'Geschiedenisleraar moet les spannend maken'
Afwisseling. Dat is het toverwoord waarmee je de aandacht van scholieren bij de les kunt houden. Dat verklapt Eric van der Donk, afgelopen weekend verkozen tot beste geschiedenisleraar van Nederland.
Eric werkt als leraar geschiedenis op de openbare regionale scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg. Zaterdagavond werd hij tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum verkozen tot de beste geschiedenisleraar. Volgens de jury won Eric onder meer vanwege zijn betrokkenheid. Omdat ik heel benieuwd bent hoe je dat nou doet, de aandacht van leerlingen vasthouden, interviewde ik hem hierover.
Eric: "Op onze school kiezen veel leerlingen geschiedenis, ze vinden het ook erg leuk. Ook scholieren met een natuurprofiel kiezen het vak soms. Als ze het vak moeten laten vallen, vinden ze dat vaak ook jammer. Ik denk dat dat komt omdat onze lessen erg leuk zijn en ingaan op de actualiteit. Hoewel de lessen van docent tot docent verschillen, werken we veel samen en delen we materiaal."
Volgens Eric heeft elke docent zijn specialiteit. De zijne is verhalen vertellen. "Ik stel ook veel vragen. Ik wil dat leerlingen kritisch zijn en doorvragen. De lessen zijn heel gevarieerd; er is bijvoorbeeld ook een docent die filmpjes maakt voor in zijn lessen. Ook gaan we er vaak op uit. Op die manier hou je de aandacht van de leerlingen vast."
Geen huiswerkbesprekingen
Eric geeft op een andere manier les dan de meeste geschiedenisdocenten, vertelt hij. "Geschiedenisdocenten moeten zorgen dat ze hun lessen afwisselend en spannend maken", zo vertelt hij. "Ik begin nooit met het bespreken van huiswerk, want dat is gewoon saai voor de leerlingen. Ik open de les altijd met iets verrassends: een gekke foto of een artikel, altijd met een link naar geschiedenis. Leerlingen komen ook zelf aan met artikelen. De ene keer leg ik er iets over uit, de andere keer maken ze zelf een opdracht."
Dat zijn geen gewone opdrachten uit werkboeken, maar bijvoorbeeld Cold Cases of een spel waarbij ze creatief moeten denken en samenwerken. Wat een goede docent maakt? "Lastige vraag. Ik denk dat een docent moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij moet doen waar hij goed in is, en dat blijven uitbreiden. De een kan - net als ik bijvoorbeeld - heel goed vertellen. Dat moet hij of zij dan ook inzetten in de les.
Daarnaast vindt Eric het belangrijk dat een leraar gemotiveerd is. "Dan zijn de leerlingen namelijk ook gemotiveerd. Dat maakt denk ik een goede leraar."
1 seconde geleden
O.
O.
Hahaha Meneer van der Donk :D
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik denk dat het nek aan nek zou gaan met Bart ten Dam. Hij houd de aandacht van leerlingen erbij met grappige tekeningetjes (en natuurlijk kan hij niet zo goed tekenen) en toneelstukjes over hoe het is gegaan (wat heel grappig was toen hij de dood van Julius Caesar nadeed of de val val het Romeinse rijk). Vanaf eerste ontmoeting wisten wij al dat hij super zou zijn (toen hij verkleed als mega tuinkabouter de klas binnenkwam XD)
10 jaar geleden
Antwoorden