Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Gratis schoolontbijt: luxe of noodzaak?

Gratis schoolontbijt: luxe of noodzaak?

Nog even snoozen, precies een half uur voor de les je bed uit, om vervolgens in alle haast je ontbijt te vergeten. Niet zo handig. Jongeren die wel ontbijten, zijn fitter, gemotiveerder en eten gezonder, blijkt uit recent onderzoek van het Jeugdeducatiefonds.

Honderden basisscholen bieden daarom sinds kort een dagelijks schoolontbijt aan, iets wat ik ook graag op middelbare scholen zou zien.

Ontbijten

Ook ik moet toegeven dat ik af en toe vergeet te ontbijten als ik te laat wakker word. En ja, ik merk dat dat een negatief effect heeft op mijn concentratie, mijn brein is zonder eten eigenlijk nog niet helemaal wakker.

Zo gaan de eerste twee lesuren aan mij voorbij zonder dat ik hier iets van heb opgestoken. Herkenbaar zeker? Het overslaan van het ontbijt heeft dus veel meer invloed op je dag dan je misschien denkt.

School

Daarom wordt er nu honderden basisscholen schoolontbijt aangeboden, en ik vind dat dat ook op middelbare scholen moet gebeuren. Hiermee geeft school leerlingen de kans de dag goed te starten en te zorgen voor meer concentratie in de lessen. Voor de school die het ontbijt aanbiedt is het een win-winsituatie: leerlingen kunnen zo actiever meedoen aan de les en het draagt bij aan hun gezondheid. Ontbijten met bijvoorbeeld je wiskundedocent naast je klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar kan wel betere prestaties tot gevolg hebben.

Het schoolontbijt op basisscholen is geïntroduceerd omdat kinderen steeds vaker zonder te eten naar school komen. Vooral bij gezinnen die het minder breed hebben is er soms geen geld voor ontbijt, of zelfs voor een tussendoortje. Op deze manier kan elke leerling gezond en goed eten, zonder zich er zorgen over te hoeven maken. De school regelt het immers voor ze.

Problemen

Niet alleen op basisscholen speelt het probleem dat leerlingen zonder te hebben ontbeten langskomen, op de middelbare school zitten ook genoeg leerlingen die niet kunnen ontbijten omdat zij het minder breed hebben. Daarnaast is het aantal kinderen en jongvolwassenen met een eetstoornis enorm toegenomen in de coronatijd, zo blijkt uit een verslag van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Door deze laatstgenoemde groep te laten ontbijten op school, laat je zien dat andere kinderen ook gewoon ontbijten. Wellicht helpt dat om hen over de streep te trekken wel te gaan eten. Met het gratis ontbijt wordt vanuit de school een signaal gegeven dat elke leerling ertoe doet en iedereen gelijk is, iets wat voor iedere groep scholieren een fijne gedachte is. Dit initiatief kan zorgen voor meer betrokkenheid onderling.

Goede start

Al met al is het beginnen met een gezond ontbijt een goede start van de dag. Het aanbieden van ontbijt op middelbare scholen zal dus niet alleen voor leerlingen prettig zijn, docenten zullen ook blij zijn dat zij niet voor niks voor de klas staan. Iedereen heeft immers goed gegeten, dus iedereen kan zich goed concentreren. Het kan ook zorgen voor een hechtere band tussen school, leerlingen en ouders.

Met het aanbieden van ontbijt zet school zich in voor de gezondheid van leerlingen en wordt een deel van de zorgen van vele ouders weggenomen. En iedereen zit nog fitter in de les ook!

Wanneer zullen we beginnen met dit initiatief? 

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 12 juni 2023
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.