Glitters, selfies en grooming

Glitters, selfies en grooming

Door Joca

Meisjes in mooie jurken en op hoge hakken giechelen luid. Op de grond liggen roze glitters. Daartussen staat een aantal politieagenten die een groep meiden iets vertelt over de gevaren van foto's op internet. "Dames, dames. Kan het ietsje zachter?"

Ik ben op het event van goSupermodel, een website waar jonge meisjes met hun modellenavatar spelletjes kunnen spelen. Vandaag kunnen de leden elkaar eens in het echt ontmoeten en workshops volgen. Zo is de politie aanwezig om iets te vertellen over selfies, zelfportretten gemaakt met je mobieltje. Daarbij komt ook het veelbesproken onderwerp grooming langs. Een vrij nieuw fenomeen waarbij een volwassene via internet contact legt met iemand onder de zestien, met seksueel contact als doel.

Veilig meeten

Het goSupermodel-event wordt georganiseerd om de meiden een veilige plek te bieden waar ze elkaar in real life kunnen ontmoeten, vertelt Kim van goSupermodel.nl. Ook op de community zelf wordt er geprobeerd om ongure figuren buiten de deur te houden. Er is een automatisch systeem waardoor forumbeheerders groomers snel kunnen ontdekken en verbannen. Daarnaast is er veel contact met de politie.

Buiten het feit dat de site goed beveiligd is, probeert goSupermodel de meisjes ook bewust te maken van online risico's. Dat gebeurt op de site door chats met de politie en op het event met een workshop.

"Een goede aanpak", vertelt zedenrechercheur Lonneke tijdens het event. In haar werk heeft ze dagelijks te maken met naaktfoto's die op het web belanden. Ruim 20 procent van de meldingen die ze krijgt, gaan over naaktfoto's van jonge meisjes die bedreigd worden met het op internet zetten van de foto's. Daarbij worden ze vaak ook gechanteerd om seksuele handelingen uit te voeren. Sociale media hebben de drempel lager gemaakt om naaktfoto's rond te sturen", zegt Lonneke.

Het maken van zulke foto's als 18-minner is echter officieel strafbaar. Lonneke: "Het is productie van kinderporno, maar het heeft weinig zin om tieners te gaan veroordelen." Het maakt de aanpak wel moeilijker, vertelt ze. Uitgelekte foto's zijn geen zedenmisdrijf meer als dader en slachtoffer minderjarig zijn en er geen seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. Het geldt dan als smaad: het zwartmaken van anderen. Er is daarom veel aandacht voor campagnes om de meisjes bewuster te maken van de risico's. Het doel: Voorkomen dat ze in de problemen zullen komen.

Roze powerpoint

Schoolagent Kristian is al eerder langs verschillende scholen in Den Haag langsgeweest om te praten over dit onderwerp. Hij opent een knalroze Powerpoint-presentatie en begint met zijn verhaal. Na een gesprekje over duckfaces vraagt Kristian of er een meisje weleens werd gevraagd om een sexy foto op te sturen. Een meisje lacht, "Ja, maar ik heb er geen verstuurd. Ik vond het vooral lachwekkend." 

Er komen tips langs, voor als zo'n naaktfoto toch verstuurd wordt. De meiden moeten zich vooral niet laten chanteren en erover praten met vrienden of familie. Als de foto online opduikt, helpt het om de beheerder van de website te mailen. Ook is het altijd nodig om aangifte te doen bij de politie. "Wij kunnen helpen met het verwijderen van de foto's en het straffen van de dader" vertelt de agent.

Na afloop krijgt iedereen een kaartje met de tips erop. Daarna gaan de meisjes snel door naar het laatste onderdeel van de workshop: een fotograaf die mooie foto's gaat maken van de dames. Ondertussen staat er een nieuwe groep klaar om te luisteren naar de politie, maar agent Kristian neemt even pauze. "Ik moest hard praten om boven het gegiechel en geklets uit te komen. Mijn stem ben ik straks kwijt vrees ik."

Een selfie maken met je mobiel is leuk, maar het is niet altijd slim om allerlei foto's van jezelf te verspreiden. Daarom ontwikkelde vraaghetdepolitie.nl een tipkaart met tips over wat je kunt doen als jouw (naakt)foto ongewenst op internet terechtkomt.

Gepubliceerd op 30 oktober 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.