Het examenjaar: een zegen of een vloek?

Het examenjaar: een zegen of een vloek?

Waar ik al vijf jaar naar uitkijk - of eigenlijk tegenop zie - is eindelijk daar: mijn examenjaar. Een heel speciaal jaar van de middelbare school.

Naast de welbekende eindexamens, lever je nu ook je profielwerkstuk in, ga je op examenreis, zijn er een eindgala en examenstunt en mag je hopelijk het jaar afsluiten met een mooi diploma. De één kijkt er al jaren naar uit, terwijl de ander er juist een beetje tegenop ziet. En je raadt het vast al: ik behoor tot die laatste groep.

Druk 

Een van de redenen waarom ik tegen het jaar opzie, is door de druk die op je staat. Je krijgt geen 'gewone' toetsen meer, maar alleen maar PTA-examens in toetsweken die de helft van je eindcijfer vormen. Niet veel ruimte voor fouten, dus. Zelf heb ik liever het gevoel dat ik een toets gemakkelijk kan compenseren, zoals het voorheen eigenlijk altijd wel kon. Als je dan een tegenvaller had, ging je beter leren voor de volgende en viel de schade wel mee. Je mag dan wel toetsen herkansen, maar dit is natuurlijk wel beperkt.

En dan heb je nog de stapels boeken die je uiteindelijk uit je hoofd moet kennen, of op zijn minst goed moet begrijpen. Natuurlijk ben je hier al jaren mee bezig geweest, maar je voelt toch wel meer druk als je naar de stapel kijkt en je realiseert dat in minder dan acht maanden toch wel alles gedaan moet zijn. Uitstellen zit er niet meer in.

Hoogtepunten

Er zijn natuurlijk ook genoeg dingen om naar uit te kijken. Een groot deel van de scholieren heeft in hun examenjaar een meerdaagse reis. Sommigen blijven wat dichter bij huis en anderen pakken het vliegtuig of de bus naar een ander land. Soms worden deze ook een eerder jaar gehouden. Zo had ik mijn meerdaagse reis naar Rome in mijn voorexamenjaar. Daarnaast zal je vast nog andere leuke activiteiten doen, en misschien ook nog dingen buiten school, met je klasgenoten.

Ook hebben de meesten hun profielwerkstuk dit jaar. Dit is misschien niet het leukste op de lijst, maar als je een leuk onderwerp hebt dat je interessant vindt, dan kan het zeker leuk en gezellig zijn als je samen met vrienden er aan kan werken. Daarnaast zijn de examenstunt, het eindgala, de laatste officiële schooldag en (hopelijk) de diploma-uitreikingen allemaal bijzondere dagen waar je naar kan uitkijken.

Voorbereiding

De hoogtepunten overtreffen de minpunten in mijn ogen, maar dat betekent niet dat de druk gelijk verdwijnt. Het jaar zal ongetwijfeld vooral gaan draaien om de eindexamens. Toch ga ik proberen om van die druk af te komen door mezelf goed voor te bereiden.

En nee, dat betekent niet dat ik nu al keihard ga leren voor het eindexamen, want dat houdt niemand vol. Ik ga naar mijn zwakheden zoeken en hier meer aandacht aan besteden. Ook zal ik in het verloop van het jaar leren van mijn voorgangers. Op de site van Scholieren.com staan tientallen blogs over en rondom het examenjaar. Van tips om te leren tot aan trucjes om je beter te kunnen concentreren. Daar ben je dus nog wel even zoet mee. 

Gepubliceerd op 2 oktober 2024
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.