Heeft het telefoonverbod het gewenste resultaat?

Heeft het telefoonverbod het gewenste resultaat?

De meeste scholen in Nederland hebben het afgelopen schooljaar al maatregelen genomen voor een telefoonverbod. Mocht jouw school dat nog niet hebben gedaan, dan zal dat vast niet lang meer duren. Vanaf 1 januari 2024 mag je namelijk officieel geen mobiel meer hebben in de klas.

Deze maatregel is bedoeld om te zorgen dat scholieren beter gaan opletten in de les en zich beter kunnen concentreren. Maar hoe goed werkt het huidige verbod op sommige scholen tot nu toe? Ik vroeg het aan een aantal scholieren.

Vervanger

Veel scholieren die ik spreek, zeggen dat ze na het verbod zien dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van andere elektronische apparaten, als vervanging voor de telefoons. Zo ziet Casper (17 jaar, doet vwo op het Norbertus-Gertrudis Lyceum) bijvoorbeeld dat steeds meer klasgenoten hun laptop zijn gaan gebruiken: "Voor het verbod was er maar een klein groepje mensen dat op hun laptop zat. Nu is vrijwel iedereen bezig op zijn laptop. De meesten zijn bezig met school, maar andere zitten gewoon lekker te gamen tijdens de les."

Sommigen houden het niet bij laptops. Stiekem een tablet meenemen of zelfs een tweede telefoon gebruiken, het gebeurt bijna elke dag volgens de scholieren. Zo zegt Lisa (15, doet havo op het Markland College): "Wij gebruiken bijna nooit een laptop, dus veel scholieren proberen wat subtielere dingen als vervanging voor hun telefoon. Ik ken zelfs iemand die hele Netflixmarathons houdt op haar smartwatch."

Zelf merk ik dat de meeste docenten wel doorhebben dat leerlingen zichzelf nu op andere manieren dan met hun telefoon bezighouden, maar het is natuurlijk lastig om dit te bewijzen.  

Afleiden

Andere scholieren, zoals Thijs (16 jaar, doet havo op het Jan Tinbergen College), zien dat leerlingen door het verbod in plaats van op hun telefoon te zitten, steeds meer met elkaar aan het kletsen zijn. "Als iemand op zijn telefoon zit, dan heeft niemand daar echt last van. Maar nu gaan ze met elkaar praten en verstoren ze de les." Thijs vindt dat het verbod een negatieve werking heeft. "In plaats van een paar leerlingen die afgeleid zijn, zorgen die leerlingen er nu voor dat de hele klas is afgeleid en niet goed de les kan volgen."

Ik zie dit ook gebeuren, maar het beeld dat Thijs schetst, heeft niet iedereen. Over het algemeen merken de meeste scholieren zelf weinig verschil door het verbod. Zo zegt Harm (16 jaar, doet vmbo-k op de Curio prinsentuin Oudenbosch): "De regels hebben vooral invloed op de mensen die elke les op hun telefoon zitten. Bij ons zijn dat er maar een paar. De lessen zijn nog steeds hetzelfde en ze worden niet per se meer verstoord dan vóór het verbod."

Conclusie

De scholieren die ik heb gesproken, merken dus wel degelijk veranderingen in de les, maar zien wel dat de maatregel vooral invloed heeft op de telefoonverslaafde scholieren waarop het verbod gericht is. Op de vraag of ze vinden of het verbod echt werkt, zeggen de meesten van wel, maar dat het niet altijd even effectief is. Zelf vind ik ook dat de maatregel niet echt het gewenste resultaat levert, maar misschien blijkt nog dat het uiteindelijk een positieve invloed heeft op de landelijke schoolprestaties.

Misschien zie jij wel andere dingen gebeuren bij jouw op school of merk je dat het verbod voor andere gevolgen zorgt dan hierboven. Laat dat dan even weten in de reacties hier beneden. 

Gepubliceerd op 16 november 2023

REACTIES

toad

toad

Mensen gebruiken bij mij op school gewoon meer hun chromebook ipv hun telefoon om op de media te zitten.

8 maanden geleden

een scholier

een scholier

wat een goede blog zeg! Bij ons op school gebruiken we gewoon ons telefoon hoor. Zonder mijn telefoon zal ik school niet leuk vinden. Dankuwel voor deze blog Meneer Kandiah. Met vriendelijke groet, Piet van den Bel

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.