'Hersendood door ons onderwijs'
Ze stond tussen sprekers met cv's waarmee je een muur kunt behangen, maar hield zich knap staande. De 16-jarige Lisanne Vriens uit Bergen op Zoom stak donderdag een vlammende TED-talk af tijdens TEDxAmsterdamED, over alles wat er volgens haar mis is met het onderwijs. In vloeiend Engels.
"You are all brain dead", deelt Lisanne het voornamelijk volwassen publiek mee. Volgens haar komt dat door ons huidige onderwijssysteem, dat veel te weinig ruimte open laat om je eigen weg te kiezen.
Ze illustreert dat met twee plaatjes van het mens-erger-je-niet spel. Eentje waarbij je netjes de paden moet bewandelen om vier pionnen op het thuishonk te brengen (het huidige onderwijssysteem) en eentje waarbij je allerlei zijpaden kunt nemen om op het eindpunt uit te komen (Lisanne's beeld van het ideale onderwijssysteem).
Robots
Wat is er volgens Lisanne dan zo slecht aan het huidige systeem? "Elke les krijg je dezelfde soort vragen, dezelfde opdrachten. Je leert trucjes om je examens te halen. Het lijkt wel alsof we een soort robots willen creëren." Bovendien ligt de nadruk veel te veel op toetsen en examens volgens Lisanne en is het lastig om daar verandering in aan te brengen. "Het systeem is vastgeroest."
Lisanne denkt dat ook goede leraren hun draai vaak niet vinden in het huidige systeem en dus uitvallen. "Mijn TED-talk coach heeft 1,5 jaar Engels gegeven en werd gillend gek van alle regels en toetsen."
Een film maken als toets
Een pasklare oplossing heeft Lisanne nog niet, maar zogenaamd projectonderwijs komt wel in de buurt van haar ideaalbeeld. "Veel vrijheid om zelf te bepalen hoe je een opdracht aanpakt, maar wel gebonden aan bepaalde regels die het niveau bewaken". Dus geen saaie vraag - en antwoordopdrachten meer, maar bijvoorbeeld een film, krant of toneelstuk als eindproduct.
De kwaliteit van de leraar is daarbij ook heel belangrijk. "Een goede leraar luistert naar de inbreng en feedback van leerlingen. Als leerlingen met een goed idee komen voor een bepaalde opdracht, zorgt een goede docent ervoor dat hij deze ideeën naar een hoger niveau tilt".
Verandering
Op de vraag of klasgenoten zich ook herkennen in haar verhaal, antwoordt ze: "Ik hoor heel vaak dat klasgenoten de les saai vinden, alleen zullen zij misschien niet zo snel een podium opstappen. Daarin ben ik misschien net iets volwassener, in het verwoorden van mijn ideeën. Ik wil iets veranderen."
Lisanne heeft nog wel een tip voor scholieren die het met haar eens zijn, maar lijden aan podium - of spraakangst. "Vraag gewoon eens aan je leraar waarom hij lesgeeft en waarom hij dat op die manier doet. Als het een goede leraar is, staat hij open voor feedback en legt hij uit wat zijn motieven zijn."
Na de staande ovatie voor haar talk heeft Lisanne nog een klein verzoekje. Of het publiek even als achtergrond wil fungeren op haar selfie. Gelukkig, Lisanne is toch ook gewoon een 16-jarige puber uit 4 vwo.
1 seconde geleden
J.
J.
Nuance is een teken van intelligentie: dat is hier niet te vinden.
9 jaar geleden
AntwoordenJon
Jon
ik heb Lisanne ontmoet en vond haar best intelligent, maar dat kan aan mijn beperkte hersencapaciteit liggen. Wat vind je nu niet genuanceerd aan haar verhaal?
9 jaar geleden
H.
H.
Kan me wel in je mening vinden. Welke 16 jarige is nou tevreden met het onderwijssysteem. Als ze 20 is draait ze wel weer bij.
9 jaar geleden
L.
L.
@jeroentje en @haaai , nuance kan een teken van intelligentie zijn, maar is zeker niet de enige, zo zijn op cognitief gebied uitblinken, maar ook in creativiteit en artistiek ook tekenen hiervan. En misschien wel de belangrijkste: op jonge leeftijd diep nadenken over vaak moeilijke onderwerpen.
en voor @haaai ik vind het mooi dat je dit voorbeeld pakt, hoe wil je verklaren dat mensen zoals Claire Boonstra zich hier ook mee bezig houden? Die zijn echt al boven de 20, dus wanneer is dat bijdraaien bij hun gebeurd? Om jullie aan het denken te zetten ;)
9 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Ik ben het er wel mee eens, maar bij vakken als natuur- of wiskunde leer je vooral door veel te oefenen en sommetjes te maken. Die basis moet er denk ik wel inzitten, net zoals bij vele andere vakken ook het geval is. Ze klinkt daarom ook best wel idealistisch, maar ze heeft wel zeker een punt.
Ik vind school eigenlijk ook meer een plek waar je gewoon veel basiskennis opdoet en waar je die leert toe te passen. De makkelijkste manier om te kijken of je dat kan, is door het schriftelijk te toetsen.
9 jaar geleden
Antwoorden