Gemiddelde studieschuld loopt op naar €26.000

Gemiddelde studieschuld loopt op naar €26.000

Nadat de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft, kwam er het bekende leenstelsel. Hierover is nog altijd veel discussie; de schuld die je moet terugbetalen wordt door sommigen zelfs 'een boete op studeren genoemd'. Follow the money deed onderzoek naar de studieschuld van de huidige generatie studenten. De belangrijkste conclusies vatten wij hier voor je samen.

Onverschillig

Opvallend aan het onderzoek is dat weinig studenten het graag over hun schuld hebben, vandaar dat er vaak luchtig over gedaan wordt. Studenten maken er grappen over, of kijken liever niet naar hoeveel schuld ze al hebben opgebouwd. Wat ook opvalt, is dat het percentage studenten dat het hebben van een studieschuld als een financieel probleem ervaart, is gedaald. In 2015 vond bijna 30 procent het een probleem om schulden te hebben, in 2017 nog maar 12 procent, blijkt uit onderzoek van Nibud.

Steeds meer oud-studenten blijken echter niet in staat te zijn om hun studieschuld volledig af te lossen. Voor de invoering van het leenstelsel had ongeveer de helft van de studenten een studieschuld, tegenwoordig bijna driekwart. 

Hoe hoog is de gemiddelde studieschuld?

Volgens het onderzoek is dat zo'n 26.000 euro, meer dan verwacht werd bij de invoering van het stelsel. Gemiddeld lenen studenten 528 euro per maand. Sommigen zijn voorzichtig met het lenen, anderen leven volgens het motto 'maximaal lenen, is maximaal studeren'.

Afgelopen maanden werd er door deskundigen gevreesd dat er veel geleend zou worden om te investeren in bijvoorbeeld Bitcoins. Dit blijkt een minder groot issue dan gedacht. 'Slechts' elf procent van de ondervraagden heeft 'beleggen' als reden opgegeven om bij DUO te lenen. 

De regels

Een andere conclusie is dat de studenten slecht op de hoogte zijn van de regels rondom lenen, bijvoorbeeld over de rente. Met name scholieren denken dat de rente, dus datgene wat je extra moet terugbetalen, nul is. Dat is niet helemaal waar. De rente is nu inderdaad nul procent, maar dit kan elk jaar worden heroverwogen. Bij het aflossen van het geleende geld gelden nog meer regels, onder andere over het inkomen van je toekomstige partner. Nu, en tijdens je studententijd, is dat misschien nog niet interessant, maar een beetje kennis van de regels kan je behoorlijk wat geld schelen in de toekomst.

Bovendien kan je studiekeuze invloed hebben op de aflossing van je schuld. Kies je voor een studie waarbij je met je eerste echte baan direct veel geld verdient, zal het bedrag dat je maandelijks moet aflossen een relatief kleiner deel van je inkomen beslaan. Bij sommige studies, zoals Economie, zijn er zelfs studenten te vinden die bewust voor deze studie kozen omdat je er een goedbetaalde baan mee kunt krijgen. Maar veel scholieren houden hier niet veel rekening mee en kiezen vooral voor een studie die ze leuk vinden.

Gepubliceerd op 28 maart 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.