Ghislaine studeert bij Defensie: 'Varen is het allerleukst'
Je doet (bijna) vwo-examen, maar je kijkt niet echt uit naar weer vier of vijf jaar in de collegebanken. Je wilt iets doen, maar je wilt ook iets leren. Met die gedachte ging Adelborst Ghislaine (24) vijf jaar geleden op zoek naar een studie. Ze kwam uit bij Defensie en besloot de officiersopleiding bij de Koninklijke Marine te gaan volgen. Daar heeft ze geen moment spijt van gehad. Blogger Anouk vroeg haar hoe ze bij deze studie terecht kwam en wat het zo leuk maakt.
"Toen ik vijf jaar geleden een studiekeuze moest maken, zag ik het helemaal niet zitten om jarenlang in de collegebanken te gaan zitten, zonder dat ik wist wat ik nou eigenlijk echt zou bereiken met die studie. Maar ja, ik wist ook niet wat ik dan moest gaan doen", vertelt Ghislaine.
Maar tijdens een dagje meevaren op een marineschip werd het al snel duidelijk. "Samen met mijn vader ben ik naar een meevaardag van de Marine gegaan. Dat vond ik zo leuk, dat ik me meteen in de opleiding tot officier bij de Marine ben gaan verdiepen. Toen ben ik nog een keer naar een infodag op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder geweest en was het eigenlijk al heel snel duidelijk. Dit is wat ik wil."
Lekker varen
En dus schreef Ghislaine zich in en begon ze aan de opleiding. "De officiersopleiding bij de Koninklijke Marine bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een wetenschappelijke bachelor en de opleiding tot officier. Die delen lopen door elkaar heen, waardoor je dus een mooie afwisseling hebt tussen in de collegezaal zitten en lekker varen."
Daarnaast kies je ook binnen de opleiding een richting. Ghislaine heeft gekozen voor de richting zeedienst. "Ik vind varen gewoon het allerleukst. Bij de zeedienst ben je ervoor verantwoordelijk om het schip veilig van A naar B te brengen."
Leider en teamplayer
Leiding geven is een belangrijk aspect aan de officiersopleiding. "Als officier ben ik straks verantwoordelijk voor mijn personeel. Dat geeft mij uitdaging en het vraagt om bepaalde vaardigheden. Hier op de opleiding word je getraind op tien competenties: vooral besluitvaardigheid, integriteit en samenwerkingsvermogen zijn heel belangrijk. Als je bij Defensie werkt, moet je echt een teamplayer zijn en constant kunnen samenwerken", aldus Ghislaine.
Ze vertelt verder over de opleiding: "In de eerste zes weken word je als het ware omgevormd tot militair. Dan ga je intern en test je je fysieke en mentale doorzettingsvermogen. Ik wist van te voren niet zo goed wat ik daar van moest verwachten, maar achteraf gezien vond ik het echt heel erg mee vallen. Ik ben altijd wel een stoer meisje geweest, dus ik ben hier echt op m’n plek." Ze vindt het ook prima om zich als vrouw tussen de mannen te begeven, die wel in de meerderheid zijn. "Ik merk het verschil eigenlijk nauwelijks."
Ghislaine is nu bezig met het laatste jaar van de opleiding en is nog lang niet klaar bij Defensie. "Het fijne is dat je hier gewoon baangarantie hebt. Dat heb je bij andere opleidingen niet. Ik weet honderd procent zeker dat ik hierna aan de slag kan met wat ik leuk vind en waar ik voor ben opgeleid, dat vind ik super."
Meer weten?
Lijkt studeren bij Defensie jou ook wel wat? Er zijn drie studies van universitair niveau waar je uit kunt kiezen bij de Nederlandse Defensie Academie: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen en Technologie.
Op Studerenbijdefensie.nl vind je gedetailleerde informatie.
Gepubliceerd op 15 februari 2018
1 seconde geleden