Heel Nederland leest hetzelfde boek

Heel Nederland leest hetzelfde boek

Door Mette

In november leest heel Nederland! Althans, dat is de bedoeling. Op de eerste van deze maand ging namelijk Nederland Leest van start; een initiatief dat mensen stimuleert allemaal (gratis!) hetzelfde boek te lezen en er met elkaar over te praten. Veel scholen en bibliotheken doen eraan mee.

Dit jaar is het boek Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart aan de beurt. Ook wij lezen het op school. Ik vind het een leuk initiatief, maar werkt het eigenlijk wel? 

Allereerst, waar gaat dat boek over? Kort gezegd: Maarten groeit eenzaam op in een streng calvinistisch gezin en valt op school buiten de boot. Hij vindt rust als hij in z'n eentje in de natuur is en ontwikkelt een passie voor de natuur. Tijdens zijn verdere leven wordt hij steeds weer geconfronteerd met de eenzaamheid.

Omdat het boek al een hele tijd geleden geschreven is (1978!) en de meeste scholieren misschien niet meteen het boek openslaan bij het lezen van de boekbeschrijving, ben ik wel benieuwd of deze actie eigenlijk wel werkt.

Triest boek

De mediathecaresse van het Utrechts Stedelijk Gymnasium is enthousiast over de actie, maar weet niet of ze het boek wel zo geschikt vindt."Het is tijden geleden dat ik dat boek heb gelezen. Toen ik het zelf las vond ik het al vreselijk, dus ik weet niet wat scholieren er nu van zullen vinden. Het gaat eigenlijk vooral over een saaie man die heel veel met de natuur bezig is, nogal een triest boek."

De mediathecaresseDe keuze van de boeken voor de campagne van Nederland Leest is sowieso niet altijd even goed geweest volgens de mediathecaresse. "Het boek De grote zaal van Jacoba van Velde bijvoorbeeld vond ik ook echt een draak om te lezen. Al zijn er ook wel heel veel leuke boeken geweest hoor.  Ik doe zelf altijd mee aan de actie. Ik heb natuurlijk al die boeken op school liggen, maar heb ze ook allemaal wel in de kast staan thuis."

Alleen met bibliotheekpas

De vijftienjarige Kim vindt het leuk dat deze actie gehouden wordt. "Het is wel goed dat de overheid dit doet, want sommige mensen lezen bijna nooit. En dat terwijl de wetenschap toch gebaseerd is op taal en we niet willen dat mensen laaggeletterd worden. Daarom vind ik het wel leuk dat mensen een gratis boek krijgen, want als iets gratis is, pakt iedereen (en zeker iedere Nederlander) het wel mee."

KimOf ze ook denkt dat het werkt? "Nee, dat niet. Want alleen mensen met een bibliotheekpas kunnen het boek krijgen en als je lid bent van de bibliotheek, lees je meestal al wel. Bovendien lijkt het mij een behoorlijk saai boek." En, voegt ze eraan toe, "als je het meeneemt, hoeft dat niet te betekenen dat je het ook meteen gaat lezen. Ikzelf lees het wel, maar alleen omdat dat moet voor school."

Toffe actie

Blogger Daniëlle heeft na veel moeite ook een exemplaar weten te bemachtigen. "Ik weet niet of de actie echt werkt. Eigenlijk denk ik dat Nederland Leest deels de 'schadelijke gevolgen' van het vak Nederlands ongedaan moet maken. Heel veel scholieren hebben bij Nederlands te veel boeken gelezen die ze niet leuk vonden, en willen daardoor überhaupt geen Nederlandse literatuur meer aanraken. Maar als Nederland Leest ze laat zien dat het toch wel heel mooi kan zijn, zullen ze misschien meer gaan lezen."Blogger Daniëlle

Niet verbranden!

Een leuk idee dus, al is niet iedereen even blij met de keuze van het boek. Ikzelf lees het wel, al weet ik niet of ik dat gedaan had als het niet verplicht geweest was op mijn school. Toch vraag ik je om het boek niet te verbranden, cadeau te geven aan je oma of te laten verstoffen onder je bed. Open het, blader het door en lees het. Lees het ook uit. Da's niet zoveel moeite, want het is een dun boekje. Bovendien heb je meteen twee vliegen in één klap: je hebt een Nederlands literair werk gelezen (klinkt best cool) én je scoort punten op je leeslijst.

Natuurlijk ben ik het met je eens: dit is niet het meest makkelijke boek om te lezen. Misschien is het een goed idee om in het vervolg jongeren te betrekken bij de keuze van het boek. Dan weten we zeker dat het boek jongeren aanspreekt én ze het dus ook echt gaan lezen. Want dat is natuurlijk waar de actie uiteindelijk om draait.

Gepubliceerd op 10 november 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.