Halvering collegegeld eerstejaarsstudenten, maar helpt dit?
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd om het collegegeld voor eerstejaarsstudenten aan de hogeschool en universiteit te halveren. De eerstejaarsstudenten aan de lerarenopleiding betalen zelfs de eerste twee jaar het halve collegegeld. Deze wet gaat per collegejaar 2018/2019 al in, dus de examenkandidaten van dit jaar zullen hiervan profiteren. Toch is er heel veel kritiek op het aangenomen wetsvoorstel.
Door de aangenomen wet bedraagt het collegegeld in het eerste jaar geen 2060 euro meer, maar 1030. Voor opleidingen met een ander tarief, bijvoorbeeld University College, geldt de halvering ook. Deze duizend euro korting op het eerste jaar is ingevoerd als compromis, omdat de basisbeurs niet zal terugkeren. Duizend euro korting is niet mis, zo zou je denken. Toch is er veel kritiek op de maatregel.
De wet helpt niet
De SP schrijft: "Het verlagen van het collegegeld lijkt een sympathieke geste. Wie kan daar tegen zijn? (...) Maar als we wat verder inzoomen, wordt al snel duidelijk dat dit het echte probleem niet aanpakt: de grote verschillen tussen studenten onderling, verergerd door het leenstelsel." De wet helpt de studenten dus niet, zo wordt gesteld. De Raad van State doet er nog een schepje bovenop door te claimen dat deze duizend euro niks is vergeleken met de 58.500 euro die studenten gemiddeld kwijt zijn aan hun studie.
De Raad van State vindt het ook niet waarschijnlijk dat meer mensen de lerarenopleiding zullen gaan volgen nu het collegegeld daar voor twee jaar is gehalveerd. De raad vindt dat de overheid dit geld (173 miljoen) beter anders kan besteden om hetzelfde doel te bereiken.
Rente verhoging
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is ook niet tevreden met de wet. De rente op de leningen voor studenten zal namelijk omhoog gaan. Naar schatting zal dit studenten die een lening van meer dan 15.000 euro hebben, 1300 euro gaan kosten. Dit betekent dat studenten die veel lenen dus voor deze halvering zullen opdraaien.
Daarnaast is deze wet extra zuur voor de studenten die al studeren. Zij krijgen geen halvering van hun collegegeld, maar de rente van hun lening zal wel omhoog gaan. Ook voor studenten die ooit een studie zijn begonnen, maar hem niet hebben afgemaakt en in de toekomst weer gaan studeren, biedt deze wet geen voordeel. De wet geldt namelijk alleen voor studenten die voor het eerst aan hun opleiding beginnen.
Toch duizend euro
Ondanks de felle kritiek is minister van Engelshoven opgetogen dat de wet is aangenomen. "Hier zijn studenten echt blij mee. Als je gaat studeren is collegegeld zo'n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat of de 1000 die we nu geregeld hebben." Er valt weliswaar veel te zeggen over of de wet het gewenste effect zal hebben of niet, maar in elk geval is duizend euro voor iedere student mooi meegenomen.
1 seconde geleden