niet meer welke tabel het precies was, dan kun je voorin de Binas kijken. Daar staan de titels van alle tabellen netjes genoteerd in de volgorde waarin ze in de Binas staan. Alle vakken staan gescheiden. Hierdoor hoef je niet de hele inhoud door te spitten, maar kijk je alleen bij de tabellen over het vak dat je nodig hebt.
De inhoud kan ook goed van pas komen als je tijdens het proefwerk een onderwerp tegenkomt waar je helemaal niet voor hebt geleerd. De titels van de tabellen helpen je dan als het goed is in de juiste richting.
Het register
Mocht je het onderwerp van de vraag niet terug kunnen vinden in de inhoud, dan kun je op specifieke woorden gaan zoeken. Achterin de Binas staat namelijk een register. Hierin vind je een grote verzameling aan trefwoorden op alfabetische volgorde. Achter deze woorden staan de tabellen waar je ze kunt vinden. Dit is handig als er een belangrijk woord in de opgave staat, maar je niet weet welke tabel je zou kunnen gebruiken.
Bij biologieproefwerken kan het register een echte lifesaver zijn. Er zijn zo veel tabellen die handig kunnen zijn bij een proefwerk van biologie, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Een kijkje achterin het register bespaart je dan veel tijd, omdat je niet al die tabellen één voor één hoeft te bekijken.
Binas
Zoek dus goed uit welke tabellen uit de Binas handig zijn bij je proefwerk, en weet hoe je deze tabellen moet gebruiken. Daarnaast bespaar je tijd door de inhoud en het register op een handige manier te gebruiken. Veel succes met leren!
1 seconde geleden