Het studentendilemma: op kamers of thuisblijven?

Het studentendilemma: op kamers of thuisblijven?

Door Lotte

De middelbare school verlaten komt met veel veranderingen en keuzes: een tussenjaar of studeren? Lekker dicht bij huis of aan de andere kant van het land een studie volgen? Mocht je ervoor kiezen om te gaan studeren, dan komt er ook nog eens een keuze bij: ga je op kamers wonen of blijf je nog even op je zolderkamertje?

Onafhankelijkheid

Hoewel het super spannend is, kan op kamers gaan ook betekenen dat je veel meer vrijheid en zelfstandigheid krijgt. Niemand die meer zeurt of je wel op tijd thuis bent of je kamer netjes is. Dat is toch heerlijk? Daarnaast leer je er ontzettend veel van, juist omdat er nu niemand op je let. Zo moet je nu zelf je eten koken en, ook niet geheel onbelangrijk, je eigen rekeningen betalen.

Veel studenten die uit huis gaan kiezen ervoor om in een studentenhuis te gaan wonen. En hoewel het heel gezellig is om met je moeder een potje Yahtzee te spelen, is het hebben van medebewoners die dezelfde leeftijd hebben misschien net wat gezelliger. Daar komt bij kijken dat zij ook weer hun eigen vrienden mee naar huis nemen, waardoor het een gezellige bende wordt in jouw nieuwe huisje.

Chaos

Dit heeft natuurlijk ook een andere kant. Veel mensen over de vloer is natuurlijk heel gezellig, maar er komt ook vaak veel rommel bij kijken. Als jij net de keuken hebt opgeruimd, heeft de ander 'm misschien alweer vies gemaakt. Je moet dus een beetje flexibel zijn. Wel is het slim om met je huisgenoten afspraken te maken over het huishouden. Zo voorkom je dat je na een maand je schoolboeken niet meer terug kan vinden of dat de woonkamer lijkt op een beroofde opslagruimte.

Te veel in een keer?

Als je op kamers gaat, kan je je ook overweldigd voelen. Studeren, je eigen plekje onderhouden, rekeningen betalen en ook nog een sociaal leven onderhouden kan best pittig zijn, al helemaal in het begin. Mocht je toch wel heel graag op kamers willen, vraag dan aan je ouders om, in ieder geval de eerste maanden, een oogje in het zeil te houden. Betaal je alles wat je moet betalen, of geef je alles uit aan Thuisbezorgd? Op deze manier heb je een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat je goed begint aan je onafhankelijke leventje.

Alles binnen handbereik 

Veel scholieren hebben een lange reistijd naar school. Ikzelf moest drie kwartier fietsen en had vriendinnen die 1,5 uur met het openbaar vervoer moesten reizen om op school te komen. Iets waar je na al die jaren middelbare school wel klaar mee bent, of niet soms? Hoe lekker zou het zijn als je tien minuten voor je college op je fiets kunt springen? Plus, al die leuke winkels waar jij eerst zo lang voor moest reizen, zitten om de hoek als je op kamers gaat in de stad. Hoe prettig is dat? 

Oost, west thuis best?

Ben je iemand die niet zo goed met veranderingen kan omgaan? Dan kan het prettig zijn om eerst nog even thuis te blijven wonen. Zo hoef je niet én te beginnen met een nieuwe studie én in een compleet andere omgeving te wonen. Dat je niet meteen op kamers gaat betekent natuurlijk niet dat je nooit op kamers zult gaan. Je zou het volgende studiejaar alsnog je koffers kunnen pakken natuurlijk. No rush, toch?

Een ander groot voordeel aan thuis wonen, en een vrij groot nadeel aan op kamers gaan, is dat het huren van een kamer best veel geld kost. Het hangt er natuurlijk vanaf waar en hoe groot je kamer is, maar dat het duurder is dan je kamer bij je ouders thuis, is iets wat voor velen niet als een verrassing zal komen. Plus, als je uit huis gaat, komen er nog veel meer dingen bij kijken dan alleen de prijs van de kamer, zoals boodschappen. Je bent dus behoorlijk wat geld kwijt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gezellige avondjes uit (die thuiswonende studenten ook moeten bekostigen, maar je snapt mijn punt).

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je iets kiest wat bij jou past. Je studententijd is een geweldige tijd - of je nou op kamers woont of nog even in je eigen kamer blijft wonen. 

Gepubliceerd op 6 juli 2023
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.