Hier moet je op letten als je een hond koopt
Op Instagram barst het van de 'hondfluencers': schattige mini-hondjes en stoere hipster-honden, vaak gekleed in de laatste hondenmode. Misschien heb jij met de über-schattige plaatjes van deze dieren je ouders ook wel overgehaald om een hond te kopen. Maar wist je dat lang niet al deze designerdogs gezond zijn en soms zelfs pijn hebben? Wij vroegen aan onderzoekster Susan Ophorst waar je op moet letten als je een hond koopt.
Susan Ophorst is docent aan de opleiding Diermanagement bij hogeschool Van Hall Larenstein en doet onderzoek doen naar wat invloed heeft op de aanschaf van een hond.
Wat kan er allemaal mis zijn met een hond?
"Veel mensen kopen een hond omdat ze gewoon van honden houden, maar men houdt vaak geen rekening met de gevaren. Sommige honden ademen bijvoorbeeld slecht, doordat ze een platte neus hebben. Een ander voorbeeld zijn hele kleine honden. Die zijn heel schattig, maar hebben door hun miniformaat wel veel hoofdpijn. Is dat nou leuk?"
Nee, dat klink niet leuk. Maar hoe maak je mensen duidelijk dat zo'n schattig klein hondje kopen geen goed idee is? Met reclamespotjes?
"We zien dat zoiets niet echt werkt. We moeten gerichter kijken naar de belangrijkste doelgroep; mensen die een hond willen. Meestal weet je niet exact wanneer iemand de aanschaf van een hond overweegt, maar er is één groep van wie je het wel weet: de mensen van wie een hond is overleden. Zij willen vaak een nieuw hondje. Het zou bijvoorbeeld in dit geval een goed idee kunnen zijn om Facebookgroep voor hen op te richten, zodat mensen elkaar kunnen steunen nadat ze hun hondje zijn kwijtgeraakt. Daarin kun je dan ook op een subtiele manier laten zien wat de gevaren van sommige hondenrassen zijn."
Dat lijkt me inderdaad een hele gerichte oplossing. Is dit ook het soort onderzoek en oplossingen waar jij je mee bezig houdt?
Ja, een onderzoek als dit past heel goed bij Diermanagement. Je combineert zakelijkheid en je idealen om het beste voor een dier voor elkaar te krijgen.
We gaan nu bijvoorbeeld ook onderzoek doen naar de invloed van sociale media zoals Instagram op de beslissing om een bepaalde hondensoort te kopen. Bekende mensen zie je bijvoorbeeld vaak met een bijpassende hond op Instagram poseren. Denk aan Paris Hilton met haar chihuahua of een rapper met een grote stoere hond. Als wij bijvoorbeeld vaak een mopshondje zien in gezelschap van een bekend persoon, dan gaan we die misschien sneller aanschaffen. Hoe dit allemaal precies werkt, pluizen we nu uit.
Soms betrekken we ook resultaten uit andere vakgebieden erbij, zoals economische studies die laten zien dat de mens heel impulsief iets koopt. De vraag voor ons is dan hoe we ervoor kunnen zorgen dat we invloed daarop hebben."
Interessant. Gaat het eigenlijk altijd over huisdieren bij jullie opleiding?
"Nee, bovengenoemde onderzoeken gaan toevallig over honden, maar binnen de opleiding hebben we het ook over de uitstervende olifant of over het dierenwelzijn bij nieuwe natuurgebieden in Nederland. Je leert veel over dieren en ook hun relatie met de mens."
Het klinkt alsof Diermanagement echt een opleiding voor dierenliefhebbers is. Is het dan soms niet moeilijk om je emoties aan de kant te zetten?
"Om het dierenwelzijn te bevorderen is best wat zakelijkheid nodig. Soms valt dit inderdaad zwaar bij studenten. Maar als je iets met je idealen voor dieren wilt bereiken, is het toch belangrijk dat je ook wat van management weet. Je hebt soms de politiek nodig of je moet leiding kunnen geven aan een groep mensen. Om dat te leren is niet altijd leuk, maar die lessen zijn wel gericht op ons vakgebied.
Hetzelfde zie je bijvoorbeeld bij Greenpeace. Daar werken ook mensen met hele sterke idealen om de wereld groener te maken, waar veel mensen het mee eens zijn. Maar om hun doelen te bereiken moeten ze ook beleid maken, geld hebben, zodat ze daadwerkelijk acties kunnen doen. Die combinatie zie je ook in onze opleiding."
Ben jij een echte dierenvriend en wil jij de dierenwereld verbeteren met je idealen en kennis? Dan is de opleiding Diermanagement misschien wat voor jou.
Meer weten over andere opleidingen van VHL?
Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein maakten we verschillende video's en artikelen over opleidingen zoals Bos- en Natuurbeheer, Land- en Watermanagement en Food Technology.
Gepubliceerd op 9 november 2017
1 seconde geleden